Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Ομοβροντία ενόχων» στην εισαγγελική πρόταση για τα υποβρύχια – Απαλλάσει τον Π. Γερμανό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Ομοβροντία ενόχων» στην εισαγγελική πρόταση για τα υποβρύχια – Απαλλάσει τον Π. Γερμανό

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έκδοση της απόφασης στη δίκη με συνολικά 30 κατηγορουμένους για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των υποβρυχίων. Μετά από ακροαματική διαδικασία δύο ετών, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή για τους περισσότερους από τους κατηγορουμένους, κατά περίπτωση, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντού και του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου αναφέροντας χαρακτηριστικά:

  • Για τον εφοπλιστή Μιχ. Ματαντό πως επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων για τις παραγγελίες των υποβρυχίων.
  • Για τον Αλ. Αβατάγγελο πως πρέπει να κηρυχθεί ένοχος μόνο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και να απαλλαγεί από την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία.
  • Για τον κατηγορούμενο Γιάννη Μπέλτσιο που φέρεται ως «ταμίας» του Άκη Τσοχατζόπουλου η εισαγγελέας ζήτησε να κριθεί ένοχος για την πράξη της δωροδοκίας, θεωρώντας πως οι «μίζες» κατέληξαν στον πρώην υπουργό ενώ εισηγήθηκε την απαλλαγή του από το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Επίσης, η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός καθώς Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, για τον οποίο, όμως πρότεινε, τη μετατροπή της κατηγορίας του σε άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η εισαγγελέας αναγνώρισε ότι συνεισέφεραν με τις μαρτυρίες τους στην διαλεύκανση της υπόθεση οι Αντώνης Κάντας και Παναγιώτης Ευσταθίου και ζήτησε την ενοχή τους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο με ελαφρυντικά. Επιπλέον, η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε την ενοχή του δικηγόρου, Σπύρου Μεταξά.

Αντίθετα, η Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού καθώς επίσης και στελεχών της SUNLIGHT για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των Υποβρυχίων, κρίνοντας ότι η εταιρία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία. Τέλος, ζήτησε την απαλλαγή των Σπύρου Τραυλού, Αντώνη Χάγια, Εμμ. Σαρτζετάκη και Αλ. Παπαντωνίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ