Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Μάχη ελαφρυντικών από τον Γιαννουσάκη στο Εφετείο για το “Noor 1”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μάχη ελαφρυντικών από τον Γιαννουσάκη στο Εφετείο για το “Noor 1”

Μάχη να σπάσει τα ισόβια δίνει από σήμερα το πρωϊ στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά που συνεδριάζει στις φυλακές Κορυδαλλού ο εφοπλιστής Ευθύμης Γιαννουσάκης ο οποίος είχε καταδικαστεί για την υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο “Noor 1”.

Ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση θα διεκδικήσει τη μετατροπή της κατηγορίας σε απλή συνέργεια στην πράξη με την έννοια της αποδοχής της ναυτιλιακής επίβλεψης του πλοίου και του ταξιδιού. Όπως επισημαίνει ο συνήγορος του Γιάννης Γλύκας , στον κατηγορούμενο «πρέπει να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη καθότι κατονόμασε τους Τούρκους χρηματοδότες και βγήκαν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τους Ζινταστι και Γκαριμπαντι».

Ο συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Γλύκας

Σε μια τέτοια περίπτωση θα σπάσει η ισόβια κάθειρξη για τον κατηγορούμενο.

Ποιοι δικάζονται

Στο εδώλιο κάθονται ο 60χρονος ναυλομεσίτης Γιώργος Μπουρδούβαλης, ο 43χρονος εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης και τρεις Τούρκοι που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη.

Επίσης, θα δικαστούν ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης, οδηγός της νταλίκας που μετέφερε τα ναρκωτικά ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 18 ετών, ο Ιρανός συνοδός του φορτίου, Μπονιάντ που είχε καταδικαστεί σε 16 χρόνια, οι Παναγιώτης Φάρος (πρώην ιδιοκτήτης του «Noor1») και Βασίλης Κουρούβανης σε 8 έτη, ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης και ο στενός συνεργάτης του Γιαννουσάκη, Σταύρος Λάγιος, σε 10 έτη, για το αδίκημα της απλής συνέργειας στη μεταφορά ναρκωτικών. Οι τέσσερις τελευταίοι κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι, καθώς η έφεση είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα, εν αντιθέσει με τους συγκατηγορούμενους τους που εκτίουν τις ποινές τους στη φυλακή.

Έφεση υπέρ του νόμου

Για σκέλος της απόφασης έχει ασκηθεί έφεση υπέρ του νόμου από την αντιεισαγγελέα Εφετών Μαρία Τρουπή που ήταν Εισαγγελέας της Έδρας στο πρωτόδικο δικαστήριο, η οποία ζήτησε να ξαναδικαστούν πέντε από τους κατηγορούμενους,  όχι για απλή συνέργεια όπως είχε κρίνει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (το οποίο τους είχε καταδικάσει σε πολυετείς καθείρξεις), αλλά για συναυτουργία, αδίκημα που αν αποδειχθεί επισείει ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Οι δικαστές

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της δίκης πάντως δυο από τους δικαστές δήλωσαν κώλυμα για να ανεβουν στην έδρα και υπέβαλλαν αίτημα να αντικατασταθούν από αναπληρωτές συναδέλφους τους, καθώς στο παρελθόν είχαν χειριστεί πτυχές της υπόθεσης .

Τελικά όμως οι αιτήσεις απορρίφθηκαν . Η σύνθεση του δικαστηρίου θα αποτελείται από τους Μαρία Κουφούδη (πρόεδρο) Αικατερίνη Κοκόλη, Ελένη Κεχαγιά, Νικόλαο Κουτρούμπα και Δημήτριο Καβαλλάρη (μέλη) , ενώ Εισαγγελέας της Έδρας θα είναι η Βασιλική Βλάχου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ