Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ισπανία: Σε δίκη 18 για την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ισπανία: Σε δίκη 18 για την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας

Η διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας τον Οκτώβριο του 2017 «στέλνει» στο εδώλιο 18, εκ των οποίων εννέα έχουν προφυλακιστεί.

Στις αρχές του 2019 αναμένεται να προσδιοριστεί η δίκη των 18 στελεχών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος, οι οποίοι με αποφαση της ισπανικής Δικαιοσύνης παραπέμφθηκαν να καθίσουν στο εδώλιο, σχεδόν ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Στα 18 άτομα δεν περιλαμβάνεται ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, υπέρμαχος της απόσχισης, καθώς στην Ισπανία δεν ισχύει η ερημοδικία. Κατηγορούμενοι κατά περίσταση για στάση, ανυπακοή και υπεξαίρεση, αδικήματα που επισύρουν ποινή κάθειρξης έως και 25 έτη, είναι πρώην πρόεδροι των πανίσχυρων καταλανικών αυτονομιστικών ενώσεων και ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας. Εξ αυτών εννέα εξακολουθούν μέχρι σήμερα να κρατούνται προσωρινά.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ολόκληρη η περιφέρεια βρισκόταν σε αναβρασμό ύστερα από την απόφαση ενώσεων να διεξαχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα την αυτονομία της Καταλονίας. Οι προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη διενέργεια ψηφοφορίας ως παράνομη, σε διάφορα εκλογικά κέντρα οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις από την πλευρά των πολιτών, οι οποίες καταλήγουν σε βίαια επεισόδια και συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις.

Τελικά το δημοψήφισμα διενεργείται μετ’ εμποδίων. Η συμμετοχή, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, ανήλθε στο 43,03% με το «Ναι» να ανέρχεται στο 90,18% (2.044.038 ψηφοφόροι), το «Όχι» στο 7,83% (177.000) και το «Λευκό» στο 2%).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ