Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Σχέδιο «Γοργοπόταμος»: Τη Δευτέρα η δίκη του Χρ. Ξηρού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σχέδιο «Γοργοπόταμος»: Τη Δευτέρα η δίκη του Χρ. Ξηρού

Το σχέδιο απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού από τις φυλακές Κορυδαλλού, με το γκρέμισμα του εσωτερικού τοίχου των φυλακών με την τοποθέτηση εκρηκτικών, το οποίο έγινε γνωστό ως σχέδιο «Γοργοπόταμος», επανεξετάζεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Στο εδώλιο της δικαστικής αίθουσας των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, θα συνεχιστεί την επόμενη Δευτέρα με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας,  η δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση με κατηγορούμενους , τον Χρ. Ξηρό καθώς και φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσίες Πυρήνων της Φωτιάς».

140 χρόνια

Πρωτόδικα, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν ακόμα και τα 140 έτη, με εκτιτέα τα 25, ενώ κάποιοι εκ των κατηγορουμένων είχαν ηπιότερη ποινική μεταχείριση, αναλόγως με το ρόλο που αποδόθηκε στον καθένα από το Πρωτόδικο Δικαστήριο. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, για από κοινού προμήθεια, κατασκευή και κατοχή όπλων, για από κοινού κατοχή πολεμικών τυφεκίων, πιστολιών, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, εκρηκτικών όπλων και μηχανισμών, διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων .

Ο συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Γλύκας

Η κατηγορίες αφορούν μεταξύ άλλων την ματαίωση της έκτισης ποινής του Χριστόδουλου Ξηρού, τοποθέτηση εκρηκτικών στη Δ.Ο.Υ. Κορυδαλλού και Α.Τ. Ιτέας καθώς και το σχέδιο «Γοργοπόταμος», κατά το οποίο θα επιχειρούσαν μεγάλη επιχείρηση απόδρασης από τις Φυλακές Κορυδαλλού μέσω τοποθέτησης ισχυρότατου εκρηκτικού μηχανισμού εντός βαν παρκαρισμένου έξω από τις Φυλακές, το οποίο και θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση εξωτερικού τοίχου των Φυλακών και την απόδραση  κρατουμένων συνδεόμενων με την οργάνωση.

Επιστολές

Όλα αυτά αναφέρονται στο βούλευμα και προκύπτουν από την αποκρυπτογράφηση των επιστολών, στην οποία προέβη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, οι οποίες βρέθηκαν στο σπίτι του Χριστόδουλου Ξηρού μετά τη σύλληψη του. Σύμφωνα με αυτές  , οι κατηγορούμενοι αναφέρονταν σε αυτές κυρίως με ψευδώνυμα (Κώστας, Στέλιος, Ιάσωνας κ.λ.π.) ενώ στα γραφόμενα τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γραφή, μεταξύ άλλων και αριθμούς, ώστε να μην μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εφοδιάστηκε για τις έρευνες της ειδικό λεξικό, ώστε να μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει την επικοινωνία μέσω των επιστολών, που είχαν οι κατηγορούμενοι.

Οι επιστολές είχαν να κάνουν με ελεύθερα και κρατούμενα μέλη της οργάνωσης και αυτός ήταν αποκλειστικά ο κώδικας επικοινωνίας τους.

«Απλή συνέργεια»

Ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων Ιωάννης Γλύκας, δήλωσε ότι -έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη-  «πιστεύει στην ευδοκίμηση της έφεσης του εντολέως του και στην ακόλουθη αθώωση αυτού άλλως στην μετατροπή της κατηγορίας σε απλή συνέργεια, άλλως επικουρικά σε άμεση συνέργεια, όπως είχε προτείνει και ο κ. Εισαγγελέας ενώπιον του Πρωτόδικου Δικαστηρίου, προτείνοντας περαιτέρω την απαλλαγή του ανωτέρω κατηγορουμένου για τις πράξεις της κατοχής των εκρηκτικών υλών, βομβών κλπ, όπλων κλπ ως τρομοκρατικών πράξεων καθώς και της ματαίωσης συνέχισης της έκτισης της ποινής του Χριστόδουλου Ξηρού».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ