Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Σε κάθειρξη 22 ετών για την προμήθεια των TOR M1 καταδικάστηκε ο Γιάννης Σμπώκος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε κάθειρξη 22 ετών για την προμήθεια των TOR M1 καταδικάστηκε ο Γιάννης Σμπώκος

«Έσπασαν» τα ισόβια για το Γιάννη Σμπώκο, και σε δεύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το οποίο βρέθηκε κατηγορούμενος ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μετά την προμήθεια του συστήματος «Ερμής», ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βλέπει να… γλυτώνει τα ισόβια και στην υπόθεση των ρωσικών οπλικών συστημάτων TOR M1.

Ενοχή αλλά με ελαφρυντικά

Η αναγνώριση των  ελαφρυντικών  του πρότερου έντιμου βίου και της καλής διαγωγής μετά την πράξη βοήθησαν το Γιάννη Σμπώκο να αποφύγει τα ισόβια, μετά την καταδίκη του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τις «μίζες» που φέρονται να διακινήθηκαν στην εν λόγω προμήθεια που υπογράφηκε επί των ημερών του Άκη Τσοχατζόπουλου, καταδικάστηκε τελικά  σε ποινή κάθειρξης 22 ετών.

Σμπώκος: «Μη μου κόψετε τα φτερά»

Λίγο νωρίτερα, ο Γιάννης Σμπώκος είχε ζητήσει από τους δικαστές που αποσύρθηκαν για να αποφασίσουν επί των ελαφρυντικών, να του δώσουν την ελπίδα πως θα επιστρέψει στην οικογένειά του. «Μη μου κόψετε τα φτερά» τους είπε, αναφερόμενος σε όλη την πορεία του, όλα αυτά τα χρόνια. «Κανείς δεν μου χάρισε τίποτα στη ζωή μου. Ό,τι κατέκτησα το κατέκτησα λόγω της επιστημονικής μου εμπειρίας σε σεισμούς, σε φωτιές κ.ά. Από αυτή τη θέση που βρέθηκα στο υπουργείο, την οποία αρνιόμουν επί ένα χρόνο έχω συσσωρεύσει όλα αυτά τα δεινά. Το όνομά μου έχει αποκτήσει μεγάλα «αγκάθια». Πως δημιουργήθηκαν όμως;

Διασύρθηκα  με σημειώματα και έλεγαν τότε «θα δείξουν οι συνδρομές». Τελικώς… «άνθρακες ο θησαυρός». Πρόσφατο δημοσίευμα για το C4Ι αναφέρει ότι το χειρίστηκα εγώ ενώ είχα φύγει πριν από  3 χρόνια. Φτάνει πια…

Ξέρω ότι πρέπει να αντέξω γιατί επάνω μου κρέμονται δύο ψυχές. Είμαι μπροστά σας 72 συνεδριάσεις. Μπορείτε να ελέγξετε αυτά που σας λέω. Να ελέγξετε τα έγγραφα… Αφήστε με να βοηθήσω την οικογένειά μου. Με καταδικάσατε αλλά μην μου πάρετε τη ζωή. Δώστε μου ένα όραμα, μία ελπίδα. Μη μου κόψετε τα φτερά».

5 χρόνια με αναστολή στους άλλους δύο καταδικασθέντες

Το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή και την εισαγγελική πρόταση, καταδίκασε τους άλλους δύο κατηγορούμενους, τον Γιώργο Καμάρη, διαχειριστή της υπεράκτιας εταιρείας Clavis μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκε «μαύρο» χρήμα προκειμένου η ρωσική ANTEY να πάρει το έργο, καθώς και στον χρηματιστή Πέτρο Χριστοδουλίδη. Οι δικαστές   επέβαλλαν ποινή φυλάκισης 5 ετών στον κάθε ένα, με τριετή αναστολή για τον πρώτο και εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ για τον δεύτερο. Και στους δύο αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά: του πρότερου έντιμου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της προσπάθειας άρσης των συνεπειών της πράξης τους.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση έκρινε αθώους τον επίσης χρηματιστή Γιώργο Χριστοδουλίδη και τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ