Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γιάννης Ανθόπουλος: Ημουν η ασπίδα της και πήγαινα ως «γλάστρα»!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Ανθόπουλος: Ημουν η ασπίδα της και πήγαινα ως «γλάστρα»!
Ρόλο «ασπίδας» και «γλάστρας» υποστήριξε ότι είχε στην υπόθεση τοκογλυφίας για την οποία κατηγορείται ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος κατά την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι έχει εισπράξει μόνο τη νόμιμη αμοιβή του από το 2004 και έπειτα (σς: περίοδος που ήταν νομικός σύμβουλος της καπνεμπόρου Οδέττης Πετρίδου), αλλά και ένα δάνειο συνολικού ύψους 650 χιλιάδων ευρώ το οποίο ο ίδιος έλαβε έπειτα από δική της επίμονη απαίτηση.
Ο πρ. υπουργός,
κατά το
κατηγορητήριο,
φέρεται
να μεσολαβεί
σε 7 συμβάσεις
πώλησης καπνού
«Πριν το 2004 απλά πήγαινα μαζί της σε συναντήσεις. Ημουν η ασπίδα της, ένιωθε ασφάλεια. Πηγαινα ως «γλάστρα». Ηθελε δίπλα της τον υπουργό, το βουλευτή για να ενισχύσει το κύρος της για τη σταδιακή αύξηση των συναλλαγών της. Αφού έπαψα να είμαι βουλευτής, το 2004 έγινα ο  επικεφαλής της δικηγορικής της ομάδας» ανάφερε ο κ. Ανθόπουλος. Μάλιστα, υποστήριξε ότι όλα έβαιναν καλώς μέχρι το 2005 όταν η καταγγέλουσα καπνέμπορος του ανέφερε πως είχε οικονομική αδυναμία και δεν μπορούσε να αποπληρώσει διάφορες επιταγές.
«Ξαφνικά μου είπε ότι δεν θα πληρώσει δεκάρα, χωρίς να μου δώσει κάποια άλλη εξήγηση. Με ένα σκαιό ύφος, είπε «δεν τους πληρώνουμε, της είπα ότι έτσι έχασα την αξιοπρέπεια μου. Ήταν θέμα τιμής. Παραιτήθηκα αμέσως γιατί με εκμεταλλεύθηκε. Ηταν το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Ο Τσουκαλίδης (συγκατηγορούμενος) εύλογο ήταν οτι θεώρησε πως τη βοήθησα για να τον κοροϊδέψω. Ντράπηκα» είπε στο δικαστήριο, προκαλώντας την έκπληξη του Προέδρου, ο οποίος σχολίασε: «Σαν πολυ προσωπικά το είχατε πάρει. Νομικός σύμβουλος ήσασταν. Βλέπω μια προσωπική εμπλοκή. Καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια του δικηγόρου επειδή ειναι ο εντολέας μπαταξής;».
Το δάνειο
Σχετικά με το δάνειο ύψους 650.000 ευρώ που είχε λάβει για την κατασκευή σπιτιού, υποστήριξε ότι αυτό συνέβη επειδή πιέστηκε από την καταγγέλουσα: «Με πίεσε η Πετρίδου, λέγοντας «εγώ ειμαι εδω». Πήρα ένα τραπεζικό δάνειο 200 χιλιάδες, και εκείνη προσφέρθηκε αρχικά να μου δώσει 50.000 σαν δώρο. Της είπα όχι, αλλά εκείνη επέμενε. Μετά χρειάστηκα να πάρω κι άλλο δάνειο, αλλά πάλι μου ειπε ότι θα μου τα δώσει εκείνη. Την αλλη μερα είχα στο λογαριασμό μου 44.100 ευρώ» είπε, προσθέτοντας πως όλα τα χρήματα δόθηκαν, άτοκα με εξόφληση το 2007.
«Η συμφωνία έγινε με την Οδέττη Πετρίδου ως πρόσωπο, αλλά αυτή κατέθετε τα χρήματα από όποια εταιρία ήθελε. Συμφωνήθηκε να εξοφληθεί το ποσό από αρχές του 2007, γιατί νωρίτερα είχα ανειλημμένες υποχρεώσεις. Η συμφωνία αποπληρωμής έγινε το 2005, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα επέστρεφα 7.000 ευρω το μήνα. Ομως, ήταν άκομψο να της ζητήσω χρήματα για τις υπηρεσίες μου, ενώ δεν πλήρωνα για τα δάνεια…» κατέληξε ο πρώην βουλευτής.
Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορείται για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ οι εκπρόσωποι της Namaco αντιμετωπίζουν τις πράξεις της τοκογλυφίας από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Ο πρώην υπουργός, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια στην Οδέττη Πετρίδη και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005. Ετσι, η εταιρεία καπνού της τελευταίας εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για το Γ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ, ενώ οι εν λόγω πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.
Να σημειωθεί ότι στην υπόθεση αυτή και συγκεκριμένα στον επανέλεγχο προστίμου ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ, στη Namaco (μετέπειτα Gennet) είχε εμπλακεί και η πρώην γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Αικ. Σαββαϊδου, η οποία απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απιστίας με βούλευμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ