Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Σήμερα η απόφαση στη δίκη με κατηγορούμενους για δωροδοκία δικαστές και δικηγόρους 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σήμερα η απόφαση στη δίκη με κατηγορούμενους για δωροδοκία δικαστές και δικηγόρους 

Δωροδοκίες και εκβιάσεις  για αθωωτικές αποφάσεις ή καταδίκες στα… μαλακά, είναι το «φόντο» στην δίκη με κατηγορουμένους, μεταξύ άλλων, δικαστές και δικηγόρους η οποία έφτασε πλέον στην τελική  της ευθεία και αναμένεται σήμερα η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Με εισαγγελική πρόταση ενοχής για ένα δικαστή, τον πρόεδρο Εφετών Γιάννη Ευσταθίου και ένα δικηγόρο, τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Πέτρο Μαντούβαλο, η απόφαση του δικαστηρίου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τους ίδιους τους κατηγορουμένους αλλά και για την κοινή γνώμη, μιας και η υπόθεση αυτή όχι μόνο κρατά χρόνια αλλά φαίνεται να συνδέεται με ένα  «παρασκήνιο» που σπάνια φτάνει στο…. ακροατήριο.

Όλα ξεκίνησαν από το «παραδικαστικό»

Η υπόθεση έρχεται από το παρελθόν και ξεκινά από τις πρώτες δίκες για το αποκαλούμενο «παραδικαστικό κύκλωμα», με τις καταγγελίες τότε να πέφτουν «βροχή», συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Απαλλαγή με 60.000 ευρώ

Το 2010, λίγο πριν πέσει η αυλαία σε μία από τις υποθέσεις του  «παραδικαστικού»,  ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης  «εξαγριωμένος» από την καταδίκη του σε 15 χρόνια κάθειρξη  και την ταυτόχρονη αθώωση του συγκατηγορουμένου του Πέτρου Μαντούβαλου,  κατήγγειλε τον πρόεδρο εκείνου του δικαστηρίου Γιάννη Ευσταθίου  για συναλλαγή.  Συγκεκριμένα, ότι εκβίασε τον επιχειρηματία, μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη για να του καταβάλει 60.000 ευρώ προκειμένου να τον απαλλάξει ενώ αντίθετα πήρε 600.000 ευρώ από τον Πέτρο Μαντούβαλου για να αθωώσει τόσο τον ίδιο το δικηγόρο όσο και δύο ακόμη συνεργάτες του.

Έκτοτε, ο Γ. Μπολέτσης  εξαφανίστηκε από προσώπου γης ενώ μέχρι πρόσφατα παρέμενε φυγόδικος.

Μετά την αθώωση, η καταδίκη Μαντούβαλου

Ο Π. Μαντούβαλος παρά την αθώωση του, κάθισε και πάλι στο εδώλιο για την υπόθεση εκείνη, ύστερα από αναίρεση του Αρείου Πάγου, και τελικά καταδικάστηκε τελεσίδικα  σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με τριετή αναστολή για άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι καταγγελίες ωστόσο του Γιάννη Μπολέτση είχαν ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου», με αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

«Πληρωμένη η απόφαση »

Ο Γιάννης Μπολέτσης, η ποινή του οποίου  για την υπόθεση εκείνη έχει μειωθεί στα 5 χρόνια, εμφανίστηκε στη δίκη αυτή πρόσφατα για να καταγγείλει όσα και τότε.

«Όλοι εδώ μέσα,  σας δουλεύουν 18 μήνες τώρα. Θα σας αποδείξω ποιοι είναι. Είναι μια συμμορία… Ήταν μία συντονισμένη εκβίαση.  Σήμερα,  θα τελειώσουν τα ψέματα και ας με σκοτώσουν. Εκείνη η εκτρωματική απόφαση ήταν πληρωμένη», είπε ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας.

Η εισαγγελική πρόταση

Ο  εισαγγελέας της έδρας Νίκος Δεγαϊτης έχει ζητήσει να  κηρυχθούν ένοχοι ο πρόεδρος Εφετών Ιωάννης Ευσταθίου και ο δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος  για δωροδοκία η οποία φέρεται να ανήλθε στο ποσό των 600.000 ευρώ.

Αντίθετα, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να  αθωωθεί ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης, ο οποίος «έπρεπε εξαρχής να μην παραπεμφθεί» καθώς «τα στοιχεία θεμελιώνουν πως εξαναγκάστηκε καθώς βρέθηκε προ καταστάσεως ανάγκης».

Κατά τον εισαγγελέα μάλιστα «η επίμαχη πράξη της δωροδοκίας ήταν απότοκος έντονου φόβου που ένιωσε από τον αδίστακτο δικαστικό λειτουργό» και ο κατηγορούμενος «το μόνο που θα μπορούσε να δεχθεί ήταν διαπραγματεύσεις ως προς τη μείωση αρχικού ποσού».

Όσον αφορά τον Ιάκωβο Γιοσάκη, ο εισαγγελέας ζήτησε να κριθεί ένοχος για εκβίαση του επιχειρηματία αλλά  να απαλλαγεί λόγω εξαλείψεως του αξιοποίνου για το αδίκημα της πλημμεληματικής δωροδοκίας (παραγραφή). Για διαμεσολάβηση σε ενεργητική δωροδοκία, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να κριθεί ένοχος ο Στ. Γεωργιτσιαννάκος ενώ για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους ζήτησε να απαλλαγούν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ