Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Εισαγγελική πρόταση: Ένοχος για τοκογλυφία και ξέπλυμα ο πρ. υφυπουργός Γ. Ανθόπουλος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελική πρόταση: Ένοχος για τοκογλυφία και ξέπλυμα ο πρ. υφυπουργός Γ. Ανθόπουλος

Ένοχος για τοκογλυφία και ξέπλυμα ο πρώην υφυπουργός Γ. Ανθόπουλος σύμφωνα με την εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Τι είπε στην αγόρευση της η Εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλου για τοκογλυφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας Καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα, καθώς και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση.

Όπως σημείωσε στην αγόρευσή της από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία και τις μαρτυρικές καταθέσεις, «αποδεικνύεται κατά τρόπο  αναμφισβήτητο ότι τελέστηκε η τοκογλυφία». Κατά την εισαγγελική λειτουργό ο πρώην υφυπουργός και οι 3 συγκατηγορούμενοι του , εκπρόσωποι της εταιρείας στην οποία μεσολαβούσε ο Γ. Ανθόπουλος για τον δανεισμό της καπνεμπόρου, «δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι  αυτή θα μπορούσε να υψώσει το ανάστημά της για να τινάξει το ζυγό της τοκογλυφίας».

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας στην αγόρευσή της στάθηκε σε μάρτυρα που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως «αδερφικός φίλος» του Γιάννη Ανθόπουλου ο οποίος αν και κατέθεσε ότι δεν είχαν βγει ποτέ έξω μαζί, θυμόταν ωστόσο για το θύμα ότι πήγαινε στο γραφείο του και τον έλεγε «σωτήρα» και πως εκείνη  ήταν που του πρόσφερε 7 .000 ευρώ που δεν τα δέχθηκε.

Το βούλευμα Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο πολιτικός ενεπλάκη στην υπόθεση όχι μόνο ως δικηγόρος, αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε ισχυρή δημόσια θέση. Η ιδιοκτήτρια της καπνεμπορικής εταιρίας φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, λόγω προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε. Ο πρώην υφυπουργός, κατά το βούλευμα ,της υποσχέθηκε βοήθεια με το «αζημίωτο», μεσολαβώντας σε επτά συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005. Κατά αυτόν τον τρόπο η εταιρεία παρουσιαζόταν να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονταν πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Βάσει των στοιχείων της δικογραφίας το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο και συνολικά το ποσό που έλαβε αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε οι εν λόγω πωλήσεις ήταν εικονικές.

Οι ισχυρισμοί

Οι επίμαχες αγοραπωλησίας καπνού φαίνεται να έγιναν την περίοδο 2002-2005. Κατά την απολογία του ο Γιάννης Ανθόπουλος υποστήριξε ότι ουδέποτε εισέπραξε χρήματα από παράνομη δραστηριότητα, παρά μόνο τη νόμιμη αμοιβή του από το 2004 και μετά με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου της καπνεμπόρου καθώς και ένα δάνειο συνολικού ύψους 650 χιλιάδων ευρώ το οποίο -όπως υποστήριξε – δεν το ήθελε αλλά εκείνη επέμεινε πολύ.

«Πριν το 2004 απλά πήγαινα μαζί της σε συναντήσεις. Ήμουν η ασπίδα της, ένιωθε ασφάλεια. Πήγαινα ως «γλάστρα», ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ο πρώην υφυπουργός. Ήθελε διπλά της τον υπουργό, το βουλευτή για να ενισχύσει το κύρος της για τη σταδιακή αύξηση των συναλλαγών της. Αφού έπαψα να είμαι βουλευτής, το 2004 έγινε ο επικεφαλής της δικηγορικής της ομάδας» και πρόσθεσε ότι «όλα έβαιναν μια χαρά» μέχρι το 2005 όταν η καταγγέλλουσα καπνέμπορος ανέφερε ότι είχε οικονομική αδυναμία και δεν μπορούσε να αποπληρώσει διάφορες επιταγές.

Ξαφνικά, ανέφερε ο Γιάννης Ανθόπουλος, “μου είπε ότι δεν θα πληρώσει δεκάρα, χωρίς να μου δώσει κάποια άλλη εξήγηση”.

Ο  πρώην υφυπουργός  ισχυρίζεται ότι  δανείστηκε από την καπνέμπορο το 2003 για την ανέγερση του σπιτιού του στη Βούλα, 650.000 ευρώ, λέγοντας ωστόσο χαρακτηριστικά: «Με πίεσε η Πετρίδου, λέγοντας «εγώ είμαι εδώ». Ωστόσο όπως σημείωσε και η εισαγγελική λειτουργός στην πρότασή της, ήταν απίθανο η επιχειρηματίας που εκλιπαρούσε για δανεισμό  προκειμένου να κρατήσει όρθια την επιχείρησή της , να δάνειζε χρήματα στον Γιάννη Ανθόπουλο για να χτίσει το πολυτελές σπίτι του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ