Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίστευτο! «Golden Boys» συνεχίζουν το… πάρτι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απίστευτο! «Golden Boys» συνεχίζουν το… πάρτι

«Γαλατικό χωριό» θυμίζουν δημόσιο οργανισμοί του ελληνικού κράτους , οι οποίοι, σύ,φωνα με καταγγελίες και εισαγγελικές έρευνες, αρνούνταν να μειώσουν τους μισθούς στελεχών τους στις εποχές των μνημονίων και των απανωτών μειώσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η μια περίπτωση είναι αυτή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε βάρος 4 στελεχών του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απιστία κατ’ εξακολούθηση διότι, σύμφωνα με τη δίωξη, δεν εφάρμοσαν το ενιαίο μισθολόγιο και συνέχισαν να λαμβάνουν αποδοχές που έφταναν ως τα 3.000 ευρώ την περίοδο 2012-2017.

Η ζημία του οργανισμού φέρεται να φτάνει τις 240.000 ευρώ και μάλιστα υπήρξαν καταγγελίες για όλα αυτά και δημοσιεύματα για να φτάσει ο εισαγγελέας να το ερευνήσει. Σύμφωνα λοιπόν με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης παρά τους μνημονιακούς νόμους και το ενιαίο μισθολόγιο συνέχισαν να διδονται σε υπαλλήλους του υψηλοί μισθοί παρά τη συγχώνευσή του με άλλους οργανισμούς. Όπως επισημαίνεται αυτό συνέβαινε παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΠΕΠ υπήχθη με δυο νόμους στο μισθολογικό καθεστώς του δημοσίου , δηλαδή στις διατάξεις του νόμου 4024/11. Έτσι την ώρα που το δημόσιο έβλεπε τους μισθούς να μειώνονται δραστικά, υπάλληλοι του οργανισμού συνέχισαν να αμείβονται με μισθούς έως και 3.000 ευρώ. Εκκρεμεί και άλλη υπόθεση  Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη περίπτωση οργανισμού του δημοσίου που θυμίζει γαλατικό χωριό όσον αφορά στους μισθούς. Ειχε προηγηθεί η περίπτωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), στον οποίο 10 στελέχη , παρά τις περικοπές που επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι, έπαιρναν έως και 7.000 ευρώ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Τουλάχιστον δυο οργανισμοί του δημοσίου ζούσαν ως «γαλατικά χωριά» με ιλιγγιώδεις μισθούς που αρνούνταν να μειώσουν.

Το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται το 2013, όταν εκθέσεις ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του τότε επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή εντόπιζαν…αμοιβές κατά πολύ υψηλότερες -σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και διπλάσιες- από εκείνες που προβλεπόταν από το ενιαίο μισθολόγιο. Σωρεία επιδομάτων, αναβάθμιση υπαλλήλων σε στελέχη και αύξηση διευθυντικών θέσεων ήταν ορισμένα από τα «τρικ», που χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό σε αρκετούς φορείς του Δημοσίου. Την ώρα που ο ελληνικός λαός «μάτωνε» από τις περικοπές των μνημονίων  κάποιοι έτρωγαν με χρυσά κουτάλια σε δημόσιους οργανισμούς, έδιναν στους εαυτούς τους αυξήσεις και μισθούς που έφταναν τις 7.000 ευρώ!  Ενδεικτικά, υπάλληλοι ΠΕ εμφανίζονται να λαμβάνουν μηνιαίως από 1.850 έως 6.369 ευρώ, ενώ βάσει του ενιαίου μισθολογίου θα έπρεπε να αμείβονται από 1.249 μέχρι 3.124. Αντίστοιχα για υπαλλήλους ΤΕ οι αμοιβές κυμαίνονταν από 1.543 – 3.068 έναντι των προβλεπομένων 1.312 – 1.897 και για υπαλλήλους ΔΕ οι αποδοχές «έπαιζαν» από 1.354 – 3.106 έναντι των προβλεπομένων 963 – 1.569 ευρώ.

Γίνεται έλεγχος;  Αυτό που προκύπτει από τις υπό διερεύνηση υποθέσεις, και με την επιφύλαξη πάντα της οριστικής απόφασης της δικαιοσύνης για αυτούς, είναι πως δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας φορέας ο οποίος θα μπορεί να ελέγξει την εφαρμογή των εγκυκλίων του υπουργείου οικονομικών για τις μειώσεις μισθών. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης ελέγχου είναι να θεωρείται πολύ πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι φορείς του δημοσίου που πληρώνονται σα να βρισκόμαστε στην Ελλάδα, προ μνημονίων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ