Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Διακινούσαν παράτυπους μετανάστες αντί 7.000€ (!) το άτομο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διακινούσαν παράτυπους μετανάστες αντί 7.000€ (!) το άτομο ????????????????????????????????????

Βαριές ποινές κάθειρξης από 11-14 χρόνια κάθειρξη επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 26 άτομα που φέρονται να είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα και την προώθηση τους σε χώρες της Ευρώπης έναντι αμοιβής, η οποία φέρεται να έφτανε τα 6 με 7 χιλιάδες ευρώ ανά μετανάστη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπήρχαν δύο ομάδες διακινητών. Η πρώτη ήταν έβρισκε τους μετανάστες και τους μετέφερε με φορτηγά . Συγκεκριμένα οι διακινητές τους έβαζαν  ακόμα και κάτω από τα ντεπόζιτα των καυσίμων(!!) , και με αυτόν τον τρόπο κατάφερναν να διασχίσουν τα σύνορα από τον Προμαχώνα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη.

Οι μετανάστες πλήρωναν προκαταβολικά ενώ υπήρχε και κλιμάκωση αρμοδιοτήτων:

Καποιοι διακινητές έβρισκαν αυτούς που ήθελαν να φύγουν από τη χώρα, κάποιοι αναλάμβαναν να τους φιλοξενήσουν την προηγούμενη μέρα σε σπίτι στο κέντρο της Αθήνας, όπου και τους αφαιρούσαν τα κινητά τηλέφωνα για λόγους ασφαλείας, κάποιοι φύλασσαν τα χρήματα για να τα διανείμουν μεταξύ τους μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της μεταφοράς και κάποιοι τους συνόδευαν με αυτοκίνητο προς τα φορτηγά μεταφοράς, τα οποία μετά από κάποια απόσταση άλλαζαν, όπως και οι οδηγοί αυτών, και ακολουθούσε μετεπιβίβαση των μεταναστών, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί σε περίπτωση παρακολούθησης τους από τις Αρχές.  Μέχρι και τη σύλληψη τους κατάφεραν να ολοκληρώσουν επιτυχώς πέντε παράνομες διακινήσεις.

Από τη θάλασσα

Η δεύτερη ομάδα, με αρκετά κοινά μέλη με την πρώτη, ήταν επιφορτισμένη με την διακίνηση παράνομων μεταναστών μέσω θαλάσσης και συγκεκριμένα από την Ηγουμενίτσα, όπου και  τον Απρίλιο του 2017 αποπειράθηκαν να μεταφέρουν με σκάφος 92 αλλοδαπούς. Οι ρόλοι τους ήταν κοινοί με αυτούς της πρώτης ομάδας και κατά την απόπειρα διακίνησης υπήρχε συνοδευτική του σκάφους θαλάσσια λέμβος με δύο διακινητές, οι οποίοι και μεριμνούσαν για την ομαλή διεξαγωγή της παράνομης μεταφοράς. Κατά την απόπειρα αυτή ένας εξ’ αυτών συνελήφθη από την Αστυνομία.

Ο συνήγορος υπεράσπισης  Γιάννης Γλύκας

Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ήταν για την Αστυνομία το στοιχείο εκείνο που τη βοήθησε να αξιοποιήσει την πληροφορία που είχε για την ανωτέρω παράνομη δραστηριότητα και τη σύλληψη των διακινητών.

Πλημμέλημα

Τα μέλη της δεύτερης ομάδας καταδικάστηκαν πλημμεληματικά για σύσταση συμμορίας, καθώς για την πράξη της διακίνησης είχαν δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων, και κάποιοι αθωώθηκαν.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης δύο εκ των καταδικασθέντων Ιωάννης Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης δήλωσαν: « Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την  αθώωση του ενός εκ των εντολέων μας σχετικά με τη 2η ομάδα και για τη μετατροπή της κατηγορίας για τον έτερο από την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε σύσταση συμμορίας, καθώς και για την επιβολή σε βάρος του πρώτου μέτριας και όχι εξοντωτικής ποινής. Αναμένουμε σε δεύτερη φάση την απαλλαγή του από την κατηγορία της ένταξης σε  εγκληματική οργάνωση και την αναγνώριση της απλής συμμετοχής του στις φερόμενες πράξεις, η οποία και ανάγεται –το πολύ- στην απλή συνέργεια».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ