Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Έγκλημα Φιλοπάππου: Άρχισε η συγκλονιστική δίκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έγκλημα Φιλοπάππου: Άρχισε η συγκλονιστική δίκη

«Τον έσπρωχναν και τον τράβαγαν προς την άκρη του γκρεμού. Τον είχα με την πλάτη στον γκρεμό. Σταμάτησαν για πέντε δευτερόλεπτα… Όταν ξανακοίταξα είδα το Νίκο να πέφτει στο κενό».

Με συγκλονιστικές καταθέσεις των γονιών και της φίλης του 25χρονου Νικόλαου Μουστάκα ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για την υπόθεση που πριν ένα χρόνο, τον δεκαπενταύγουστο του 2018, πάγωσε την κοινή γνώμη.

Ο 25χρονος είχε βρει φρικτό θάνατο όταν τρεις αλλοδαποί, δύο Πακιστανοί και ένας Ιρανός, που πήγαν στον λόφο με σκοπό να ληστέψουν το θύμα και την φίλη του, έσπρωξαν τον Μουστάκα στον γκρεμό.

Στο εδώλιο για την σοκαριστική υπόθεση κάθονται ένας 29χρονος Πακιστανός και ένας 26χρονος Ιρακινός κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία καθώς και για σωρεία ληστειών που φέρονται να έχουν διαπράξει στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.

Ο τρίτος δράστης έχει ήδη καταδικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων σε κάθειρξη 10 ετών.

Οι καταθέσεις των γονιών του θύματος με τον ανείπωτο πόνο τους, αλλά και της φίλης του 25χρονου, υπηκόου Πορτογαλίας, που έζησε την αγριότητα των δραστών και είδε τον φίλο της να πέφτει στο κενό, ήταν τόσο συγκλονιστικές που δεν ακούγονταν ούτε ψίθυρος μέσα στην δικαστική αίθουσα.

Αυτό που δεν χωρά το μυαλό των δύο γονιών του αδικοχαμένου παιδιού και το επανέλαβαν αρκετές στο δικαστήριο , ήταν γιατί έπρεπε να σκοτώσουν το παιδί τους ενώ θα μπορούσαν μόνο να τους ληστέψουν και να φύγουν.

«Ήρθαν εδώ και τους καλοδέχθηκαν», είπε η μητέρα του θύματος για τους κατηγορούμενους και συνέχισε: «Ο ένας έπαιρνε και επίδομα του πρόσφυγα και έλεγε γιατί να δουλεύω; Και ο γιος μου όταν πήγε στη Σκωτία υπέστη ειρωνείες για την γλώσσα και για το ότι ήταν Έλληνας… Δεν σύστησε συμμορία να σκοτώσει τους Σκωτσέζους… Γιατί αυτοί να το κάνουν αυτό; Ο γιος μου που βρίσκεται τώρα; Είχαν απόλυτη υπεροχή και όμως επιτέθηκαν με τόση βία που είχε ως γνώμονα την ανθρωποκτονία. Τελούσαν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η αντίσταση του παιδιού μου ήταν για να ζήσει. Τους εκλιπαρούσε να ηρεμήσουν. Το ύψος του γκρεμού είναι 25 μέτρα σαν εξαόροφη πολυκατοικία. Πιστεύω ακράδαντα ότι με το που πήραν τους σταυρούς του Νίκου τελείωσε… Δεν με κοιτάνε τώρα καν στα μάτια γιατί είναι θρασύδειλοι . Ήταν οπλισμένοι και σωματώδεις και τα έβαλαν με ένα κλαράκι γιατί είναι θρασύδειλοι…»

Η 24χρονη φίλη του Μουστάκα με την έναρξη της κατάθεσης της αναγνώρισε τους δύο κατηγορούμενους και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια όσα έγιναν το μοιραίο σούρουπο στον λόφο. Η κατάθεση της κοπέλας καθήλωσε τους πάντες , ειδικά όταν είπε πως από το χείλος του γκρεμού ο 25χρονος εκλιπαρούσε τους δράστες να μην τον σπρώχνουν λέγοντας τους «δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό».

« Ήρθαν από πίσω μας και οι τρεις. Ήταν στα πέντε μέτρα από την πλάτη μας και από εκεί και πέρα μας… ανακοίνωσαν τι θα γινόταν. Ο Ιρακινός έσπασε το μπουκάλι στο έδαφος και μας ζήτησε να δώσουμε όλα τα πράγματα μας. Μας έβαλαν κάτω. Ο Πακιστανός πήγε στο Νίκο με ένα μαχαίρι πολύ κοντά στην κοιλιά του και ο Ιρακινός με κρατούσε από τους ώμους για να μην σηκωθώ. Το τρίτο άτομο (ανήλικος) έψαχνε την τσάντα μου με ρωτούσε που είναι το κινητό  και τα χρήματα μου και έπαιρνε πράγματα από μέσα. Ο Νίκος σηκώθηκε και αυτοί ζητούσαν συνέχεια το κινητό του και προσπαθούσαν να του πάρουν ό,τι είχε πάνω του. Ο Ιρακινός πήρε το κινητό μου από την τσέπη μου. Όταν σηκώθηκε ο Νίκος, οι δυο τον άρπαξαν και τον ταρακουνούσαν και άρχισαν να τον τραβάνε προς τον γκρεμό. Τον είχαν με την πλάτη προς το γκρεμό και τον έσπρωχναν και ο Πακιστανός είχε το μαχαίρι συνεχώς στην κοιλιά του Νίκου. Σταμάτησαν στην άκρη του γκρεμού για 5 δευτερόλεπτα. Εγώ φώναζα στο Νίκο και όταν ξανά κοίταξα είδα το Νίκο να πέφτει. Μετά σταμάτησαν δυο δευτερόλεπτα και άρχισαν να τρέχουν. Ο τρίτος συνέχισε να ψάχνει τη τσάντα και έφυγε. Γνωρίζω ότι είχε αλυσίδες στο λαιμό ο Νίκος, δεν μπορούσα να δω αν του τις τράβηξαν πριν τον σπρώξουν. Φώναζα βοήθεια ακόμα και από τους κατηγορούμενους, για να πιάσω τον Νίκο δεν θα μπορούσα μόνη μου να τον ανεβάσω… Ήταν σίγουροι για τις κινήσεις τους, ήξεραν τι έκαναν… Φοβήθηκα για την ζωή μου γιατί τους είδα… Ο Νίκος τους έλεγε “δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε αυτό”. Τους παρακαλούσε να μην τον σπρώχνουν προς τον γκρεμό… Τον κρατούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια ακόμα και στην άκρη του γκρεμού τον κρατούσαν. Αν ήθελαν θα μπορούσαν να τον έχουν κρατήσει να μην πέσει».

Πόνο και θυμό για τους δράστες έβγαλε με την κατάθεση του και ο πατέρας του 25χρονου ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο την ακλόνητη πεποίθηση του πως «είχαν πρόθεση να τον σκοτώσουν».

Όπως ανέφερε: «Ο Νίκος είχε φύγει 21 χρονών και εργαζόταν τέσσερα χρόνια στη Σκωτία. Πήγε για να φτιάξει τη ζωή του. Πέρυσι όλα ήταν στρωμένα γι’ αυτόν. Είχε άδεια και σε τρεις ημέρες θα έφευγε για να επιστρέψει στη Σκωτία. Ο γιος μου πήγε με μια φίλη στου Φιλοπάππου, ήταν απόγευμα προς βραδάκι. Εκεί κάποιος ξένος τους ζήτησε τσιγάρο, ο γιος μου είπε δεν έχω τσιγάρα μαζί μου. Τότε αυτός έφυγε αλλά, όταν έφυγε, ξαναγύρισε μαζί με άλλους δυο. Ο ένας έσπασε ένα μπουκάλι, ο άλλος τον απειλούσε με μαχαίρι και ο ανήλικος κρατούσε την κοπέλα για να πάρει ό,τι είχε πάνω της. Κι εγώ διερωτώμαι: ο γιος ήταν 1,77 αυτοί οι δύο δεν μπορούσαν να του πάρουν ό,τι είχε πάνω του και να φύγουν αντί να τον σκοτώσουν; Τον έσυραν μέχρι τον γκρεμό κι έπεσε το παιδί. Ο ένας, ο Πακιστανός είχε άσυλο, δεν ξέρω πως του δόθηκε… Τον πλήρωναν 400 ευρώ είχε σπίτι. Αυτό το κόλπο με το τσιγάρο ήταν προσχεδιασμένο προκειμένου να κάνουν επόπτευση του χώρου. Πιστεύω ακράδαντα ότι είχαν πρόθεση να τον σκοτώσουν. Ο Πακιστανός πήγαινε εκεί κάθε μέρα… τον ήξερε καλά τον χώρο».

Με την έναρξη της διαδικασίας ο 29χρονος Πακιστανός παραδέχθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση της δολοφονίας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν έσπρωξε τον άτυχο 25χρονο αλλά πήγε να του πάρει το κινητό και τα λεφτά που είχε πάνω του. Αρνήθηκε την συμμετοχή του στις άλλες ληστείες. Ο συγκατηγορούμενός του, υπήκοος Ιράν, δήλωσε μόνο πως όταν έρθει η ώρα θα μιλήσει.

Η δίκη συνεχιζεται.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ