Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ισόβια για μια από τις μεγαλύτερες χασισοφυτείες των τελευταίων ετών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ισόβια για μια από τις μεγαλύτερες χασισοφυτείες των τελευταίων ετών astynomia.gr

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έναν 51χρονο από τη Μεθώνη και έναν 48χρονο από τους Γαργαλιάνους για μια από τις μεγαλύτερες χασισοφυτείες των τελευταίων ετών, στα “Κοκκινοχώραφα” των Γαργαλιάνων, με 1.142 δέντρα μέχρι 4,5 μέτρα.

Οι δυο τους πιάστηκαν πέρυσι στις 4 Σεπτεμβρίου μέσα στη φυτεία να κορφολογάνε τα τεράστια χασισόδεντρα. Η απόδοση που θα είχαν τα δέντρα, εκτιμάται ότι θα απέφερε κέρδη πάνω από 3 εκατ. ευρώ!

Αυτό όμως που εντυπωσίασε και δεν πέρασε ασχολίαστο από την έδρα είναι ο τρόπος που είχαν διαμορφώσει και οργανώσει την εν λόγω καλλιέργεια. Καλά κρυμμένη με ψηλά δέντρα τριγύρω, η φυτεία ποτιζόταν και λιπαινόταν αυτόματα, ενώ νερό και λίπασμα έπεφτε σε κάθε ρίζα ξεχωριστά. Οι φούντες ήταν όλες δεμένες με σύρμα και σκοινί για να μην σπάσουν από τον αέρα, ενώ στα σημεία όπου ο μαύρος σωλήνας δεν καλυπτόνταν από τη βλάστηση, οι κατηγορούμενοι τον είχαν ψεκάσει με σκούρο πράσινο σπρέι για να μην διακρίνεται. Επίσης, είναι και οι προφυλάξεις που έπαιρναν για να μην αφήσουν αποτυπώματα ή γενετικό υλικό, μαζεύοντας κάθε γόπα τσιγάρου στις τσέπες τους και ξεπλένοντας με χλωρίνη ό,τι έπιαναν.

Οργανωμένη φυτεία

Ένα από αυτά που ξεχώριζε τη συγκεκριμένη φυτεία, πέρα από τον αριθμό των δέντρων και την τεράστια διάπλασή τους, ήταν και η οργάνωσή της. Με νερό που έπαιρναν από κεντρικό αγωγό άρδευσης περνούσαν λάστιχα από τη ρίζα κάθε δέντρου, ενώ είχαν τοποθετήσει χρονοδιακόπτες για αυτόματο πότισμα. Επίσης είχαν εγκαταστήσει σύστημα αυτόματης λίπανσης και είχαν φροντίσει ώστε επιδέξια να τα δέσουν για να μην σπάσουν από τον αέρα οι φούντες. Στο μαύρο σωλήνα για το πότισμα είχαν περάσει σκούρο πράσινο σπρέι σε σημεία του, για να χάνεται στη γύρω βλάστηση και να μην φαίνεται.

Οι απολογίες

Ο 51χρονος στην απολογία του παραδέχτηκε ότι μαζί με τον άλλον έβαλαν την φυτεία. Μάλιστα υποστήριξε ότι το έκαναν γιατί ήθελαν να… ανταλλάξουν το χασίς με ηρωίνη και κοκαΐνη. Τη χλωρίνη στο σακίδιο την δικαιολόγησε λέγοντας ότι έτσι καθάριζαν τις κόλλες που έμεναν στα χέρια τους από το χασίς. Οσο για την επαγγελματική οργάνωση της καλλιέργειας που θα ζήλευε και μεγαλοαγρότης, ο κατηγορούμενος το παρουσίασε ως κάτι το απλό και φυσιολογικό, υποστηρίζοντας ότι στην περιοχή ξέρουν από καλλιέργειες και αυτός είναι ένας συνηθισμένος τρόπος στις ελιές και τα θερμοκήπια.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου επέμεινε στην ερώτησή της, για το πόσο υπολόγιζαν ότι θα έβγαζαν από κάθε δέντρο, αλλά ο κατηγορούμενος αόριστα απάντησε πως θα ήταν γύρω στα 50 – 70 γραμμάρια μόνο. Και όταν είδε πως δεν γινόταν πιστευτός δικαιολογήθηκε ότι θα φαινόταν σε ενάμιση μήνα όταν πια τα φυτά θα βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής.

Ο έτερος κατηγορούμενος, πιο λακωνικός, αποδέχτηκε και αυτός ότι έκαναν μαζί την καλλιέργεια και υποστήριξε ότι δεν τους ενδιέφερε πόσο θα έβγαζε το κάθε δέντρο.

Πηγή: www.eleftheriaonline.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ