Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Αλλάζουν οι διατάξεις για τον βιασμό και την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στον νέο ΠΚ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλλάζουν οι διατάξεις για τον βιασμό και την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στον νέο ΠΚ

Η… φωτιά που άναψαν οι μολότοφ (η μετατροπή της κατοχής και παρασκευής σε πλημμέλημα) φέρνει αλλαγές στις προτεινόμενες διατάξεις για τον νέο Ποινικό Κώδικα. Έτσι, ενώ σε γενικό επίπεδο θεωρούνται πως κατατείνουν και σε σωστή κατεύθυνση -το γεγονός ότι κάποιες από αυτές προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις, φέρνει ήδη αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο θέμα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και του ορισμού του βιασμού, το υπουργείο Δικαιοσύνης σπεύδει να ζητήσει την τροποποίησή τους.

-Με την πρώτη ο ορισμός του βιασμού συρρικνώνεται μόνο στην απειλή σωματικής βίας αποκλείοντας την ψυχολογική απειλή κάτι που θα αλλάξει.

-Η δεύτερη μειώνει την ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία από 10-20 χρόνια πέφτει στα 5-10 χρόνια. Το θέμα προκάλεσε σάλο καθώς θεωρήθηκε πως καταλαμβάνει και τη δίκη της Χρυσής Αυγής και μάλιστα προκλήθηκαν αντιδράσεις ακόμα και από την Νεολαία του Σύριζα. Ήδη το υπουργείο αναμένεται να ζητήσει το πλαίσιο ποινής να φτάσει από 1- 15 χρόνια!

Άλλες διατάξεις

Άλλες διατάξεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις είναι:

-Η μετατροπή της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών (και μολότοφ) από κακούργημα με ποινή έως 20 χρόνια σε πλημμέλημα με ποινή τουλάχιστον 3 χρόνια.

-Η ποινή για τις πολλαπλές ανθρωποκτονίες εξ αμελείας (π.χ. σε περιπτώσεις όπως το Μάτι και η Μάνδρα) μειώνεται από τα 10 χρόνια στα 5 χρόνια.

-Με τις προτεινόμενες διατάξεις μετατρέπεται σε πλημμέλημα το κακούργημα της παράνομης καταγραφής τηλεφωνικής συνομιλίας, αδίκημα για το οποίο ελέγχεται π.χ. ο Παύλος Πολάκης στην υπόθεση με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλές διατάξεις που προκαλούν αντιδράσεις.

Συζητήσεις προκαλεί η κατάργηση μιας διάταξης, που τιμωρούσε με κάθειρξη πρόσωπα που εκπροσωπούσαν τη χώρα σε διαπραγματεύσεις με ξένη κυβέρνηση, όπως στη συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για το άρθρο 151 ΠΚ, το οποίο αναφέρει πως «όποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του, διεξάγει με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τέτοιο τρόπο που να μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα, τιμωρείται με κάθειρξη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ