Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ανδρέας Γεωργίου: Το μνημόνιο, το έλλειμμα και το παγκόσμιο δικαστικό φαινόμενο!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανδρέας Γεωργίου: Το μνημόνιο, το έλλειμμα και το παγκόσμιο δικαστικό φαινόμενο!

Στα εγχειρίδια παγκόσμιας δικονομίας θα περάσει σίγουρα ως μια περίπτωση προς διερεύνηση. Γιατί προφανώς ο καθηγητής Ανδρέας Γεωργίου πιθανόν αποτελεί παγκόσμιο δικαστικό φαινόμενο. Όχι βέβαια ως πρόσωπο αλλά ως περίπτωση δικαστικής εκκρεμότητας που απασχολεί τα δικαστήρια χρόνια και χρόνια. Η κυβέρνηση λέει πως βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά ακόμα τα ελληνικά δικαστήρια αναρωτιούνται αν τελικά ο Γεωργίου μαγείρεψε τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 ώστε οι χώρα να μπει στο μνημόνιο. Το ερώτημα τείνει να γίνει ρητορικό, καθώς η δικαιοσύνη έχει χωριστεί στα δυο και οι απαντήσεις είναι στερεότυπες εδώ και καιρό:

Η μια πλευρά της Δικαιοσύνης λέει πως πρέπει να αθωωθεί η άλλη πως πρέπει να δικαστεί για κακούργημα

Η μια πλευρά λέει πως «όχι» και τον αθωώνει, η άλλη λέει «ναι» και τον στέλνει σε δίκη. Χθες η πλευρά του «ναι» έκανε ένα βήμα μπροστά και υποβλήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα προς το Συμβούλιο Εφετών, πρόταση να παραπεμφθεί σε δίκη για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης. Την απόφαση θα πάρει το Συμβούλιο Εφετών , αλλά μη γελιόμαστε, και να μην παραπεμφθεί να αποφασίσει το συμβούλιο, πάντα υπάρχει στη θέση του ο Άρειος Πάγος για να αναιρέσει το απαλλακτικό βούλευμα, όπως έχει ήδη κάνει δυο φορές.

Διεθνής αντίκτυπος

Η υπόθεση Γεωργίου, επειδή είναι και υπόθεση Eurostat, ουσιαστικά έχει διεθνή αντίκτυπο αφού η χώρα εξαιτίας αυτής της επιμονής στη δίωξη του βρέθηκε πολλές φορές «να απολογείται» στους δανειστές.  Ο Γεωργίου μην ξεχνάμε ως διεθνής στατιστικολόγος εκλήθη σε μια εποχή όπου αμφισβητούνταν τα στατιστικά της χώρας σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη να αναλάβει την ΕΛΣΤΑΤ, με μόνο μέλημα να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη της χώρας  έναντι των Βρυξελλών.

Φτάσαμε σε αλλεπάλληλα Γιούρογκορουπ να κινδυνεύει η χορήγηση της δόσης προς τη χώρα ή να απολογείται ο Τσακαλώτος  για τις περιπέτειες του Γεωργίου με την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η σειρά

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, έχει απαλλαγεί δυο φορές από Συμβούλια Εφετών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, τις καταγγελίες δηλαδή πως «διόγκωσε» το έλλειμμα του 2009 για να μπούμε στα μνημόνια και άλλες τόσες έχει ασκηθεί αναίρεση αυτή της απαλλαγής από τον Άρειο Πάγο.

Ο εισαγγελέας Κωσταρέλος ζητεί να παραπεμφθεί σε δίκη για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης

Χθες ο εισαγγελέας εφετών Στ.Κωσταρέλος, με πρόταση του ζήτησε εκ νέου  να παραπεμφθεί σε δίκη . Πρόκειται ουσιαστικά υιοθέτηση καταγγελιών των πρώην στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά και Νικ. Λογοθέτη οι οποίοι επιμένουν και σήμερα πως η μέθοδος ήταν λάθος και έγινε έτσι για να μπει η χώρα στα μνημόνια.

Ο Κων. Παπαδιαμάντης, συνήγορος του Γεωργίου επιμένει από την άλλη πως θα έπρεπε να έχουν κληθεί προς εξέταση Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς η μεθοδολογία προσμέτρησης ελλείμματος του 2009 έγινε με τους ευρωπαϊκούς κανόνες  , όπως αναφέρει και έγγραφο της Eurostat που υπάρχει στη δικογραφία.

Με αυτό βεβαιώνεται ότι έχει εγκριθεί από την ευρωπαϊκή αρχή ο υπολογισμός του ελλείμματος για το 2009 που έγινε με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ έως και σήμερα.

-Προ καιρού το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε ποινή που είχε επιβληθεί στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για την υπόθεση της παράβασης καθήκοντος, στο πλαίσιο της οποίας κατηγορείτο ότι δεν ενημέρωνε το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής .

Το Ποινικό Τμήμα απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών (πρωτοδίκως είχε απαλλαγεί), από το Εφετείο. Έτσι η ποινή του έγινε αμετάκλητη παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως Ευσταθίας Σπυροπούλου, η οποία είχε προτείνει την «αθώωσή» του.

Γιατί γίνονται όλα αυτά;

Εν ολίγοις ο Γεωργίου αθωώνεται διαρκώς και ξανακάθεται διαρκώς στο εδώλιο, σε μια ατέρμονη δικαστική περιπέτεια η οποία δεν έχει ορατό τέλος. Είναι ξεκάθαρο πως στο πρόσωπο του Γεωργίου στηρίζεται εν πολλοίς η ρητορική τόσων ετών (από κάποιες πλευρές της πολιτικής σκηνής) πως το έλλειμμα μαγειρεύτηκε για να αυξηθεί από το 5-6% που βρισκόταν σύμφωνα με τον παλιό τρόπο μέτρησης των στοιχείων το 2008 , στο 15% το 2009 (με βάση την αναθεώρηση των στοιχείων του 2010) .

Πως δηλαδή ο Γεωργίου (που ήταν στέλεχος του ΔΝΤ ακόμα και λίγους μήνες μετά την τοποθέτησή του στην ΕΛΣΤΑΤ) ουσιαστικά λειτούργησε ως Δούρειος Ίππος των Βρυξελλών και άλλων κέντρων για να αυξήσει το έλλειμμα. Πως έγινε αυτό σύμφωνα με όσους τον κατηγορούν; Συνυπολογίζοντας στη μέτρηση του ελλείμματος, με βάση την επίσημη πρακτική της Eurostat,  τα ελλείμματα 17 ΔΕΚΟ στην κεντρική κυβέρνηση καθώς τον χειρισμό των περίφημων swaps της εποχής Σημίτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ