Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ένα έγγραφο και μία κατάθεση αλλάζει τα δεδομένα στη δίκη των TOR-M1 (έγγραφα)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένα έγγραφο και μία κατάθεση αλλάζει τα δεδομένα στη δίκη των TOR-M1 (έγγραφα)

Μετά από 72 συνεδριάσεις και 2,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, 12.12.2018,  η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών  στην υπόθεση των ρωσικών πυραύλων ΤΟR-M1.

Οι 6 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μεταξύ αυτών δεν είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος αν και φέρεται από κοινού με τον Γιάννη Σμπώκο να προχώρησε στη νομιμοποίηση του παράνομου χρήματος που δόθηκε για να προχωρήσει η σύμβαση στην ρωσική εταιρεία ΑΝΤΕΥ. Κι αυτό γιατί η δικογραφία ουδέποτε εστάλη στη Βουλή…

Ωστόσο, σύμφωνα με τους δικηγόρους υπεράσπισης, η κατάθεση ενός σημαντικού μάρτυρα κι ένα έγγραφο που έφτασε μεσούσης της διαδικασίας, δείχνουν ότι στην εν λόγω περίπτωση δεν υφίστανται οι κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι:

  • Τα 17 εμβάσματα που εστάλησαν από την ρωσική πλευρά από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2001 στους ελβετικούς λογαριασμούς της εταιρίας Pengel Enterprises Ltd, συμφερόντων δυο επιχειρηματιών, όπως αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα και αποτελούν τη βάση της κατηγορίας, δεν αφορούν την ελληνική επίμαχη σύμβαση για τους ρωσικούς πυραύλους TOR-M1.
  • Ο Ρώσος δικηγόρος και πρώην Εισαγγελέας Μόσχας, Ακίμοβ Στάνισλαβ, επιβεβαίωσε από τις  31.01.2018, ενώπιον Συμβολαιογράφου, ότι τα εμβάσματα δόθηκαν από την ΑΝΤΕΥ στο πλαίσιο άλλης σύμβασης και όχι για τα Tor-M1. Ο μάρτυρας κλήθηκε ακολούθως στο δικαστήριο και επιβεβαίωσε τη δήλωση του.
  • Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε από το δικαστήριο, να υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στη ρωσική δικαιοσύνη, προκειμένου να επιβεβαιωθεί  ο ισχυρισμός του μάρτυρα και από την ρωσική κρατική εταιρεία ΑΝΤΕΥ και να απαντηθεί επισήμως από την τελευταία για ποια σύμβαση δόθηκαν τα 71 εκατομμύρια δολάρια. Το αίτημα υπεβλήθη καθώς η κρατική εταιρεία δεν απαντά σε ερωτήματα ιδιωτών. Το δικαστήριο δεν ζήτησε τελικώς συνδρομή – λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται- από τις ρωσικές αρχές αλλά αρκέστηκε στην μαρτυρική κατάθεση του πρώην Ρώσου Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Σμπώκο δε, «ουδέποτε ερευνήθηκε, ούτε ζητήθηκε  από τις αρμόδιες εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές η επιβεβαίωση από την Ρωσία (σ.σ. η ΑΝΤΕΥ είναι κρατική), σχετικά με την ταυτοποίηση των επίμαχων εμβασμάτων, θέμα μείζονος σημασίας για την υπόσταση της κατηγορίας. Σημειώνει δε ότι η υπεράσπισή  του παρουσίασε έγγραφο της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της 11.01.2018 – από την οποία έχουν περάσει όλες οι δικογραφίες για τα  εξοπλιστικά  προγράμματα της Ελλάδας και έχει ανοίξει δεκάδες λογαριασμούς εμπλεκομένων προσώπων στην Ελβετία, στο οποίο αναφέρεται ότι:

«Ο εντολέας σας Ι. Σμπώκος δεν είναι καταχωρημένος στην Ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ως εμπλεκόμενο πρόσωπο, ούτε σε εγχώρια ποινική διαδικασία, ούτε σε υπόθεση δικαστικής συνδρομής».

Η υπεράσπιση του πρώην Διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών σημειώνει επίσης ότι και σε αυτή την υπόθεση δεν έχει βρεθεί ύποπτο χρήμα σε λογαριασμό του ή τρίτων στην Ελλάδα η το εξωτερικό και πως είναι  ο μόνος που παραμένει έγκλειστος από το 2012.

Διαβάστε την ΔΗΛΩΣΗ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ