Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ξένη Δημητρίου: Αποφάσισε, άλλαξε την απόφασή της και έφυγε για συνέδριο το εξωτερικό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ξένη Δημητρίου: Αποφάσισε, άλλαξε την απόφασή της και έφυγε για συνέδριο το εξωτερικό

Είναι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μια εξαιρετική νομική προσωπικότητα της χώρας; Είναι. Όπως και ένας άνθρωπος – πέραν της νομικής κατάρτισης- με μεγάλες ευαισθησίες.

Τα δείγματα γραφής είναι πολλά και καταγεγραμμένα κατά το παρελθόν. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι γιατί επέλεξε χθες να οδηγήσει  τα πράγματα στην έρευνα για τις ευθύνες στο Μάτι σε έναν δρόμο γεμάτο με απόψεις περί πολιτικών σκοπιμοτήτων και  αμφισβητήσεις. Γιατί επέτρεψε να εκτίθεται με αυτό τον τρόπο στα σχόλια και τις πολιτικές αντιδικίες ; Ο ρόλος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είναι αυτός του θεματοφύλακα της νομιμότητας, αλλά μην γελιόμαστε έχει και πολιτικό υπόβαθρο αφού εκ του συντάγματος η επιλογή του γίνεται από το εκάστοτε υπουργικό Συμβούλιο.

Οι συμπάθειες λοιπόν υφίστανται και αυτό δεν αφορά μόνο την κα Δημητρίου αφού ισχύει για τους προκατόχους της και θα ισχύει και για τους διαδόχους της αν δεν αλλάξει κάτι. Ούτε είναι προς ποινικοποίηση το γεγονός ότι έχει από παλιά οικογενειακές σχέσεις με τον Δημ. Τζανακόπουλο και την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Το γεγονός ότι η κίνησή της ουσιαστικά μπλόκαρε τις κλήσεις σε υπόπτους, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Προσέξτε όμως τον συλλογισμό, (κάποιου κακόπιστου ενδεχομένως) για να γίνει αντιληπτό πως μπορεί να παρεξηγηθεί:

Είναι κοινός τόπος πως είχε δρομολογηθεί η κλήτευση ως υπόπτων για τις ποινικές ευθύνες στην τραγωδία στο Μάτι σημαντικών προσώπων των σωμάτων ασφαλείας, της γγ πολιτικής προστασίας και υψηλόβαθμων της Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων.

Αυτό είναι ένα θέμα με τεράστιο αντίκτυπο και προφανώς κοστίζει πολύ επικοινωνιακά στην κυβέρνηση αφού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πεδίο πλήρους αποτυχίας της κρατικής μηχανής. Και ξαφνικά εμφανίζεται ένα χέρι, όχι κάποιο τυχαίο χέρι , αλλά το χέρι του νόμου , να παγώσει την έρευνα για να ερευνηθούν – λέει- πρώτα οι πειθαρχικές ευθύνες των δημοσίων υπαλλήλων από την κα Παπασπύρου.

Και ερωτούν νομικοί: Από πότε δεσμεύεται η ποινική έρευνα από την Διοικητική; Από πότε  χρειάζεται να περιμένει μια ποινική διαδικασία το πειθαρχικό; Έχουμε δει πολλές φορές το αντίθετο, (πιθανόν) πρώτη φορά αυτό.

Και παρεξηγήθηκε!!

Και βέβαια η κίνηση παρεξηγήθηκε σε σημείο που προκάλεσε σάλο και πολιτικές αντιδράσεις. Σκεφτείτε τι αντίκτυπο είχε που αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί σε σημείο όπου με νεότερο έγγραφό της, φέρεται να ανέφερε επί λέξει προς τον εισαγγελέα Ζαγοραίο ότι «είναι επιβεβλημένο να συνεχίσετε την προκαταρκτική εξέταση προβαίνοντας σε οποιαδήποτε ενέργεια εσείς κρίνετε αναγκαία. Σας διαβιβάζουμε την ενημέρωση της γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης προκειμένου να αναζητήσετε το πόρισμα της και να το επισυνάψετε στη δικογραφία».

Εν ολίγοις το χθεσινό έγγραφο με το οποίο του ζητούσε ουσιαστικά να παγώσει την έρευνα μέχρι να ολοκληρωθεί η πειθαρχική έρευνα, ήταν  μια παρεξήγηση. Σκεφτείτε πως για να λυθεί αυτή έσπευσε πρωί πρωί στον Άρειο Πάγο να στείλει την νεότερη παραγγελία της και  εν συνεχεία αναχώρησε εκ νέου για συνέδριο στο εξωτερικό. Και θα ενημερώνεται από την Ευρώπη για τις εξελίξεις στην έρευνα. Άλλωστε η κα Δημητρίου δεν έχει τυχαία τον τίτλο «ιπτάμενη» εισαγγελέας. Για του λόγου το αληθές μόλις είχε επιστρέψει από ταξίδι στο Γιαχάνεσμπουργκ όπου παραβρέθηκε σε συνέδριο κατώτερων βαθμίδων δικαστικών λειτουργών την περασμένη βδομάδα , στην έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Επέστρεψε, παρέμεινε λίγες μέρες και αναχώρησε ξανά.

Σε κάθε περίπτωση η μεταστροφή της εισαγγελέως αποκαθιστά μια ισορροπία δικαίου. Δίνει το λόγο στον αρμόδιο εισαγγελέα να πράξει ότι οφείλει να πράξει. Κυρίως να δώσει τις απαντήσεις που χρωστά η συντεταγμένη πολιτεία σε οικογένειες 99 νεκρών , δεκάδων  τραυματισμένων, ανθρώπων που έχασαν περιουσίες και σπίτια. Αυτές που χθες είχαν μπει στον «πάγο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ