Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στην αλληλογραφία… χάθηκε (και αναβλήθηκε) η δίκη Πάσσαρη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στην αλληλογραφία… χάθηκε (και αναβλήθηκε) η δίκη Πάσσαρη

Στην αλληλογραφία… χάθηκε για ακόμη μια φορά η δίκη με πρωταγωνιστή τον Κώστα Πάσσαρη ο οποίος κρατείται σε φυλακές της Ρουμανίας.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε να αναβάλλει, για τρίτη φορά, τη δίκη του διαβόητου κακοποιού για σειρά εγκλημάτων που φέρεται να διέπραξε στη χώρα μας μεταξύ των οποίων και τη δολοφονία δυο αστυνομικών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, το Φεβρουάριο του 2001.

Εκείνη την εποχή είχε χαρακτηρισθεί ως ο χειρότερος εγκληματίας του κόσμου

Το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης, για τις 17 Απριλίου 2019, καθώς διαπίστωσε πως εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασίας για την προσωρινή έκδοση του Κώστα Πάσσαρη στην χώρα μας προκειμένου να λογοδοτήσει στην ελληνική δικαιοσύνη.

Η αλληλογραφία των δυο χωρών είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια χωρίς, ωστόσο, να αποδώσει καρπούς παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Πάσσαρης, μέσω του συνηγόρου του, δηλώνει πως επιθυμεί να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής των σχετικών επιστολών διαπιστώθηκε ότι στις 21 Αυγούστου 2018, το Γραφείο της Ρουμανίας στη Eurojust απέστειλε email, προς τις Ελληνικές Αρχές, ζητώντας συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με την προσωρινή παράδοση του Κώστα Πάσσαρη που αφορούσαν το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει στην Ελλάδα, εγγυήσεις ότι θα επιστραφεί στη Ρουμανία στο τέλος του συμφωνημένου χρόνου, αλλά και διευκρινήσεις για το αν η Ελλάδα θα καλύψει τα έξοδα μεταφοράς του προς και από τη Ρουμανία. Η απάντηση των ελληνικών αρχών ήρθε δυο ημέρες αργότερα και ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το απαιτούμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνει στη χώρα μας, ο Κώστας Πάσσαρης ενώ στις 28 Αυγούστου η εισαγγελία Εφετών συμπλήρωσε ότι η ελληνική πλευρά θα καλύψει πλήρως τα έξοδα.

Δεν έστειλαν απάντηση

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από το δικαστήριο, οι ρουμανικές αρχές μέχρι σήμερα δεν έχουν αποστείλει την απάντηση τους. Έτσι, εν αναμονή της αντίδρασης των Ρουμάνων, το δικαστήριο υποχρεώθηκε σε νέα αναβολή.

«Κάθε αναβολή μας σκοτώνει ξανά. Το άκουσμά της γίνεται σφαίρα στην καρδιά μας. Φοβόμαστε ότι η δίκη δεν θα γίνει ποτέ. Κάνουμε έκκληση να γίνει η δίκη, πριν παραγραφούν τα εγκλήματα» δήλωσε ο δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων, Αλέξης Αναγνωστάκης.

Οι συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν σχεδόν 20 χρόνια μετά να ζητούν δικαίωση για το χαμό των δικών τους ανθρώπων ενώ είναι προβληματισμένοι με το γεγονός ότι πολλοί από τους μάρτυρες έχουν ήδη αποβιώσει. «Οδηγούμαστε σε μια δίκη απόντων με κίνδυνο να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία» λένε.

*Το σκίτσο είναι από το vice.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ