Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η πρώην πρόεδρος του ΑΠ Βασιλική Θάνου διεκδικεί φοροαπαλλαγή 25% του εισοδήματός της για ένα έτος!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η πρώην πρόεδρος του ΑΠ Βασιλική Θάνου διεκδικεί φοροαπαλλαγή 25% του εισοδήματός της για ένα έτος!

Την φοροαπαλλαγή του 25% του ακαθαρίστου εισοδήματος της για μια οικονομική χρήση (2011-2012) ζητάει από το Μισθοδικείο η νομική σύμβουλος του Μαξίμου και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου   και είναι περισσότερο από  βέβαιο ότι η απόφαση η οποία θα εκδοθεί θα είναι θετική για εκείνη.

Αναλυτικότερα, στο Μισθοδικείο συζητήθηκε η αίτηση της Βασιλικής Θάνου κατά του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου με την οποία ζητεί την ανάκληση του καταλογισμού φόρου εισοδήματος των αποδοχών της που της επιβλήθηκε κατά  ποσοστό 25%  επί του ακαθαρίστου συνολικού φόρου  για ένα έτος. Το ποσό που να επωφεληθεί η κυρία Θάνου  από την εν λόγω φοροαπαλλαγή δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Θεωρείται βέβαιο ότι  η απόφαση που θα εκδοθεί θα είναι θετική υπέρ της, λόγω της έως τώρα πάγιας νομολογίας του Μισθοδικείου, πάνω στο ζήτημα της φοροαπαλλαγής του 25%.

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Βασιλική Θάνου στην αγωγή της επικαλείται την υπ΄ αριθμ. 89/2013 απόφαση του Μισθοδικείου που έχει κρίνει ότι  οι δικαστές και οι εισαγγελείς δικαιούνται, όπως και οι βουλευτές, να έχουν αφορολόγητο το 25% των ακαθαρίστων αποδοχών  τους.

Εχει καταργηθεί!

Υπενθυμίζεται ότι η φοροαπαλλαγή αυτή τόσο για τους βουλευτές όσο και για τους δικαστές,  με μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση, έχει καταργηθεί.

Το Μισθοδικείο επισημαίνει ότι το Σύνταγμα καθιερώνει ευθέως την αρχή της διακρίσεως των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), τις οποίες θεωρεί ισοδύναμες και ισότιμες  και επαναλαμβάνει ότι   οι αποδοχές των τριών αυτών εξουσιών πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος και να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση, ανεξάρτητα εάν αυτή είναι ιδιαίτερη.

Ακόμα, έχει κρίνει   ότι η  πρόβλεψη του Ζ΄/1975  Ψηφίσματος της Ε΄ αναθεωρητικής Βουλής με την οποία απαλλάσσεται από φόρο το 25% των ακαθαρίστων βουλευτικών αποδοχών (αποζημιώσεως όπως αποκαλείται), ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς.

Το Μισθοδικείο μετά την συζήτηση  επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή, ενώ  δικηγόροι οι οποίοι παραστάθηκαν (για άλλες υποθέσεις)  κατά την απογευματινή συνεδρίαση το Μισθοδικείου που συζητήθηκε η αίτηση της κυρία Θάνου, σχολίασαν αρνητικά  την  ενέργεια της αυτή λόγω της θέσης  που κατέχει σήμερα και λόγω του μικρού οικονομικού ύψους που έχουν, αλλά  έκαναν λόγο και για αναγκαιότητα παραίτησης των φορολογικών απαλλακτικών  αξιώσεων της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ