Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Από την βόμβα στον Ι. Ντογιάκο στον μηχανισμό έξω από τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Από την βόμβα στον Ι. Ντογιάκο στον μηχανισμό έξω από τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη

Η χθεσινή έκρηξη στο Κολωνάκι, έξω από τον Άγιο Διονύσιο έχει μια ανάγνωση η οποία -πιθανόν- ταυτίζεται με το γεγονός ότι γενικώς τα τελευταία χρόνια η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο στόχαστρο.

Πέραν δηλαδή του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα «τυφλό» χτύπημα, χαμηλής βέβαια ισχύος, (για το οποίο δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα) η επιλογή του σημείου έχει δυο συμβολισμούς:

  • Πρόκειται για ένα απόλυτα κεντρικό σημείο του αστικού ιστού της Αθήνας. Παράλληλα, πρόκειται για περιοχή υψηλού οικονομικού στάτους αλλά και περιοχή στην οποία μένουν τριγύρω πολλά πρόσωπα με οικονομική αλλά και πολιτική δύναμη. Παραδείγματος χάριν πολύ κοντά μένει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενώ υπάρχουν δεκάδες δικηγορικά γραφεία.
  • Επίσης ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης είναι ο προστάτης της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι ένα στοιχείο υψηλού συμβολισμού, το οποίο εξετάζουν οι αρχές αφού πιθανόν όποιοι τοποθέτησαν τον μηχανισμό ενδέχεται να είχαν στο μυαλό τους αυτόν τον συσχετισμό.

Μην ξεχνάμε βέβαια, πως είχε προηγηθεί πριν από λίγες μέρες η τοποθέτηση ισχυρού μηχανισμού έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Οι επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης

Δεν είναι λίγες οι φορές που υψηλά ιστάμενοι δικαστικοί λειτουργοί βρέθηκαν στο στόχαστρο τρομοκρατών. Και αυτό διότι τα χτυπήματα κατά της Δικαιοσύνης ήταν πάντα υψηλού συμβολισμού. Ξεκινώντας από το χθεσινό τυφλό χτύπημα γυρίζουμε τον χρόνο πίσω.

  • 12 Νοεμβρίου 2018: Γλιτώνει από τύχη ο αντεισαγγελέας Ισ. Ντογιάκος

Στις 12 Νοεμβρίου 2018 από τύχη (ή κακό χειρισμό των τρομοκρατών) δεν εξερράγη η βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μηχανάκι, έξω από το σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου. Επρόκειτο για ένα χτύπημα υψηλού συμβολισμού σε ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στη Δικαιοσύνη. Αυτή ήταν η τελευταία χρονολογικά επίθεση σε δικαστικό λειτουργό, αφού πηγαίνοντας τον χρόνο προς τα πίσω, από το 1985 τέτοια δολοφονικά χτυπήματα είναι πολλά. Βόμβες, παγιδευμένοι φάκελοι, αλλά και σφαίρες από όπλα τρομοκρατών, συνθέτουν το σκηνικό των επιθέσεων σε βάρος των εκπροσώπων της Θέμιδος όλα αυτά τα χρόνια. Τις δεκαετίες αυτές, τρεις παράμετροι παραμένουν ίδιες: Η λεκτική καταδίκη των επιθέσεων από τους φορείς της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, το αίτημα του δικαστικού κόσμου για περισσότερη φύλαξη αλλά και η συνέχιση των επιθέσεων σε με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα.

  • 12 Οκτωβρίου 2016: Βόμβα στο σπίτι της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη

Το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου του 2016 οι κάτοικοι των Εξαρχείων αναστατώνονται από την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού επί της οδού Ιπποκράτους 112. Στην πολυκατοικία που υπάρχει σε αυτό τον αριθμό διαμένει η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της πολυκατοικίας, σε αυτοκίνητο που ανήκε σε αστυνομικό.

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα αγνώστου σε εφημερίδα για την τοποθέτηση του μηχανισμού, ο οποίος εξερράγη λίγα λεπτά πριν την εκπνοή του χρονικού ορίου που είχαν θέσει οι δράστες.

Το όνομα της κ. Τσατάνη απασχολούσε τότε την επικαιρότητα, λόγω υποθέσεων που είχε αναλάβει να ερευνήσει σχετικά με τις δραστηριότητες μεγάλου επιχειρηματία, ο οποίος έχει πλέον αποβιώσει.

  • Μάιος του 2014: Φάκελοι με σφαίρες στις ανακρίτριες της Χρυσής Αυγής

Το Μάιο του 2014 η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη καθώς και οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου που διενεργούσαν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έγιναν παραλήπτριες φακέλου που περιείχαν σφαίρες. Ο φάκελος είχε αποσταλεί στον Άρειο Πάγο και είχε ως αποδέκτη και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

  • 1η Σεπτεμβρίου 2013: Παγιδευμένος φάκελος σε ανακριτή

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013 ο ειδικός, τότε, εφέτης ανακριτής, Δημήτρης Μόκας, που είχε ασχοληθεί με υποθέσεις τρομοκρατίας έγινε παραλήπτης παγιδευμένου φακέλου, ο οποίος παραδόθηκε στην κατοικία του στο Χολαργό. Μόλις ο κ. Μόκας παρέλαβε τον φάκελο, τον θεώρησε ύποπτο και τον πέταξε στον αέρα. Όταν ο φάκελος έπεσε στο πάτωμα ανεφλέγη, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει τραυματισμούς. Την ευθύνη είχε αναλάβει με προκήρυξή της η οργάνωση «Ανυπότακτες Επιθυμίες».

  • 28 Σεπτεμβρίου 2012: Μια βόμβα για την ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη

Τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου του 2012 εξερράγη βόμβα τοποθετημένη σε όχημα που βρίσκονταν έξω από πολυκατοικία στο Χολαργό. Στην πολυκατοικία διέμενε και η ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, που ερευνούσε μεταξύ άλλων και υποθέσεις του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και εκείνη σύμφωνα με τις αρχές ήταν ο στόχος των βομβιστών.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε τζιπ που ανήκει σε κάτοικο της πολυκατοικίας. Ωστόσο, κατά την αστυνομία οι δράστες είχαν κάνει λάθος. Ήθελαν να τοποθετήσουν τη βόμβα στο ακριβώς ίδιο τύπο τζιπ που είχε ο σύζυγος της ανακρίτριας. Από την έκρηξη έγιναν ζημιές σε σταθμευμένα κοντά στο τζιπ αυτοκίνητα και στην πολυκατοικία, ενώ έσπασαν τζάμια κατοικιών της περιοχής.

  • Βόμβες σε σπίτια εισαγγελέως και προέδρου Εφετών

Τον Νοέμβριο του 2011 στο σπίτι της προέδρου Εφετών, Παρασκευή Καλαϊτζή, εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος ευτυχώς προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές. Η κ. Καλαϊτζή ήταν η πρόεδρος του δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου, με βασικό κατηγορούμενο τον Παν. Βλαστό. Η ίδια είχε καταθέσει στις αρχές πως θεωρούσε ότι είχε γίνει στόχος του συγκεκριμένου βαρυποινίτη. Η δικαστής είχε καταθέσει επίσης ότι δέχονταν ανώνυμα τηλεφωνήματα στο σπίτι της και σε ένα από αυτά άκουσε μια φωνή να της λέει «goodbye».

Για απειλές είχε καταθέσει άλλωστε και η εισαγγελέας Λάρισας, Σοφία Πετράκη, στο σπίτι της οποίας επίσης είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός. Η κ. Πετράκη χειριζόταν την υπόθεση της αποτυχημένης εναέριας απόδρασης με ελικόπτερο του Παναγιώτη Βλαστού τον Φεβρουάριο του 2013 από τις φυλακές Τρικάλων και αυτή της απόδρασης έντεκα Αλβανών κρατουμένων από τις ίδιες φυλακές.

Τρεις δικαστικοί λειτουργοί είχαν πέσει νεκροί από σφαίρες τρομοκρατικών οργανώσεων το 1989.

  • 23 Ιανουαρίου 1989: Δολοφονία Αν. Βενάρδου

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Βερνάρδος, δολοφονήθηκε στις 23 Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς σε ενέδρα που έγινε σε απόσταση 50 μέτρων από το σπίτι του στα Κάτω Πατήσια. Οι τρομοκράτες τον πυροβόλησαν πέντε φορές στο στήθος. Λίγο καιρό αργότερα την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση «1η Μάη».

  • 10 Ιανουαρίου 1989: Μοιραίος τραυματισμός του εισαγγελέα Κων. Ανδρουλιδάκη

Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα το πρωί της 10ης Ιανουαρίου του 1989 ο εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης, δέχθηκε πυροβολισμούς στα πόδια από αγνώστους ενώ έβγαινε από το σπίτι του στου Ζωγράφου. Ο εισαγγελέας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά ύστερα από επιπλοκές έχασε τη ζωή του περίπου μετά από έναν μήνα νοσηλείας. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η «17 Νοέμβρη» με προκήρυξή της. Η τρομοκρατική οργάνωση ανέφερε ότι δεν είχε πρόθεση να δολοφονήσει τον εισαγγελέα αλλά να τον τραυματίσει.  

  • 18 Ιανουαρίου 1989: Χτύπημα εναντίον του Αντιεισαγγελέα Παν. Ταρασουλέα

Στις 18 Ιανουαρίου 1989, λίγες ημέρες μετά την επίθεση στον Κων. Ανδρουλιδάκη, η «17 Νοέμβρη» επανήλθε με χτύπημα κατά του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Ταρασουλέα. Ο αντιεισαγγελέας βρισκόταν λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το σπίτι του στο Μαρούσι όταν τρομοκράτες τον πυροβόλησαν στα πόδια με το ίδιο πιστόλι που είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση Ανδρουλιδάκη.

  • 1η Απριλίου του 1985: Δολοφονία του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου

Η δολοφονία του 50χρονου εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου, πατέρα δύο παιδιών, από την πρωτοεμφανιζόμενη τότε «Αντικρατική Πάλη» του Χρήστου Τσουτσουβή, έγινε έξω από το σπίτι του στην Καλλιθέα. Η είδηση «πάγωσε» την κοινή γνώμη και συντάραξε συθέμελα το τότε πολιτικό στερέωμα της χώρας. Από την περίοδο εκείνη όμως μέχρι σήμερα, πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, ακόμη και δολοφονικές, έχουν λάβει χώρα σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ