Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ένορκος ζήτησε αυτόγραφο από τον «Ελ Τσάπο» στο δικαστήριο και (φυσικά) αποκλείστηκε!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένορκος ζήτησε αυτόγραφο από τον «Ελ Τσάπο» στο δικαστήριο και (φυσικά) αποκλείστηκε! epa05600513 YEARENDER 2016 JANUARY Alleged fugitive Mexican drug lord Joaquin 'El Chapo' Guzman is escorted by the authorities to a Mexican Army helicopter in Los Mochis, Sinaloa, Mexico, 08 January 2016, to be transferred to the prison from which he escaped on 11 July 2015. Guzman, allegedly one of the world's most powerful drug lords, made his second escape from a high-security prison in July 2015 using a series of sophisticated tunnels. EPA/JOSE MENDEZ

Η διαδικασία επιλογής των ενόρκων για τη δίκη του διαβόητου «βαρόνου των ναρκωτικών» Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν πήρε απρόσμενη τροπή, όταν ένας από αυτούς ζήτησε… αυτόγραφο από τον κατηγορούμενο.

Ο «Ελ Τσάπο» ήταν επί 25 χρόνια ο αρχηγός ενός από τα ισχυρότερα καρτέλ ναρκωτικών στον κόσμο. Ο υποψήφιος ένορκος, που ζει στη Νέα Υόρκη εδώ και 20 χρόνια αλλά έχει γεννηθεί στο Μεντεγίν της Κολομβίας, είπε ότι του αρέσουν οι αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές και ότι γνωρίζει καλά το θέμα του εμπορίου ναρκωτικών, λόγω της καταγωγής του. Το Μεντεγίν έγινε γνωστό παγκοσμίως, καθώς ήταν το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου κοκαΐνης την εποχή του Πάμπλο Εσκομπάρ.

Θαυμαστής του «Ελ Τσάπο»

Ο νεαρός φαίνεται ότι ρώτησε έναν κλητήρα του δικαστηρίου αν θα μπορούσε να έχει το αυτόγραφο του «Ελ Τσάπο», ο οποίος ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στις ΗΠΑ, μετά τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Ένας από τους εισαγγελείς ζήτησε να απορριφθεί από ένορκος ο νεαρός, επειδή, όπως είπε, θαυμάζει τον Ελ Τσάπο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης όμως είχε διαφορετική άποψη. Ο δικαστής παρενέβη και τον ρώτησε ευθέως γιατί ζήτησε αυτόγραφο από τον κατηγορούμενο. Και εκείνος απάντησε: «Επειδή είμαι κάπως θαυμαστής του». Ως αποτέλεσμα, τον διέγραψαν αμέσως από τον κατάλογο των πιθανών ενόρκων.

Ο ίδιος ο Ελ Τσάπο, που καθόταν στο εδώλιο φορώντας σκούρο κοστούμι και γαλάζιο πουκάμισο με καρό γραβάτα, φάνηκε να διασκεδάζει με το περιστατικό αυτό.

Φοβούνται οι ένορκοι

Η επιλογή των 12 ενόρκων και των 6 αναπληρωματικών τους ξεκίνησε τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου. Πολλοί από αυτούς που έχουν κληθεί δηλώνουν ότι δεν θέλουν να μετάσχουν σε αυτή τη δίκη.

Δύο γυναίκες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, καθώς είπαν ότι φοβούνται αντίποινα από συνεργάτες του βαρόνου των ναρκωτικών. Σήμερα, ο δικαστής ανέφερε ότι μια άλλη γυναίκα του είπε ότι η μητέρα της απειλεί να μετακομίσει αν εκείνη γίνει ένορκος στη δίκη. Αποκλείστηκε, επίσης, ένα πρόσωπο που έπαθε κρίση πανικού και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Για την προστασία των ενόρκων, η διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Τα ονόματά τους είναι απόρρητα και καθημερινά θα συνοδεύονται στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, όπου τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί.

Για την ιστορία ο Χοακίν Γκουσμάν κατηγορείται ότι ήταν επικεφαλής, από το 1989 μέχρι το 2014, του καρτέλ της Σιναλόα που εισήγαγε στις ΗΠΑ περισσότερους από 154 τόνους κοκαΐνης, τεράστιες ποσότητες ηρωίνης, μεθαμφεταμίνης και μαριχουάνας, συνολικής αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ