Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ισπανία: Στα… μαλακά για βιασμό 14χρονης επειδή το θύμα «δεν αντιστάθηκε».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ισπανία: Στα… μαλακά για βιασμό 14χρονης επειδή το θύμα «δεν αντιστάθηκε».

Ένα μόλις μήνα μετά την καταδίκη τους από το Ανώτατο Δικαστήριο για τον ομαδικό βιασμό μίας 18χρονης κοπέλας, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ του San Fermin,  σε ποινές κάθειρξης  15 ετών,  οι περιβόητοι  “La Manada”, βρίσκονται και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ακόμη ένα βιασμό.

Θύμα, αυτή τη φορά,  ένα 14χρονο κορίτσι,  το οποίο  η παρέα των έξι  νεαρών βίασε, σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, στην  ισπανική πόλη Manresa.  Η κατηγορία  που αντιμετωπίζουν,  ακριβώς η ίδια με εκείνη που είχε αρχικά απαγγελθεί σε βάρος τους και για την υπόθεση της 18χρονης,  στο φεστιβάλ του San Fermin, στην Παμπλόνα,  τον Ιούλιο του 2016. Σεξουαλική κακοποίηση και όχι βιασμός!

Η κατακραυγή για τις δικαστικές αποφάσεις

Οι αντιδράσεις για την  υπόθεση αυτή μάλιστα είχαν ξεπεράσει τα σύνορα της Ισπανίας, λόγω του πρωτοφανούς όγκου των κινητοποιήσεων στις οποίες προχώρησαν οι γυναικείες οργανώσεις, με αποτέλεσμα να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για το βιασμό.

Η πρωτόδικη καταδίκη των πέντε ανδρών  στο μειωμένης βαρύτητας αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης, τον  Απρίλιο του 2018, προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα οργής  κινητοποιώντας  περισσότερες από 350.000 γυναίκες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις οι οποίες οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Ισπανίας.

Η απόφαση που εξόργισε στην Ισπανία

Οι πέντε άντρες  που αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται «αγέλη λύκων» καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 9 ετών αν και η εισαγγελέας είχε προτείνει να επιβληθούν από 22 έως 25 χρόνια στον καθένα. Μάλιστα αφέθηκαν ελεύθεροι, την ώρα που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  κυκλοφορούσε το οπτικό υλικό το οποίο δεν είχαν διστάσει να τραβήξουν από  την επίθεση σε βάρος  της 18χρονης.

Οι δικαστές χαρακτήρισαν την πράξη τους ως σεξουαλική κακοποίηση, κρίνοντας πως  δεν είχαν χρησιμοποίησαν βία για να εξαναγκάσουν τη 18χρονη να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί τους. Κι ας την είχαν κακοποιήσει ομαδικά, εγκαταλείποντας την ημίγυμνη, αφού της έκλεψαν και το κινητό τηλέφωνο.

Η « προκλητική» μειοψηφία του δικαστηρίου

Παρόλο που δύο από τους τρεις δικαστές είχαν την άποψη πως η 18χρονη  δεν είχε συναινέσει στην πράξη, το γεγονός ότι δεν είχε εξαναγκαστεί βίαια θεωρήθηκε αρκετό για να μην καταδικάσουν τους κατηγορουμένους για βιασμό.  Ο τρίτος μάλιστα δικαστής,  μειοψήφησε, ζητώντας την απαλλαγή των κατηγορουμένων, ενώ, σύμφωνα με το www. theguardian.com  σχολίασε πως όλα όσα καταγράφονται στο βίντεο που τράβηξαν,  αποτυπώνουν «μία ατμόσφαιρα χαράς και απόλαυσης».

Μέσα σε λίγες ώρες, χιλιάδες γυναίκες ήταν στους δρόμους, στη μεγαλύτερη αυθόρμητη φεμινιστική κινητοποίηση της πρόσφατης ιστορίας.

Οι πέντε άνδρες, δύο άνεργοι, ένας κομμωτής, ένας στρατιώτης και ένας αστυνομικός αποφυλακίστηκαν, δύο μήνες μετά την απόφαση του δικαστηρίου με το σκεπτικό πως «μετά την απώλεια της ανωνυμίας τους στη δίκη, είναι αδύνατο να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να διαπράξουν παρόμοιο έγκλημα».

Ανώτατο Δικαστήριο: Ο εκφοβισμός του θύματος μαρτυρά το βιασμό

Η δικαίωση για τη 18χρονη ήρθε μόλις τον περασμένο μήνα,  από το Ανώτατο Δικαστήριο που αποφάνθηκε πως τα πραγματικά περιστατικά καταδεικνύουν πως διαπράχθηκε πράγματι βιασμός και σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο μόνο για σεξουαλική κακοποίηση. Οι πέντε δικαστές, εκ των οποίων δύο γυναίκες, υπογράμμισαν ότι οι δράστες «εκφόβισαν» το θύμα το οποίο ήταν τρομοκρατημένο και  σε «καμιά περίπτωση δεν συναίνεσε στις σεξουαλικές πράξεις που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι». Ένας από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκε σε επιπλέον δύο χρόνια για την κλοπή του κινητού τηλεφώνου του θύματος.   Με αυτή την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, οι δράστες που  δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση του δικαστηρίου καταδικάστηκαν τελικά σε κάθειρξη 15ετών, ενώ υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν συνολική αποζημίωση στο θύμα ύψους 50.000 ευρώ.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η δράση των πέντε ανδρών φαίνεται ότι δεν περιορίστηκε στο βιασμό της 18χρονης καθώς, τρεις μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2016,  κατηγορούνται ότι βίασαν το 14χρονο κορίτσι, στην πόλη Manresa.

Ο ένας από αυτούς φέρεται ότι μετέφερε μεθυσμένο το κορίτσι με μία κουβέρτα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Εκεί, αφού το βίασε, κάλεσε και τους υπόλοιπους της παρέας , να πράξουν το ίδιο,  μέσα σε 15 λεπτά, ο καθένας, όπως τους είπε.

Οι “La Manada” αρνήθηκαν και πάλι πως κακοποίησαν σεξουαλικά το κορίτσι, στα ρούχα του οποίου βρέθηκε   DNA των κατηγορουμένων. Και αυτή τη φορά, όμως, σύμφωνα με την Εισαγγελία,  αν και δεν υπήρχε συναίνεση του θύματος, κρίθηκε πως δεν υπήρξε ούτε βία ούτε εκφοβισμός, οπότε το αδίκημα δεν μπορούσε να θεωρηθεί βιασμός, αλλά σεξουαλική κακοποίηση που επισύρει μέγιστη  ποινή 12 ετών.

Η δίκη αυτή είναι σε εξέλιξη ενώ το 14χρονο κορίτσι πρόκειται να είναι από τους πρώτους που θα καταθέσουν.

«Μη μένετε σιωπηλοί. Μην τους αφήνετε να κερδίσουν»

Την ίδια ώρα, το πρώτο θύμα των “La Manada”, η 18χρονη με επιστολή της σε τηλεοπτική σταθμό, έσπασε μόνο μία φορά τη σιωπή της, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σε όσους της συμπαραστάθηκαν. Καλεί μάλιστα κάθε γυναίκα, παιδί ή άνδρα πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης να μη σιωπήσει.  «Κανείς δεν πρέπει να το ζήσει αυτό.   Είμαι η κόρη, η εγγονή, η φίλη, είμαι μία από εσάς. ..Μην μένετε σιωπηλοί, γιατί αν το κάνετε, τους αφήνετε να κερδίσουν…», καταλήγει στην επιστολή της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ