Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τη Χρυσή Αυγή – Ξεκινούν οι απολογίες 4 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντίστροφη μέτρηση για τη Χρυσή Αυγή – Ξεκινούν οι απολογίες 4 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης!

Τέσσερα και πλέον χρόνια αφότου ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής και μετά από 361 συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις απολογίες των 68 κατηγορουμένων.

Στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση που έχει οριστεί για τις 18 Ιουνίου, αναμένεται να ολοκληρώσει την κατάθεσή του ο τελευταίος από τους μάρτυρες υπεράσπισης και κατόπιν του σχολιασμού των καταθέσεων από τους δικηγόρους οι κατηγορούμενοι θα ξεκινήσουν να απολογούνται.

Οι κατηγορούμενοι

Από τους 68 που κάθονται στο εδώλιο, στους 65  αποδίδονται τα αδικήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Στους τελευταίους περιλαμβάνονται  και 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Οι συλλήψεις τους είχαν γίνει μία ημέρα μετά την παράδοση του πορίσματος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2013. Ακολούθησε μία πολύμηνη ανάκριση, και με το πέρας της η  πρόταση των  700 σελίδων του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου προς το Συμβούλιο Εφετών.

Βάση αυτής οι βουλευτές ανήκαν στον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης που λειτουργούσε υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος από το 2008 καθώς όπως είχε επισημάνει «ένα κόμμα μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση, αν και εφόσον χρησιμοποιεί μηχανισμούς και επιτελεία του για εγκληματικές πράξεις».

Κατά τον κ. Ντογιάκο στην κορυφή της πυραμίδας ήταν ο Γενικός  Γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, δεύτερος ο  Χρήστος Παππάς, τρίτος ο Ηλίας Κασιδιάρης και ακολουθούσαν οι Ηλίας Παναγιώταρος και Γιώργος Γερμενής. Από την πλευρά της η υπεράσπιση ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατό να αξιολογηθεί ποινικά ως εγκληματική οργάνωση ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος, κάνοντας λόγο για σκευωρία προκειμένου να πληγεί πολιτικά η Χρυσή Αυγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και οι κατηγορούμενοι βουλευτές εφόσον βέβαια παρουσιαστούν στο δικαστήριο, κάτι που δεν έπραξαν ποτέ έως τώρα οι 16 εξ αυτών από τον Απρίλιο του 2015 που ξεκίνησε η δίκη.

Οι μόνοι παρόντες ήταν οι Στάθης Μπούκουρας και Νίκος Μίχος οι οποίοι έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από το κόμμα με τον τελευταίο να μιλά για μία «βρώμικη» οργάνωση που λειτουργεί οικογενειοκρατικά.

Τελευταίος ο Ν. Μιχαλολιάκο

Σύμφωνα πάντως με τα έως τώρα δεδομένα ο  επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος εφόσον αποφασίσει να εμφανιστεί στο δικαστήριο, προτίθεται να απολογηθεί τελευταίος.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη έχει ζητήσει οι απολογίες να δοθούν κατά αλφαβητική σειρά και ανά τέσσερα άτομα σε κάθε συνεδρίαση. Στην πρότασή της οι συνήγοροι υπεράσπισης αντέτειναν αυτές να δοθούν ανά δικογραφία, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι όσοι θα κατέβουν ως υποψήφιοι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα ζητήσουν να απολογηθούν αφού ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Απόφαση το 2020…

Κατά τη διάρκεια των 361 συνεδριάσεων που έγιναν είτε στο Εφετείο της Αθήνας, είτε στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, από τους 230 μάρτυρες υπεράσπισης που είχαν προταθεί εξετάστηκαν οι  70 οι οποίοι προσήλθαν στο δικαστήριο, καθώς και 147 από τους 230 μάρτυρες κατηγορίας. Αναγνώστηκαν επίσης εκατοντάδες έγγραφα ενώ προβλήθηκαν και τα βίντεο που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Μεταξύ των υποθέσεων που «αναβίωσαν» εντός της δικαστικής αίθουσας ήταν η δολοφονία του Παύλου Φύσσα τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013 από τον Γιώργο Ρουπακιά, η επίθεση σε βάρος τριών Αιγυπτίων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου του 2012, η δολοφονία του 27χρονου Πακιστανικής καταγωγής Σαχζάτ Λούκμαν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013 και η επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου του 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες.

Όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ελεύθεροι με τελευταίο που βγήκε από τη φυλακή τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά τον Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις παραγόντων της δίκης, η απόφαση του δικαστηρίου δεν αναμένεται νωρίτερα από την Άνοιξη του 2020 καθώς αμέσως μετά τις απολογίες των  κατηγορουμένων, θα ακολουθήσει η πρόταση της εισαγγελέως και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής οι οποίοι ξεπερνούν τους 160.

Να σημειωθεί ότι εάν οι δικαστές καταλήξουν  σε καταδίκες για το αδίκημα της ένταξης ή της διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση, οι ποινές θα είναι  βάση των διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα: 5 έως 10 χρόνια για το απλό μέλος και 5 με 15 χρόνια για τους διευθυντές της οργάνωσης  όταν με τις παλιές διατάξεις η ποινή για αυτούς έφθανε μέχρι και τα 20 χρόνια.

Πηγή: Realnews

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ