Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στο έλεος των πιστωτών της η Folli Follie- Τι σημαίνει η απόρριψη του αιτήματος προσωρινής δικαστικής προστασίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο έλεος των πιστωτών της η Folli Follie- Τι σημαίνει η απόρριψη του αιτήματος προσωρινής δικαστικής προστασίας

Σε έναν κυκεώνα δικαστικών διεκδικήσεων που μπορεί να την οδηγήσει – σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών παραγόντων- ακόμα και σε άτακτη πτώχευση οδηγεί την εταιρία Folli Follie η απόρριψη του αιτήματος να υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής δικαστικής προστασίας.  Το αίτημα , σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε, από την πρόεδρο υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών γεγονός που σημαίνει, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, πως η εταιρία έχει να αντιμετωπισει ένα ντόμινο δικαστικών διεκδικήσεων από τους πιστωτές της. Όπως έλεγαν μάλιστα δεν αποκλείεται ούτε και η άτακτη πτώχευσή της.

Κατά της αίτησης προστασίας από τους πιστωτές της, τάχθηκαν το Ελληνικό Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ και οι πιστώτριες Τράπεζες της Folli Follie.

Προηγουμένως το dikastiko.gr μετέδιδε:

Την απόφαση από την οποία θα εξαρτηθεί, αν θα παραμείνει στη ζωή, περιμένει σήμερα η εταιρία Folli Follie, καθώς και οι εργαζόμενοί της, οι οποίοι με κοινή αίτηση ζητούν να τεθεί η εταιρία σε προσωρινή δικαστική προστασία.

Κι αυτό γιατί ενδεχόμενη απορριπτική απόφαση από την πρόεδρο υπηρεσίας στο αίτημα για προστασία από τους πιστωτές της, θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων.

Σημειώνεται, πως, προκειμένου να εξασφαλίσει τη λήψη των ζητηθέντων προληπτικών μέτρων, η  Folli Follie έλαβε και προσκόμισε στο Δικαστήριο την γραπτή υποστήριξη του 53,6% των μη εξασφαλισμένων πιστωτών της, συμπεριλαμβανομένων του Swiss Bondholder Trustee, των κατόχων Schuldschein και της Ad Hoc Committee των κατόχων των Exchangeable Euronotes. Τα βασικά όπλα της εταιρίας, είναι εν προκειμένω, άλλα:

– Πως την αίτηση υπογράφουν σχεδόν 500 εργαζόμενοι και όπως αναφέρει ο δικηγόρος τους, πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσσός, συμφωνούν όλοι οι περίπου 1.300 εργαζόμενοι, καθώς είναι ο μόνος δρόμος για να μην χάσουν τη δουλειά τους. Με τους νομικούς να δηλώνουν, πως η στήριξη των εργαζομένων στην αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στον Πτωχευτικό, δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για τη διοίκησή της. Αντίθετα, μάλιστα, πίεσαν και προσκομίστηκε στο δικαστήριο έγγραφη παραίτηση του Τζώρτη Κουτσολιούτσου.

-Το γεγονός ότι από το αίτημα εξαιρούνται οι τράπεζες (ζητήθηκε δηλαδή διαχωρισμός από τους αιτούντες των τραπεζών), γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να βγουν άμεσα σε πλειστηριασμό οι εμπράγματες εγγυήσεις που κατέχουν έναντι των οφειλομένων. Ποιες είναι αυτές; Μα ένα μεγάλο ποσοστό των πολυκαταστημάτων ATTICA το οποίο ανήκει στην Folli Folie.

Όχι από τις τράπεζες

Παρά το γεγονός αυτό όμως, ότι δηλαδή με την τελευταία αίτηση υπαγωγής της Folli Follie στο άρθρο 106α, ικανοποιήθηκε το αρχικό αίτημα που είχαν υποβάλει προ μηνών οι Τράπεζες, δηλαδή να εξαιρεθεί από την προστασία το επίμαχο ποσοστό 35,6% της Αττικά Πολυκαταστήματα που κατέχει η Folli Follie και έχουν ενεχυριάσει, οι Τράπεζες αντέδρασαν αρνητικά.

Κι αυτό γιατί αμφισβήτησαν αν και κατά πόσο θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους με τη ρευστοποίηση του επίμαχου ποσοστού που ελέγχει η Folli Follie στην Αττικά Πολυκαταστήματα. Όπως ανέφεραν «δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών στο σύνολό τους». Σημείωσαν δε, πως «θα ακυρωθούν οι εναλλακτικές που σκέφτονται (σ.σ.  οι τράπεζες) να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους».

Η εταιρία

Με την πλευρά της εταιρείας, που εκπροσωπήθηκε από τα νομικά γραφεία των Σερ. Σωτηριάδη και Κ. Πουλίτσα, να δηλώνουν πως το άνοιγμα των τραπεζών έχει περιορισθεί και βαίνει μειούμενο, με αποτέλεσμα από τα 47 εκατ. ευρώ να έχει υποχωρήσει στα 32 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία δια των νομικών της παρουσίασε τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Folli Follie. Όπως ανέφεραν, η προστασία είναι απαραίτητη για την επόμενη ημέρα της εταιρείας προκειμένου αυτή να καταρτίσει και να υποβάλει στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης.

«Αν μπλοκαριστούν τα ταμειακά διαθέσιμα της η εταιρεία πέθανε», είπαν σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών τους. Όπως υποστήριξαν, εάν στην εταιρεία δεν δοθεί προστασία αυτή θα οδηγηθεί σε πτώχευση. Σημειώνοντας πως η εταιρεία χρειάζεται «μια ανάσα ζωής», ενώ προσέθεσαν πως οποιαδήποτε μεταβολή στα οικονομικά της μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Κατά της αίτησης προστασίας από τους πιστωτές της, την οποία κατέθεσαν οι εργαζόμενοι της Folli Follie και η εταιρεία, τάχθηκαν το Ελληνικό Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ και οι πιστώτριες Τράπεζες της Folli Follie.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ