Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Πέντε (από τους εννέα) οι ένοχοι για το «παραδικαστικό κύκλωμα»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πέντε (από τους εννέα) οι ένοχοι για το «παραδικαστικό κύκλωμα»

Στην καταδίκη πέντε κατηγορουμένων για σκέλος του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος», ανάμεσά τους ο πρώην βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος και ο πρόεδρος Εφετών Γιάννης Ευσταθίου, προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας.

Οι καταγγελίες του Ιωάννη Μπολέτση μέσα στη δικαστική αίθουσα που προέδρευε ο Ιω. Ευσταθίου, σύμφωνα με τις οποίες ο τελευταίος δωροδοκήθηκε μέσω του Ιακ. Γιοσάκη από τον Πέτρο Μαντούβαλο, για να αθωώσουν τον ίδιο και δύο συνεργάτες του, οδήγησαν στην ενοχή πέντε από τους εννέα κατηγορούμενους.

Ομόφωνη η απόφαση

Η απόφαση του δικαστηρίου επί της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά πλειοψηφία 2-1. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινές κάθειρξης από πέντε έως 13 έτη, χορηγώντας αναστολή σε όλους του καταδικασθέντες, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι. Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι ο Πέτρος Μαντούβαλος και ο πρόεδρος Εφετών, Γιάννης Ευσταθίου που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών καθώς και ο αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης, που κρίθηκε ένοχος με ποινή 12 ετών.

Οι πέντε καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι κατά περίσταση για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ μόλις ένας έλαβε ελαφρυντικά. Μάλιστα, όσοι καταδικάστηκαν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 50.000 ευρώ ως χρηματική ποινή. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς τους χορηγήθηκε αναστολή έως την έφεση.

Το δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Αθανάσιο Μουστάκα, πάρεδρο στο επίδικο δικαστήριο, κατά πλειοψηφία 2-1, ενώ έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τον Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο.

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Μαντούβαλος, ο οποίος βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα για να ακούσει την ετυμηγορία, υποστήριξε την αθωότητά του και, δηλώνοντας πως θα συνεχίσει τη μαχη στο δευτερο βαθμό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ