Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Αποκάλυψη: Τι είπε ο Γρηγόρης Δημητριάδης στη δίκη για την υπόθεση “Energa – Hellas Power”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Τι είπε ο Γρηγόρης Δημητριάδης στη δίκη για την υπόθεση “Energa – Hellas Power”

Την κατάθεση του δικηγόρου, ανιψιού του προέδρου της ΝΔ και συμβούλου του, στη δίκη για την υπόθεση Energa, αποκαλύπτει σήμερα το dikastiko.gr.

Όπως προκύπτει από αυτά ο δικηγόρος εξετάστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας, με επιβαρυντικές αναφορές στον Άρη Φλώρο. Η κατάθεση δόθηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο που καταδίκασε τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της υπόθεσης Energa- Hellas Power . Η περίπτωση του δικηγόρου, μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας Documento, πέρασε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.

Η κατάθεση του Γρ. Δημητριάδη όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της δίκης.

Η κυβέρνηση «χρέωσε» ουσιαστικά στον δικηγόρο «εμπλοκή» στην υπόθεση Energa , όμως από τα πρακτικά της δίκης προκύπτει αφενός πως ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη (όπως είπε σε ανακοίνωση και η ΝΔ) και αφετέρου πως είχε σχέση συνεργασίας παροχής νομικών υπηρεσιών, όπως και άλλα 10 δικηγορικά γραφεία.

Τα πρακτικά

Όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της δίκης, στη σελίδα 345 όπου καταγράφονται αναλυτικά όσα κατέθεσε στο δικαστήριο , μια δικηγορική συνεργασία , του γραφείου του δηλαδή, με την εταιρία του Αρ. Φλώρου, μετατράπηκε σε μια πολύ σκληρή πολιτική κόντρα . Το επίσημο αυτό έγγραφο καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί του ρόλου του στην υπόθεση, αφού προκύπτει ξεκάθαρα, πρώτον ότι υποδεικνύει σαφώς τον Φλώρο ως εμπνευστή των πάντων και δεύτερον πως αυτό δεν «ανατρέπεται» από την υπεράσπιση η οποία – σημειωτέον- απαρτιζόταν από εξέχοντα στελέχη της ποινικής δικηγορίας. Άλλωστε είναι ξεκάθαρη η αναφορά της προέδρου του δικαστηρίου , όπως καταγράφεται στα πρακτικά: «Στη συνέχεια η πρόεδρος κάλεσε τον μάρτυρα κατηγορίας Αλέξανδρο Δημητριάδη για να καταθέσει. Προσήλθε ο μάρτυρας της κατηγορίας , ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο για την ταυτότητά του , απάντησε ότι ονομάζεται ….. κλπ».

Δέκα δικηγορικά γραφεία

Πέραν του ξεκάθαρου ρόλου στη δίκη ( μάρτυρας κατηγορίας) , η οποία παρεπιμπτόντως κατέληξε σε καταδίκη του Φλώρου σε κάθειρξη 21 ετών, ιδιαίτερα σημαντικά είναι και όσα κατέθεσε ο μάρτυρας , τα οποία – όπως λένε και παράγοντες της δίκης- επηρεάσαν σημαντικά στην τελική έκβαση της δίκης.

Ήταν έως το 2012 επικεφαλής συνεργαζόμενου δικηγορικού γραφείο με τη εταιρία

Αναφέρει ο μάρτυρας:

«Είμαι δικηγόρος Αθηνών και κύριος εταίρος της δικηγορικής εταιρίας Γ.Δημητριάδης και συνεργάτες. Η εταιρία μου συνεργάστηκε με τον όμιλο επιχειρήσεων ENERGA από το 2010 έως τον Ιανουάριο του 2012 οπότε και παραιτήθηκα. Δεν ήμουν ο μόνος δικηγόρος του ομίλου Energa και αν δεν κάνω λάθος , υπήρχαν περίπου άλλα 10 δικηγορικά γραφεία . Συνήθως το γραφείο μας αναλάμβανε τρέχουσες υποθέσεις της ENERGA, λ.χ εκπροσώπησή της στα δικαστήρια και μέρος των υποθέσεών της στη ΡΑΕ και στο συνήγορο του καταναλωτή. Για μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας υποθέσεις ο όμιλος χρησιμοποιούσε πιο εξειδικευμένα γραφεία . Γνωρίζω την οικογένεια Φλώρου στο πλαίσιο κοινωνικών επαφών. Ήμασταν συμμαθητές με τον Άρη Φλώρο και γνωρίζω τον πατέρα του Αχιλλέα Φλώρο. Ομοίως διατηρώ γνωριμία και με τον Βασίλειο Μηλιώνη, η γνωριμία μας όμως δεν υπήρξε στενή , αλλά απλώς κοινωνική. Το γραφείο μας ασχολείται με θέματα εμπορικού- αστικού δικαίου».

Η αποχώρηση

Ο δικηγόρος περιγράφει ξεκάθαρα – και δεν αμφισβητείται , όπως φαίνεται, από τους συνηγόρους υπεράσπισης- πως η συνεργασία τους έληξε το 2012: «Παραιτήθηκα κάποια στιγμή τον Ιανουάριο του 2012 διότι έγινε ανάκληση αδειών των εταιριών οπότε αυτόματα έπαψαν να έχουν αντικείμενο εργασίας. Γνώριζα ότι υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες αστικού τύπου με τον ΛΑΓΗΕ . Επίσης γνώριζα ότι κάποια στιγμή επιβλήθηκε ένας φόρος που μείωνε την κερδοφορία των εταιριών αλλά αυτά συμβαίνουν και κρατάνε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για πάντα. Αυτά τα ρίσκα τα έχει η Ελλάδα στην εμπορική δραστηριότητα».

Oι offshore

Ο δικηγόρος περιγράφει στους δικαστές και την εντολή που πήρε από τον Αρ. Φλώρο να δημιουργήσει δυο offshore εταιρίες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν, όπως του είπε, για να εισέλθουν στην εταιρία Ρώσοι επενδυτές . Περιγράφει τη συμπλήρωση εγγράφων και την κατάληξη της συμφωνίας με την οποία οι Ρώσοι θα αγόραζαν την Hellas Power και την ENERGA και καταλήγει απαντώντας στο ερώτημα γιατί ο ίδιος κράτησε τις μετοχές για κάποιο διάστημα:

«Εγώ κράτησα τις μετοχές της Hellas Power μέχρι να μπουν τα χρήματα (σ.σ της αγοραπωλησίας) στο λογαριασμό αφού είχε γίνει γραπτή συμφωνία και αποτάθηκε το γραφείο του κ. Λ….(νομικό γραφείο αγοραπωλησίας) σ’ εμένα διότι ήμουν ουδέτερο πρόσωπο». Ο μάρτυρας περιγράφει μάλιστα ως απόλυτο κυρίαρχο αποφάσεων τον Αρη Φλώρο και λεει χαρακτηριστικά σε πολλά σημεία πως «ελάμβανα εντολές μονο από τον Αρ. Φλώρο» και πως «στρατηγικές ….. επιχειρηματικές αποφάσεις έπαιρνε μόνο ο Φλώρος».

Το χαράτσι

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει επίσης πως το τίμημα πώλησης ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ και σε άλλο σημείο πως στο ταμείο της εταιρίας υπήρχαν 40 εκατομμύρια. Για το θέμα της υπεξαίρεσης ποσών από το χαράτσι της ΔΕΗ (το οποίο ήταν και το βασικό αντικείμενο της δίκης) αναφέρει πως: «…οι εταιρίες μέχρι το 2011 είχαν κερδοφορία και επεκτείνονταν συνέχεια… Η Worldwide ήταν offshore εταιρία και αυτού του είδους οι εταιρίες φυσιολογικό είναι να διατηρούν και offshore εταιρίες. Δεν αξιολόγησα ποτέ αυτά που μου ζήτησαν να κάνω και είχα πάντα την αίσθηση ότι έπραττα για νόμιμα πράγματα. Δεν είχα την αίσθηση ότι συνέβαινε κάτι άλλο. Οι offshore εταιρίες δημιουργούνται για να καλύπτουν νομικούς κινδύνους π.χ σε μια εφοπλιστική εταιρία ένα πιθανό ναυάγιο. Ακουγόταν οι Ρώσοι επενδυτές και το ρωσικό fund…. Ο Αρ. Φλώρος μοίραζε τις δουλειές της εταιρίας σε διάφορα δικηγορικά γραφεία. Εγώ ασχολιόμουν με τα τρέχοντα θέματα της εταιρίας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ