Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τα έβαλε με τη Monsanto και κέρδισε! Τώρα παλεύει να κερδίσει τη ζωή του…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα έβαλε με τη Monsanto και κέρδισε! Τώρα παλεύει να κερδίσει τη ζωή του…

«Ελπίζω κάποια μέρα τα παιδιά μου, όταν κοιτάξουν πίσω να πουν: “Ο μπαμπάς μας  έγραψε ιστορία και στάθηκε όρθιος  για τον εαυτό του και για μας.” Δεν ξέρω αν θα πάρω ποτέ εγώ,  κατά τη διάρκεια της ζωής μου,  την αποζημίωση από τη Monsanto. Ελπίζω τουλάχιστον να την πάρουν τα παιδιά μου». 

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον  46χρονο Dewayne Anthony Lee Johnson, τον άνθρωπο που τόλμησε να έρθει αντιμέτωπος με έναν κολοσσό, την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto η οποία κρατά τα ηνία στον χώρο της βιοτεχνολογίας παγκοσμίως.

Η αγωγή που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για τη Monsanto

Σαν σύγχρονος Δαβίδ που αναμετρήθηκε με τον Γολιάθ και τον κέρδισε, ο 46χρονος σχολικός φύλακας  έγινε ο πρώτο άνθρωπος που αναμετρήθηκε με το «γίγαντα» της Monsanto και την υποχρέωσε να του καταβάλει αποζημίωση  εκατομμυρίων δολαρίων γιατί δεν είχε προειδοποιήσει για τους μεγάλους κινδύνους εμφάνισης  καρκίνου που περικλείουν τα προϊόντα της. Ήταν η πρώτη ενός κύματος αγωγών που ακολούθησαν η οποία εκδικάστηκε στα αμερικανικά δικαστήρια σε βάρος μίας από τις πιο ισχυρές και αμφιλεγόμενες εταιρείες η οποία κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή  γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Ο καρκίνος που άλλαξε τη ζωή του

Ο Dewayne Anthony Lee Johnson που έχει γίνει γνωστός ως Lee στράφηκε κατά της Monsanto, όταν διαγνώστηκε κι ο ίδιος με καρκίνο το 2014, ως αποτέλεσμα των επαφής του, όπως κατήγγειλε,  με το  επικίνδυνο ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει η εταιρεία και το οποίο είναι από τα πιο διαδεδομένα φυτοφάρμακα στον κόσμο. Στα 46 του χρόνια σήμερα, ο Lee βρίσκεται στο τελευταίο  στάδιο…

Η αποζημίωση των  289 εκ. δολαρίων «έπεσε» στα 78 εκ. δολάρια  

Τον Αύγουστο του 2018, το δικαστήριο  του Σαν Φρανσίσκο ανάγκασε τη  Monsanto να καταβάλει αποζημίωση στον  Lee  ύψους 289 εκ. δολαρίων, κρίνοντας ότι η εταιρεία δεν ενημέρωσε πως για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου στο οποίο απέδωσε τη θανατηφόρα  μορφή λεμφώματος  μη Hodgkin (NHL) που εντοπίστηκε στο σχολικό κηπουρό.  Δύο μήνες αργότερα όμως, στις 22 Οκτωβρίου  η αποζημίωση μειώθηκε στα 78 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στις 20 Νοεμβρίου, η εταιρεία άσκησε έφεση, επιδιώκοντας να μειώσει ακόμη και περισσότερο το ύψος της αποζημίωσης.

Τι λέει ο Lee, μετά τη δικαστική μάχη

Μιλώντας στο TIME, ο 46χρονος Lee, πατέρας τριών παιδιών, τονίζει πως  είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος από μία μικρή πόλη στην Καλιφόρνια που χρειάστηκε  να αναζητήσει την αλήθεια και να βρει απαντήσεις όταν προσβλήθηκε από τον καρκίνο, στα 42 του χρόνια.

«Πριν αρρωστήσω η ζωή μου ήταν πολύ καλή. Νοικιάζαμε ένα ωραίο σπίτι, με μία μεγάλη αυλή.  Είχα καλή δουλειά. Ήμουν σχολικός φύλακας και εργαζόμουν ως υπεύθυνος παρασίτων. Ψέκαζα με τα φυτοφάρμακα νωρίς το πρωί πριν τα παιδιά φτάσουν στο σχολείο.  Έλεγα σε όλους ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα φυτοφάρμακα.  Δεν μου άρεσε να χρησιμοποιώ τα χημικά,  αλλά ήθελα τη  δουλειά. Έπαιρνα  80.000 δολάρια, το χρόνο. Την ημέρα του ατυχήματος, ο ψεκαστήρας έσπασε και  έπεσε πάνω μου το ζιζανιοκτόνο. Πήγα κατευθείαν και πλύθηκα στο νεροχύτη όσο καλύτερα μπορούσα και άλλαξα τα ρούχα μου. Αργότερα πήγα στο σπίτι και έκανα ένα καλό ντους, αλλά δεν σκέφτηκα, “Θεέ μου, θα πεθάνω από αυτά τα πράγματα.  Τότε παρουσιάστηκε ένα μικρό εξάνθημα που γρήγορα χειροτέρευσε».

Η διάγνωση του καρκίνου

Από την ημέρα εκείνη ξεκίνησε ένας Γολγοθάς για το Lee καθώς η διάγνωση ήταν μία.

«Όταν πρωτοπήγα στο γιατρό,  δεν ήξερα τι είχα παρουσιάσει στο δέρμα μου. Με έστειλε να δω έναν δερματολόγο που  μου έκανε βιοψία.  Με έστειλαν στο UCSF (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σαν Φρανσίσκο) και στη συνέχεια στο Στάνφορντ. Με είδαν πολλοί γιατροί.  Μια μέρα μου τηλεφώνησαν και μου  είπαν ότι πρέπει επειγόντως να μιλήσω με το γιατρό για τα αποτελέσματα των εξετάσεων μου. Όταν ο γιατρός είπε ότι έχω καρκίνο, η σύζυγός μου καθόταν μαζί μου. Άρχισε να κλαίει. Δεν το συνειδητοποίησα  αμέσως και ούτε νομίζω πως μέχρι τώρα το έχω συνειδητοποιήσει»

«Ποτέ δε μου τηλεφώνησαν από τη Monsanto»

Ο Lee θυμάται ότι από τις πρώτες ημέρες της ασθένειάς του, άρχισε να τηλεφωνεί στην εταιρεία για να πάρει κάποιες απαντήσεις αλλά η προσπάθειά του δεν είχε φέρει αποτέλεσμα.

« Ποτέ δεν με τηλεφώνησαν, αυτό με έκανε να τρελαθώ κι ίσως έτσι αποφάσισα να προχωρήσω δικαστικά. Γράφουν ότι  θέλω μια συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν είμαι άνθρωπος που θα πίστευε ότι μια συγγνώμη θα με έκανε να αισθάνομαι καλύτερα – σίγουρα δεν θα θεραπεύσει τον καρκίνο μου.  Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουν  οι άνθρωποι για  αυτά τα πράγματα, για να μπορούν να προστατευτούν».

«Μισώ την ιδέα του θανάτου»

Ο Lee ο οποίος γνώρισε, μέσα από τη δικαστική του μάχη, την αναγνώριση, εισπράττοντας την αγάπη και το θαυμασμό του κόσμου,  εξηγεί πως αυτό που τον ενδιαφέρει πια είναι να μπορέσει να έχει ασφάλιση και να καλύπτει τα έξοδα της οικογένειάς του.

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι πλούσιος, μιλούν σαν να έχω πάρει την αποζημίωση αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θα ήθελα να αγοράσω ένα σπίτι, κάτι κοντά στα σχολεία των παιδιών μου, κάτι που θα τους έδινε ασφάλεια.  Μισώ την ιδέα του θανάτου. Προσπαθώ να μη σκέφτομαι ότι θα πεθάνω…»

Χιλιάδες αγωγές και μηνύσεις

Ο Lee παλεύει πια για την ίδια του τη ζωή… Είναι ένας από τους χιλιάδες καταγγέλλοντες σε βάρος της Monsanto για τα προϊόντα και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί και οι αγωγές ή οι μηνύσεις τους εκκρεμούν στα αμερικανικά δικαστήρια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ