Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Γιατί ο Κορκονέας κινδυνεύει και πάλι με ισόβια για την δολοφονία του Γρηγορόπουλου;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί ο Κορκονέας κινδυνεύει και πάλι με ισόβια για την δολοφονία του Γρηγορόπουλου;

Πόσο επίκαιρη μπορεί να είναι η δολοφονία ενός εφήβου, από τις σφαίρες του όπλου ενός ένστολου; Ο θάνατος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν ξεθώριασε ποτέ στην συνείδηση του κόσμου. Ούτε και η πράξη του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, έπεσε στη δημόσια λήθη βρίσκοντας με την πάροδο των χρόνων έστω και ένα ψήγμα ελαφρυντικού στη κοινή γνώμη. Ποτέ.

Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται τον επόμενο μήνα από το μοιραίο εκείνο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, όπου έπεφτε νεκρός ο μικρός Αλέξης. Δολοφονία που συγκλόνισε, εξόργισε, προκάλεσε έκτροπα από εκείνο το ποτάμι της νεανικής οργής ενάντια στην καραμπινάτη και αξεπέραστη τελικά κρατική βία. Η στάση του ειδικού φρουρού, μετά την αποτρόπαια πράξη του θύμωσε και θυμώνει μέχρι και σήμερα, καθώς ο Κορκονέας που τυγχάνει να είναι και πατέρας στρέφει το όπλο του χωρίς λόγο στο παιδί ενός άλλου πατέρα και ύστερα της πράξης του δεν εμφανίζεται στο πρόσωπο του ίχνος συντριβής για το αγόρι που άφησε αιμόφυρτο πίσω του, κατάχαμα στο πεζόδρομο της οδού Τζαβέλα. Αντίθετα, προβαίνει διαρκώς μαζί με τον συνένοχο του στο έγκλημα να καλύψουν την ανθρωποκτόνο πράξη, επικαλούμενοι ακόμα και στη διάρκεια της δίκης την άμυνα. Το κολλημένο σε στερεότυπα μυαλό του ειδικού φρουρού δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί ούτε μέσα στη φυλακή που είχε το χρόνο να σκεφτεί τα πως και τα γιατί. Φτάνει μια ερώτηση της προέδρου στη δίκη του σε δεύτερο βαθμό, ώστε να αναρριχηθούν στην επιφάνεια οι “ετικέτες” που έβαζε ο δολοφόνος του Αλέξη σε ανήλικα παιδιά. Άλλα και οι δικαιολογίες που είχε δώσει ο ίδιος στον εαυτό του για τη πράξη του. Ερωτώμενος κάποια στιγμή από τη πρόεδρο της έδρας πως αισθάνεστε, εκείνος απάντησε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από τον δεκαπεντάχρονο Γρηγορόπουλο. Η παραδοχή αυτή εξόργισε ακόμα και τον μέχρι εκείνη τη στιγμή σθεναρό υπερασπιστή του Αλέξη Κούγια ο οποίος μιλώντας ιδιαιτέρως με τον εντολέα του φέρεται να του επανέλαβε: “Δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη ήταν αντιεξουσιαστής”. Ακολούθησε η παραίτηση Κούγια και μια νέα δημόσια κατακραυγή καθώς ο άνθρωπος που έχει υποστεί επί δέκα ολόκληρα χρόνια την τιμωρία της φυλακής και του έχουν επιβληθεί τα ισόβια για το έγκλημα που διέπραξε σε βάρος της ζωής ενός ανήλικου εμφανίζεται αμετανόητος!

Ωστόσο το περασμένου Καλοκαίρι όπου οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, του πρόσφεραν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου οδηγώντας τον εκτός φυλακής εξέπληξε δυσάρεστα όχι μόνο την οικογένεια του θύματος που είδαν το δολοφόνο του παιδιού τους να αποφυλακίζεται αλλά όπως αποδείχθηκε χθες και σε επίπεδο Δικαιοσύνης για το σκεπτικό της απόφασης. Εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου διέγνωσε από τη μελέτη της ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας ο οποίος ζητεί την αναίρεση της εν λόγω απόφασης στέλνοντας την υπόθεση στο αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο έχει τον τελικό λόγο αν ο πρώην ειδικός φρουρός θα οδηγηθεί εκ νέου στο εδώλιο του Εφετείου αντιμέτωπος και πάλι με τα ισόβια.

Για κακή ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου όπως ισχύει με τους νέους κώδικες, είχαν κάνει αμέσως μετά την εκφώνηση της επίμαχης απόφασης οι δικηγόροι της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου. Επιπροσθέτως οι δύο δικηγόροι είχαν καταδείξει την απόφαση “ως έντονα αντιφατική, με φανερές δικονομικές προσαρμογές αφενός προκειμένου ο συγκατηγορούμενος του Κορκονέα, Βασίλειος Σαραλιώτης να θεωρηθεί αθώος παρά το γεγονός ότι είναι συμπρωταγωνιστής και συμμέτοχος από αρχής μέχρι και της στιγμής του πυροβολισμού των ενεργειών του Κορκονέα και αφετέρου με δεδομένη την προσαρμογή της απόφασης στην άμεση αποφυλάκιση του Κορκονέα”.

Αναιτιολόγητο ελαφρυντικό

Γενικότερα η εφαρμογή των διατάξεων για την αναγνώριση των ελαφρυντικών από τα ποινικά δικαστήρια είναι μια άλλη ιστορία με μεγάλη διαδρομή που έχει προκαλέσει έριδες κυρίως σε μεγάλες δίκες και υποθέσεις που έχουν αναστατώσει την κοινή γνώμη. Για την περίπτωση Κορκονέα νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για αναιτιολόγητα και κακή εφαρμογή του νόμου, αφού το δικαστήριο του αναγνώρισε ελαφρυντικό σαν να ήταν υποχρεωτικό, ενώ και το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου πρέπει να δίδεται έπειτα από δικαστική αξιολόγηση. Αναιτιολόγητα η απόφαση -λένε οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου – δεν επέβαλε το ανώτερο όριο της προβλεπόμενης ποινής αλλά την κάθειρξη των 13 χρόνων παρά το γεγονός ότι έκρινε πως ο Αλέξανδρος δολοφονήθηκε από πρόθεση και άμεσο δόλο του Κορκονέα, ενός αστυνομικού ο οποίος επέδειξε ένταξη δόλου, ιδιαίτερη σκληρότητα και αδιαφορία έναντι ενός απροστάτευτου ανήλικου παιδιού.

Γεγονός πάντως είναι ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αναμόχλευσε στη μνήμη της κοινής γνώμης την εν ψυχρώ εκτέλεση πριν από 35 χρόνια του επίσης ανήλικου Μιχάλη Καλτεζά από τον αστυνομικό Μαλίστα, (ακόμα ένα θύμα που δεν ξεχάστηκε και ο δράστης αθωώθηκε) θύμισε επίσης στην κοινωνία μας, αυτό που έχει κατά καιρούς υπογραμμίσει και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ότι “όταν οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονίες και χρήση αστυνομικής βίας κατά παράβαση των καθηκόντων τους είναι ένστολοι, τα δικαστήρια προσεγγίζουν τις υποθέσεις αυτές παραβιάζοντας την αρχή της ισονομίας, με κριτήρια διαφοροποίησης. Και αυτό είναι που κλονίζει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στον τρόπο που λειτουργούν και αποφαίνονται οι δικαστές”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ