Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ο “εμφύλιος” της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο “εμφύλιος” της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη!

Εννέα χρόνια μαίνεται ο εμφύλιος «πόλεμος» στους κόλπους της επιχειρηματικής οικογένειας Δασκαλαντωνάκη, που δίνει αλλεπάλληλα ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες. Αυτή τη φορά τα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί συναντήθηκαν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας προκειμένου να αποφασιστεί το αν πρέπει να ορισθούν ορκωτοί λογιστές για να διενεργήσουν διαχειριστικό έλεγχο στην «μαμά» εταιρία του ξενοδοχειακού ομίλου «Ελληνική Ξενοδοχειακή Εταιρεία Α.Ε».

Από την Grecotel στην Sunstores A.E.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδρυτή της Grecotel Νίκου Δασκαλαντωνάκη ξεκίνησε το 1960, ενώ πέντε χρόνια αργότερα συναντήθηκε με την πρώην σύζυγό του Πόπη Φραγκούλη, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τη Μαρί, τον Γιάννη και την Τίνα. Η ρήξη ήρθε το 2009, όταν δημιουργήθηκε η εταιρία συμμετοχών Sunstores A.E., κάτω από την «ομπρέλα» της οποίας μπήκαν οι περισσότερες επιχειρήσεις της οικογένειας και στην οποία συμμετείχαν ισότιμα και τα πέντε μέλη της. Ωστόσο, τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα και κάποιες ενδείξεις αδιαφάνειας οδήγησαν σε ένα επεισοδιακό διοικητικό συμβούλιο, που τον Δεκέμβριο της ίδια χρονιάς εκδηλώθηκε τελικά σε διάσταση μεταξύ των συζύγων

Από τη μία πλευρά ο “Πατριάρχης” και απέναντι η πρώην σύζυγος Πόπη Φραγκούλη

Έκτοτε ακολούθησαν αρκετές δικαστικές διαμάχες σε δικαστήρια της Κρήτης και της Αθήνας, με τις νίκες να εναλλάσσονται μεταξύ των δύο πλευρών. Στο ένα στρατόπεδο βρίσκεται ο ο Nίκος Δασκαλαντωνάκης με την κόρη του Mαρί, σύζυγο του Nίκου Σηφουνάκη, και στην αντίπερα όχθη η πρώην σύζυγός του Πόπη με τα άλλα δύο παιδιά τους, Γιάννη και Tίνα.

Την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές διασταυρώθηκαν προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενου διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρία. Είχε προηγηθεί το καλοκαίρι απόφαση του Αρείου Πάγου, που αναγνωρίζει την πρώην σύζυγο του Νίκου Δασκαλαντωνάκη και τα παιδιά του Γιάννη και Τίνα ως πραγματικούς μετόχους της εταιρίας, με τον ίδιο τον ιδρυτή να εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι λειτουργούσαν στις γενικές συνελεύσεις και στα διοικητικά συμβούλια ως εντολοδόχοι του και όχι αυτόνομα.

Ζητούν διαχειριστικό έλεγχο 

Με αυτή την απόφαση στα χέρια η επί 43 χρόνια σύζυγός του Νίκου Δασκαλαντωνάκη και τα δύο παιδιά τους ζητούν πλέον να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην εταιρεία από το 2009, την εποχή δηλαδή που αποχώρησε από τη διοίκηση ο Γιάννης Δασκαλαντωνάκης, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία ενημέρωση για τις ενέργειες που έγιναν αυτή την περίοδο και ενδεχομένως ζημίωσαν την εταιρεία και τους μετόχους της. Το ενδεχόμενο… αποψίλωσης της περιουσίας μέσω εικονικών συγχωνεύσεων και παρένθετων προσώπων επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η πλευρά της μητέρας και των δύο παιδιών:

«Ο έλεγχος στηρίζεται στη διαφάνεια, γιατί να τον εμποδίσεις αν όλα λειτουργούν κανονικά. Με αυτό τον τρόπο ταυτίζεσαι με την νομιμότητα» επεσήμανε ο δικηγόρος της Πόπης Φραγκούλη και των δυο παιδιών της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Δεν δημοσιεύονταν ισολογισμοί

Ψεύτικα τιμολόγια, παρένθετα πρόσωπα και εικονικές μεταβιβάσεις «κατήγγειλε» μεταξύ άλλων η μάρτυρας της πλευράς της Πόπης Φραγκούλη και των δύο παιδιών, τονίζοντας ότι υπήρξε μεγάλη αλλαγή στη λειτουργία του Ομίλου από την στιγμή που ανέλαβε τη διαχείριση ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης. Το πρώην στέλεχος του Ομίλου υποστήριξε ότι επί σειρά ετών δεν δημοσιεύονταν ισολογισμοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν ξαφνικά σε  μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου λίγες ημέρες πριν τη δίκη.

«Η Τίνα, ο Γιάννης και η Πόπη θα χάσουν μια επιχείρηση που έχει αξία 70.000.000 ευρώ. Θεωρώ πως οι εταιρίες που βρίσκονται πίσω από τη μεταβίβαση του «Cape Sounio», που ως φαίνεται «μπλόκαρε» είναι συμφερόντων του Νίκου Δασκαλαντωνάκη. Κανείς δεν χάνει από τον έλεγχο. Πρέπει να μάθουμε γιατί μετά το 2010 δεν ανανεώθηκαν οι κερδοφόρες συμβάσεις με γνωστά ξενοδοχεία. Δεν ξέρουν ούτε οι μέτοχοι γιατί χάθηκαν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία»,  επεσήμανε η μάρτυρας.

“Είναι ένας δυστυχής άνθρωπος”

Η κατάθεση της μάρτυρος δεν έμεινε αναπάντητη από τους δικηγόρους του Νίκου Δασκαλαντωνάκη, οι οποίοι αντέτειναν πως ο εντολέας τους κινήθηκε με μοναδικό στόχο την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του Ομίλου, ο οποίος απειλήθηκε με κατάρρευση λόγω της κακής διαχείρισης που είχε προηγηθεί. Ακολούθησε η κατάθεση οικονομικού στελέχους του Ομίλου, που υποστήριξε ότι το σύνολο των ενεργειών του πατέρα της οικογένειας ήταν μονόδρομος, αφού οι ενέργειες των προηγούμενων ετών οδηγούσαν τον Όμιλο σε κατάρρευση.

«Οι ζημίες ήταν τεράστιες, ιλιγγιώδεις. Οι ενέργειες του ήταν επιβεβλημένες. Είναι ένας πατέρας που διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο την περιούσια. Σήμερα είναι ένας δυστυχής άνθρωπος. Έκανε μια περιουσία για τα παιδιά του τα οποία θα έπρεπε γονατιστά να του φιλάνε τα πόδια και τα χέρια», είπε ο μάρτυρας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ