Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Θύμα τοκογλύφων ο γνωστός κοσμηματοπώλης Θεολόγος – Στο εδώλιο οι… «δανειστές» του!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θύμα τοκογλύφων ο γνωστός κοσμηματοπώλης Θεολόγος – Στο εδώλιο οι… «δανειστές» του!

Στα νύχια τοκογλύφων που τον «ξεζούμιζαν» επί σειρά ετών έπεσε ο γνωστός κοσμηματοπώλης Κωνσταντίνος Θεολόγος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Realnews ο ιδιοκτήτης της γνωστής φίρμας, μέσα από μία σειρά μηνύσεων που κατέθεσε, περιγράφει μια ασφυκτική κατάσταση που έζησε επί σειρά ετών η οποία πλέον μετά τα παραπεμπτικά βουλεύματα που εκδόθηκαν θα απασχολήσει τους επόμενους μήνες τα δικαστήρια.

Η αρχή 

Το 1930  ο Φραγκίσκος Θεολόγος άνοιξε το πρώτο κοσμηματοπωλείο ΘΕΟΛΟΓΟΣ στην περιοχή του Πειραιά. Λίγο αργότερα λειτούργησε και το δεύτερο κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας. Περνώντας τα χρόνια η φίρμα Θεολόγος συνδέθηκε με το ξεχωριστό κόσμημα. Όποιος αναζητούσε είτε κάτι ιδιαίτερο και ακριβό, είτε κάτι καλόγουστο και οικονομικό, σίγουρα θα περνούσε από τον Θεολόγο.
Μέσα στα 2 καταστήματα γεννήθηκε, μεγάλωσε, έμαθε και αγάπησε την τέχνη της κοσμηματοποιίας ο γιός του Φραγκίσκου, Κώστας. Από το 1980 δε αναλαμβάνει τον πρώτο ρόλο στην επιχείρηση.

Όραμά του να την μεγαλώσει και να την εκσυγχρονίσει. Χρειάζεται όμως κεφάλαια. Αποφασίζει να δανειστεί, σίγουρος ότι θα καταφέρει να ανταπεξέλθει. Προς τα τέλη της δεκαετίας όμως ένα δάνειο που παίρνει  σε γιεν προκαλεί τριγμούς στην ευρωστία της  εταιρείας. Στην πορεία προστίθενται κι άλλα δεινά. Μια διάρρηξη το 2008, μία ληστεία το 2009 και μια ολοκληρωτική καταστροφή του καταστήματος στον Πειραιά από φωτιά το 2012.

Εκτός από τον τραπεζικό δανεισμό που ο πατριάρχης της οικογένειας Φραγκίσκος απέρριπτε κατηγορηματικά, ο γιος Κωνσταντίνος  αναγκάζεται να προσφύγει και σε τοκογλύφους προκειμένου να τα βγάλει πέρα, οι οποίοι  για πάνω από 20 χρόνια, όπως ο ίδιος καταγγέλλει τον «ξεζούμιζαν». Όχι μόνο παίρνοντας μετρητά και επιταγές αλλά και πανάκριβα κοσμήματα που απαιτούσαν με το «έτσι θέλω» προκειμένου να μην τον καταστρέψουν. Και χωρίς μάλιστα  να αφαιρούν την αξία τους από τα δανεικά…  


Άντεξε αυτή την κατάσταση μέχρι το 2012, όταν και προσέφυγε για πρώτη φορά στη δικαιοσύνη. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως  τότε, σύμφωνα με τις μηνύσεις που κατέθεσε,  δανείστηκε συνολικά 2.227.443 ευρώ και 80.000 δολάρια ΗΠΑ. Πλήρωσε περί τα 5,3 εκ. ευρώ και 340.000 δολάρια ΗΠΑ.  Η διαφορά ήταν οι τόκοι που του επέβαλλαν οι δανειστές του, ανάμεσά τους και συγγενικά του πρόσωπα, τόκοι που  έφταναν σε κάποιες περιπτώσεις και 60% ετησίως πάνω από το κεφάλαιο.

Επιπλέον αυτών, από το 2004 έως  το 2010 του πήραν και κοσμήματα αξίας 386.875 ευρώ. Μεταξύ αυτών  ιδιαίτερα και πανάκριβα κομμάτια: ένα βραχιόλι 18 καρατίων με μπριγιάν και ζαφείρια με τιμή πώλησης 50.000 ευρώ, ένα δαχτυλίδι με μπριγιάν αξίας 35.450 ευρώ  κι ένα κολιέ αξίας 22.620 ευρώ.


Μέσα από μία εξαντλητική δικαστική  έρευνα προέκυψε ότι όντως όσοι τον «διευκόλυναν» όλα αυτά τα χρόνια εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη του φτάνοντας στο σημείο να τον «πνίξουν» οικονομικά. Μετά και από σχετικές πραγματογνωμοσύνες που διέταξαν  οι ανακριτές, οι οποίες επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες του, οι εμπλεκόμενοι  παραπέμπονται να δικαστούν το επόμενο διάστημα σύμφωνα με βουλεύματα του Δικαστικού Συμβουλίου Πειραιά.

Συνολικά επίκεινται 3 δίκες ενώ μία ακόμη υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της κρίσης από το Δικαστικό Συμβούλιο μετά την άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων για τοκογλυφία κατ΄εξακολούθηση.

Οι απειλές

Τον «Γολγοθά» που πέρασε όλα αυτά τα χρόνια ο Κωνσταντίνος Θεολόγος τον περιγράφει βήμα-βήμα στις μηνύσεις που κατέθεσε. Όπως λέει:

«Εξαιτίας της τεράστιας ζημιάς που υπέστη η εταιρεία από επιχειρηματικό δάνειο που είχε λάβει σε γιεν, δεν μπόρεσε να ανακάμψει και έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις επιταγές της απέναντι στους προμηθευτές της και στις δανείστριας τράπεζες. Προκειμένου να σωθεί η επιχείρηση αλλά και να μην πληγεί το γόητρο της φίρμας στην αγορά, η εταιρεία αναγκάστηκε να καταφύγει σε τοκογλυφικό δανεισμό». 

Οι εγκαλούμενοι γνωρίζοντας το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει του πρότειναν την σύναψη δανείου με υπέρογκο τόκο. Μη έχοντας άλλο τρόπο να βρεθούν μετρητά για να εξυπηρετούνται οι υποχρεώσεις τόσο προς της δανείστριας τράπεζες όσο και προς τους προμηθευτές εξαναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να αποδεχτεί τον δανεισμό με αυτούς τους όρους.

Όπως αναφέρει ο γνωστός κοσμηματοπώλης, σε μία μόνο από τις περιπτώσεις έλαβε συνολικό  δάνειο ύψους 1.230.794 ευρώ και 80.000 δολάρια ΗΠΑ και κατέβαλε σε μετρητά 3.132.503 ευρώ και 340.000 δολάρια ΗΠΑ. Σε άλλη περίπτωση έλαβε 257.000 ευρώ στο διάστημα από 15 Ιουλίου 2004 μέχρι και 1 Αυγούστου 2007 και η εταιρεία κατέβαλε συνολικά 583.195 ευρώ . Για το ποσό δηλαδή των 257.000 ευρώ που δανείστηκε κατέβαλε σε τόκους 326.195 ευρώ.

Οι πιέσεις δε που υφίσταντο ήταν αφόρητες, φτάνοντας στα όρια του στυγνού εκβιασμού.

«Οι απειλές συνίσταντο στην σφράγιση των επιταγών που είχαν στα χέρια τους  και στην περαιτέρω επέλευση αλυσιδωτών βλαβών, δηλαδή καταχώριση της εταιρείας στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, αποκλεισμός της δυνατότητας χορήγησης μπλοκ επιταγών από τράπεζες ούτως ώστε η εταιρεία να μην μπορεί να εκτελέσει καθημερινές εμπορικές συναλλαγές, επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης στα εμπορεύματα της εταιρείας, δυσφήμιση του ονόματός της στην αγορά.

Έτσι η εταιρεία όχι μόνο αναγκαζόταν να δέχεται την επιπλέον επιβολή τοκογλυφικών τόκων, αλλά αρκετές φορές αναγκαζόταν να καθυστερεί καταβολές υποχρεώσεων της προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές της, προκειμένου να πληρώσει στους εγκαλούμενους τις τοκογλυφικές απαιτήσεις τους και να μην πραγματοποιήσουν τις απειλές τους. Βεβαίως, όλη αυτή η κατάσταση δεν αποτελούσε έκφραση ελεύθερης βούλησης αλλά αποτέλεσμα ασφυκτικών καθημερινών πιέσεων εκ μέρους των εγκαλούμενων που δεν άφηναν στην εταιρεία κανένα περιθώριο διαφορετικών ενεργειών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ