Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ένοχοι 13 κατηγορούμενοι για τα χρυσοπληρωμένα ορθοπεδικά υλικά της DePuy-Αύριο η απόφαση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένοχοι 13 κατηγορούμενοι για τα χρυσοπληρωμένα ορθοπεδικά υλικά της DePuy-Αύριο η απόφαση

Με την ενοχή 13 από τους 22 κατηγορούμενους  για το σκάνδαλο των υπερκοστολογημένων ορθοπεδικών υλικών της εταιρίας DePuy η πολύμηνη διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οδεύει στην ολοκλήρωση της.

Περισσότερα από δύο χρόνια από την έναρξη της δίκης για την υπόθεση της εταιρίας DePuy, θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, το δικαστήριο, που αναμένεται να εκδώσει πιθανότατα  αύριο την απόφαση του επί των ποινών, ανακοίνωσε σήμερα την ετυμηγορία του επί της ενοχής για ένα από τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας που φαίνεται να κόστισε στο Δημόσιο περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2000-2006.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου 13 κατηγορούμενοι , γιατροί και στελέχη Δημόσιων Νοσοκομείων, επιχειρηματίες αλλά και αλλοδαποί στελέχη της εταιρίας και συνεργάτες τους, κρίθηκαν ένοχοι για τα αδικήματα, κατά περίσταση, της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Το δικαστήριο απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους που ήταν αντιμέτωποι το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, ενώ αθώωσε εννέα κατηγορούμενους, είτε λόγω αμφιβολιών, είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω δεδικασμένου.

Η υπόθεση αφορά υπερκοστολογημένα υλικά της εταιρίας, που πληρώθηκαν από το Δημόσιο την επίμαχη περίοδο, για τις ανάγκες 114 νοσοκομείων της Αθήνας, όπως το ΚΑΤ, το Παπανικολάου και το Αττικόν αλλά και της επαρχίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δικαιοσύνης, η θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού , κοστολογούσε με εξαιρετικά αυξημένες τιμές τα υλικά της. Στις τιμές που χρέωνε, περιελάμβανε και “δώρα”, σε μετρητά και άλλα που κατέβαλε προς “μεγαλογιατρούς” για να προωθούν τα δικά της προϊόντα . Αποτέλεσμα ήταν ορθοπεδικά είδη να φθάνουν στα νοσοκομεία με κόστος αυξημένο κατά 35% σε σχέση με τις χρεώσεις της ίδιας της εταιρίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών πελατών της. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας, όπως τιμολόγια και άλλα, εκτιμάται ότι η ανταμοιβή των γιατρών έφθανε το 20%,των επιπλέον χρεώσεων, την οποία τελικά πλήρωνε το ελληνικό Δημόσιο. Η DePuy μάλιστα, όπως προκύπτει από κατασχεθέντα έγγραφα, είτε μέσω δικών της στελεχών είτε μέσω των συνεργαζόμενων εταιριών Συμβούλων με τις οποίες συνεργαζόταν για την θέση της στην αγορά, τηρούσε λίστες  όπου υπό τον τίτλο τίτλο “best doctors” κατέγραφε τα ονόματα γιατρών με τις καλύτερες πωλήσεις.

Μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου επί της ενοχής, οι συνήγοροι των 13 ζήτησαν μέσω των συνηγόρων τους την αναγνώριση ελαφρυντικών , όπως αυτά του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Αιτήθηκαν επίσης και την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης που αφορά την υπέρβαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, περίσταση που έχει εισάγει ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας επί της αναγνώρισης ή όχι ελαφρυντικών στους κατηγορούμενους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ