Σάββατο 20 Απριλίου 2024

“Ανέκδοτο” οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Ανέκδοτο” οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα

Σε κακόγουστο ανέκδοτο εξελίσσεται η περίπτωση των προστατευόμενων μαρτύρων στη χώρα μας. Σε τρεις  «βαριές» υποθέσεις  που  τέθηκαν άτομα υπό αυτό το καθεστώς   και στις τρεις «κάηκαν» με ευθύνη της Πολιτείας  που δεν φρόντισε να προστατεύσει την ανωνυμία τους.

Η αρχή έγινε στη δίκη της 17Ν όταν οι δύο τότε προστατευόμενοι μάρτυρες δήλωσαν «παρόν» στο δικαστήριο με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Ουδείς υπεύθυνος είχε σκεφτεί  ότι δεν θα έπρεπε  καν να κληθούν  στο δικαστήριο  και  ούτε φυσικά να μιλήσουν.

Το πάθημα ωστόσο δεν έγινε μάθημα…

Όταν ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής όσοι μάρτυρες κατέθεσαν ως προστατευόμενοι, βέβαιοι ότι δεν θα αποκαλυφθούν, είδαν τα ονόματά τους  «φαρδιά πλατιά»  να αναγράφονται στις καταθέσεις τους  οι  οποίες είχαν κυκλοφορήσει σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία και όχι μόνο.  Γιατί ούτε τότε σκέφτηκε κανείς πως η δικογραφία δίδεται στους κατηγορούμενους, οπότε τα ονόματα δεν θα έπρεπε να αναγραφούν.

Και η πιο πρόσφατη  περίπτωση  αφορά την  υπόθεση Novartis.Όπου ναι μεν δεν ζητήθηκε από τους μάρτυρες να εμφανιστούν σε κάποιο δικαστήριο ενώ τους δόθηκαν και κωδικές ονομασίες,  ουδείς  όμως σκέφτηκε ότι για την ασφάλειά τους το σωστό θα ήταν να μην γνωρίζει ο ένας τον άλλο. Έτσι με τη μήνυση που κατέθεσε πριν λίγες  ημέρες ο Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος και ο ίδιος και νυν κατηγορούμενος, στρεφόμενος εναντίον τους  αποκαλύπτονται  κανονικά τα ονόματά τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ