Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Διεκόπη για τις 17 Οκτωβρίου η δίκη Μυτιληναίου – Νέζη στο Εφετείο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διεκόπη για τις 17 Οκτωβρίου η δίκη Μυτιληναίου – Νέζη στο Εφετείο

Διεκόπη για τις 17 Οκτωβρίου η δίκη του επιχειρηματία  Ευάγγελου Μυτιληναίου, με την κατηγορία της δωροδοκίας για υπόθεση προ 15ετίας .

Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί στο Εφετείο και στο εδώλιο είχε παραπεμφθεί να δικαστεί και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Στέργιος Νέζης. Οι κατηγορούμενοι δεν ήταν παρόντες στη διαδικασία και εκπροσωπούνταν , όπως έχουν δικαίωμα , από συνηγόρους . Η δίκη διακόπηκε λόγω κωλύματος των δικηγόρων. Παρών στη διαδικασία ήταν πάντως ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της ΔΕΗ, Ι. Παλαιοκρασσάς, ο οποίος είναι βασικός μάρτυρας.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το dikastiko.gr , η υπόθεση έφτασε οριστικά στο ακροατήριο μετά την απόρριψη από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου , κατά  πλειοψηφία, την αίτηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη.

Ανάθεση έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο

Η υπόθεση αφορά έμβασμα 250.000 ευρώ, που εντοπίστηκε από τις αρχές να έχει καταβληθεί σε εταιρεία του κ. Νέζη πριν από δεκαπέντε χρόνια.Το επίμαχο έμβασμα εντοπίστηκε σε εταιρεία του κ. Νέζη από εταιρεία συμφερόντων του Ευάγγελου Μυτιληναίου, και κατά τις εισαγγελικές αρχές, που άσκησαν και την ποινική δίωξη αφορούσε ανάθεση έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.

Μυτιληναίος και Νέζης αρνούνται τις κατηγορίες

Η υπόθεση ανάγεται στο 2003 και καταγγελίες είχε κάνει ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ Γιάννης Παλαιοκρασσάς.  Και οι δύο εμπλεκόμενοι , αρνούνται την πράξη που  τους αποδίδεται και υποστηρίζουν ότι η επίμαχη συναλλαγή αφορούσε παλαιότερη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών εκ μέρους του κ. Νέζη προς τον Όμιλο Μυτιληναίου και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε συγκεκριμένο έργο της ΔΕΗ.

Τα αδικήματα

Με βάση το βούλευμα του  Συμβουλίου Εφετών  ο κ. Μυτιληναίος παραπέμπεται  για το αδίκημα της δωροδοκίας, ενώ είχε απαλλαγεί  για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Σε ό,τι αφορά τον Στέργιο Νέζη, σύμφωνα με το βούλευμα παραπέμπεται και για δωροδοκία και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Άλλη δικογραφία

Χαρακτηριστικό είναι πως την υπόθεση είχε καταγγελθεί παλαιότερα από τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ Ι. Παλαιοκρασσά, ο οποίος μάλιστα είχε παραιτηθεί, είχε οδηγηθεί σε δικαστική διαδικασία κι  εκεί ο διευθύνων σύμβουλος που είχε κατηγορηθεί για πλημμέλημα (και σήμερα κατηγορείται για δωροδοκία) είχε αθωωθεί.  Τα πράγματα όμως άλλαξαν μετά τον εντοπισμό του εμβάσματος που θεωρείται «μίζα» , από καραμπόλα, δηλαδή από ανοιχτή δικογραφία για άλλη υπόθεση στην εισαγγελία διαφθοράς. Σκοπός της αποστολής του εμβάσματος σύμφωνα με τις αρχές ήταν η ανάθεση στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ (συμφερόντων του ομίλου) έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο, με την ανάθεση να γίνεται στις 15 /11/2003.  Το έμβασμα σύμφωνα με πληροφορίες μπήκε στην εταρεία του Σ. Νέζη τον Μάιο του 2003. Η υπόθεση της ανάθεσης του έργου είχε καταγγελθεί από τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο οποίος είχε κάνει λόγο για φωτογραφική διάταξη ενώ στη συνέχεια παραιτήθηκε. Ο Στέργιος Νέζης είχε κατηγορηθεί για πλημμεληματική απιστία στην συγκεκριμένη υπόθεση, είχε ωστόσο αθωωθεί ελλείψει δόλου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ