Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ένα λάθος στο… μέτρημα φέρνει ξανά την υπεξαίρεση στο ΙΚΑ Καλλιθέας στο εδώλιο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένα λάθος στο… μέτρημα φέρνει ξανά την υπεξαίρεση στο ΙΚΑ Καλλιθέας στο εδώλιο

Για ένα λάθος του δικαστηρίου στο… μέτρημα της ποινής, η εισαγγελέας της έδρας ζητάει να ξαναγίνει η δίκη, για δύο από τις πέντε πρώην υπαλλήλους του ΙΚΑ Καλλιθέας, οι οποίες καταδικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό από το Β’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε ποινές από 27 χρόνια κάθειρξης μέχρι τρία χρόνια φυλάκισης, για απάτη – μαμούθ, που ζημίωσε το Ίδρυμα 11 εκ ευρώ.

Εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου

Το ενδεχόμενο να ξανακαθίσουν στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενες πρώην υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας Ελένη Μπουραζάνη και Χριστίνα Πατεράκη, εάν γίνει δεκτή από τον Αρειο Πάγο η αναίρεση, που άσκησε η εισαγγελέας εφετών Βιργινία Σακελαροπούλου, η οποία ήταν εισαγγελέας έδρας, που δίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση.

Η κ. Σακελαροπούλου, η οποία ήταν εισαγγελέας του Β Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, που έκρινε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, με κατηγορούμενες πέντε πρώην υπαλλήλους του ΙΚΑ Καλλιθέας, στην αναίρεση της υποστηρίζει ότι, το δικαστήριο “έκανε εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου, καθώς μείωσε δύο φορές την ποινή στις δύο από τις πέντε κατηγορούμενες και στον σύζυγο μιας από αυτές, ενώ ο νόμος ορίζει ότι, επιτρέπεται μόνον μόνο μία φορά να μειωθεί η ποινή”.

Συγκεκριμένα, το Β’ Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, που δίκασε τις κατηγορούμενες, οι οποίες με διάφορα τεχνάσματα προκάλεσαν ζημιά 11 εκ. Ευρώ στο ίδρυμα, αποφάσισε τη μετατροπή του κακουργήματος της εγκληματικής οργάνωσης στο πλημμέλημα της συμμορίας, ενώ επικύρωσε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη – όπως και πρωτοδίκως, για όλους.

Ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας

Για δυο κατηγορούμενες, οι οποίες επέστρεψαν στο δημόσιο ακίνητα και μετρητά, αναγνώρισε επιπλέον το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Γι αυτό το λόγο, -σύμφωνα με το dikografies.blogspot.gr- για τις δύο κατηγορούμενες μείωσε διπλά την ποινή, που τους είχε επιβληθεί, γεγονός που κατά την εισαγγελέα κ. Σακελαροπούλου αποτελεί λανθασμένη εφαρμογή του νόμου και συνιστά λόγο αναίρεσης της δευτεροβάθμιας απόφασης.

Ειδικότερα, η Ελένη Μπουραζάνη καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξη και έξι μήνες, η Χριστίνα Πατεράκη σε 14 χρόνια, η Χρυσούλα Φέρρα 19 έτη και τρεις μήνες, η Μυρσίνη Θωμάκου σε 16χρόνια, η Χριστίνα Σουρίδη σε 27 χρόνια και έξι μήνες.

Ο Κωσταντίνος Καραΐσκος, σύζυγος της Ελένης Μπουραζάνη, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης χρηματικά πρόστιμα από 30.000 έως 80.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ