Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Από τις τροχήλατες βαλίτσες με τα λεφτά στο «δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα»;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Από τις τροχήλατες βαλίτσες με τα λεφτά στο «δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα»;

Το dikastiko.gr καταγράφει βασικά σημεία των καταθέσεων που είχε δώσει ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», ο οποίος σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του newpost.gr, είναι πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis.

Το πρόσωπο αυτό που κατά την ιστοσελίδα λέγεται Φιλίστωρας Δεστεμπασίδης, εξέδωσε ανακοίνωση λίγη ώρα αργότερα που έλεγε πως «δεν ονομάζομαι ούτε Αικατερίνη Κελέση, ούτε Μάξιμος Σαράφης. Το ονοματεπώνυμό μου είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Προς όλους εκείνους που με δόλο και κακοβουλία με στοχοποιούν δηλώνω πως ΟΥΤΕ ΦΟΒΑΜΑΙ-ΟΥΤΕ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΙ!».

Το dikastiko.gr κάνει μια μικρή αναδρομή σε όσα (ακόμα και για τροχήλατες βαλίτσες στον τότε πρωθυπουργό) έλεγε τότε η μάρτυρας  «Κελεση».

Οι λογαριασμοί:

Στις 6 Νοεμβρίου 2017, η προστατευόμενη μάρτυρας στην υπόθεση Novartis με την ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» καταθέτει:

«Η Novartis διατηρούσε τουλάχιστον από το 2007 λογαριασμό επ’ ονόματι PHARMA AG σε ελβετική τράπεζα πιθανώς τη UBS. Από τον λογαριασμό αυτόν γίνονταν πληρωμές με την κωδική ονομασία τύπου Β, ήτοι πληρωμές προς Έλληνες γιατρούς για εν μέρει ή συνολικά εικονικά συμβόλαια, που αφορούσαν τυπικά ομιλίες σε συνέδρια κλπ, τα οποία κάλυπταν στην πραγματικότητα αμοιβές γιατρών για την προώθηση των φαρμάκων της εταιρείας.

Ο λογαριασμός αυτός κινείτο με εντολές της GRUBER SUSANNE, η οποία ήταν διευθύντρια στο τμήμα Mso της Νοβάρτις Ελλάς από το 2007 έως το 2011 αν θυμάμαι καλά. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας έπρεπε να συνυπογράφει και ο εκάστοτε μπραντ μάνατζερ της εταιρείας… Παράλληλα, η Νοβάρτις διατηρούσε ένα δεύτερο λογαριασμό, στον οποίο είχε το δικαίωμα υπογραφής και διαχείρισης των χρημάτων μέχρι του ποσού του 1.000.000, ανά περίπτωση ο Φρουζής, ως αντιπρόεδρος αυτής. Από το λογαριασμό αυτό γινόταν ο χρηματισμός των πολιτικών προσώπων και των λοιπών αξιωματούχων στην Ελλάδα».

Η «Αικατερίνη Κελέση» για τον Γιάννη Στουρνάρα

Η Αικατερίνη Κελέση αναφέρει ότι «η σχέση του αντιπροέδρου της Νοβάρτις με τον Γιάννη Στουρνάρα ξεκίνησαν όταν ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ ήταν στον ΙΟΒΕ. Από τότε ξεκίνησε και η συνεργασία της Νοβάρτις με την Mindwork εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων που ανήκει στην σύζυγο Στουρνάρα. Η συνεργασία και οι επαφές Φρουζή και Στουρνάρα έγιναν πιο στενές όταν ο Γ. Στουρνάρας έγινε υπουργός Οικονομικών. Συγκεκριμένα την περίοδο 2012-2014 η Mindwork συνέχισε να αναλαμβάνει την διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων στον χώρο της υγείας τα οποία χορηγούσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως η Νοβάρτις.

Το ύψος των αμοιβών που ελάμβανε η εταιρεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στην διοργάνωση των συνεδρίων και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Γιάννη Στουρνάρα, για απόρρητες πληροφορίες αλλά και για να επηρεαστούν οι ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών σχετικά με την εξασφάλιση ποσών του κρατικού προϋπολογισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως την Νοβάρτις».

Προσθέτει μάλιστα ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση 65 εκ ευρώ στην Νοβάριτς.

Για το ίδιο ποσό αναφέρει η μάρτυρας δωροδοκήθηκε με το ποσό των 2 εκ ευρώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Και ο Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε με ικανό ποσό το ύψος του οποίου δεν μπορών να προσδιορίσω. Σε δυο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής με τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα, γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιον ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα, ποσό τουλάχιστον 1 εκ ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω Mindwork».

Για τον Γιάννη Κυριόπουλο

«Περαιτέρω από τα χρήματα της αμοιβής της Mindwork ελάμβαναν δώρα εκτός από τον Γ. Στουρνάρα και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΔΥ. Ο τελευταίος εξυπηρετούσε την Νοβάρτις με τις δημόσιες σχέσεις και επαφές του και υπολογίζω ότι έλαβε συνολικά από την Νοβάρτις τουλάχιστον 4 εκ. Ευρώ. Τέλος ιδιαίτερα σημαντική στα παραπάνω πλαίσια και πρέπει να αναφερθεί είναι η περίπτωση του Harvard Project, το τελικό γεγονός του οποίου στα τέλη του έτους 2013 διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής η Mindwork. Μέσω αυτού του προγράμματος η Νοβάρτις αποσκοπούσε να αναβαθμίσει τον ηγεμονικό της ρόλο στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα δίνοντας χρηματικά ποσά ως δώρα στους τότε Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών».

Για τον Αντώνη Σαμαρά

«Περί τα μέσα του έτους 2013, ο Φρουζής συναντήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, με τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σαμσοναιτ, τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μωβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά».

Harvard

Σε επόμενη κατάθεσή της στις 11 Δεκεμβρίου του 2017 η μάρτυρας με το ψευδώνυμο Κελέση προσθέτει ότι «το ποσό που δόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στα πλαίσια του σχεδίου Harvard, αποσκοπούσε να εξασφαλίσει την εύνοια του πρωθυπουργού υπέρ των εμπορικών σκοπών της Νοβάρτις. Με το σχέδιο αυτό η Νοβάρτις δέσμευσε δια της καταβολής χρημάτων-δώρων τους:

1.Αντώνη Σαμαρά

2. Ιωάννη Στουρνάρα

3. Άδωνι Γεωργιάδη

4. Διοικητή του ΕΟΠΠΥ, έτσι ώστε να συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας. Διαρκής πολιτική της Νοβάρτις ήταν η επιδίωξη απόκτησης επιρροής δια καταβολής δώρων στους εκάστοτε συμμετέχοντες στα κέντρα λήψης αποφάσεων στον χώρο της Υγείας.

Χαρακτηριστικά στο αμφιθέατρο της Νοβάρτις Ελλάς το έτος 2013 η 2014 ο Φρουζής απευθυνόμενος στους συνεργάτες του και στο ΔΣ της εταιρείας είχε πει ότι η κυβέρνηση κάνει ότι θέλει η Νοβάρτις και ότι ο ίδιος έχει απευθείας επαφές με την τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει το βέλτιστο όφελος για την Νοβάρτις».

Στις 28 Ιανουαρίου, η Αικατερίνη Κελέση είπε για τον Αντώνη Σαμαρά:

Ερώτηση: Στην από 1-12-2017 ένορκη κατάθεσή σας, αναφέρατε ότι περί τα μέσα του έτους 2013 ο Φρουζής συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας μαζί του μια μαύρη βαλίτσα γεμάτη με δεσμίδες χαρτονομισμάτων τα οποία παρέδωσε στον τότε πρωθυπουργό. Πώς κανονίστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση και πως γνωρίζετε ότι τα χρήματα παραδόθηκαν στον Αντώνη Σαμαρά;

Απάντηση: Μια εβδομάδα περίπου πριν τη συνάντηση, ο Φρουζής είχε συναντηθεί με τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτριο Πτωχό, με τον οποίον είχε αναπτύξει επαφή. Ακολούθως, μέσω της γραμματέως του γραφείου του Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, κλείστηκε το ραντεβού, μεσημεριανές ώρες (14:00-15:00). Ζητήθηκε από τον Φρουζή να φέρει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε δεύτερη επικοινωνία, ο Φρουζής, ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος με αυτοκίνητο (αν θυμάμαι καλά μάρκας ΒΜW, χρώματος μαύρου) και για το λόγο αυτό έδωσε και τον αριθμό της πινακίδας του. Φεύγοντας ο Φρουζής από τα γραφεία της Νοβάρτις στη Μεταμόρφωση Αττικής, έχοντας τοποθετήσει τη βαλίτσα με τα χρήματα που σας έχω περιγράψει, στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, και ενώ μεσολάβησε χρονικό διάστημα περίπου μιας ώρας, ενημέρωσε την γραμματεία του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι επίκειται άμεσα άφιξή του εκεί, ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο χώρο στάθμευσης του Μεγάρου.

Στις 4 Φεβρουαρίου

Οι επαφές με τους στενούς συνεργάτες του«…ο κ. Φρουζής είχε συνάντηση την 26/9/2013 με τον Δημήτρη Πτωχό, στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο γραφείο του τελευταίου (πρώην πρωθυπουργού), καθώς επίσης και την 18/10/2013 είχε δεύτερη συνάντηση με τον Δημήτρη Πτωχό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Την 21/10/2014 ο Φρουζής είχε συνάντηση με τον Παπασταύρου, επίσης στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά… Την 3/4/2014 είχε συνάντηση στον 1ο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου και την 14/4/2014 στην Λ. Αθηνών 110, 5ος όροφος με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, επίσης στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, είχε μάλιστα και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου που είναι [email protected]…»

Οι επαφές Γεωργιάδη – Φρουζή

«… Όπως σας έχω αναφέρει σε προηγούμενη κατάθεσή μου, ο κ. Φρουζής είχε πολύ στενή σχέση με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και είχε πολύ συχνές συναντήσεις, τόσο με τον πιο πάνω Υπουργό, όσο και με άλλους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι προωθούσαν τα συμφέροντα της Νοβάρτις. Γνωρίζω, συγκεκριμένα ότι ο κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Άδωνι Γεωργιάδη την 9/9/2013 στο υπουργείο Υγείας και την επόμενη ημέρα (10/9/2013) είχε συνάντηση επίσης στο Υπουργείο με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Ιωάννη Στουρνάρα. Επίσης συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη ο κ. Φρουζής είχε και την 30/9/2013, όπως προκύπτει από σχετικές σημειώσεις του κ. Φρουζή, όπου σε αυτές ανέφερε ότι έκλεισε ραντεβού με τον Γεωργιάδη 30/9 μισή ώρα μετά από την κανονική. Η σημείωση αυτή σήμαινε ότι η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα μισή ώρα μετά την κύρια συνάντηση του Υπουργού με τον Φρούζη και με εκπροσώπους άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, με σκοπό σε αυτήν να βρίσκεται μόνος του με τον Υπουργό, ώστε να μπορέσει να του παραδώσει τα χρήματα που είχε μαζί του στο βαλιτσάκι, όπως σας έχω ήδη καταθέσει. Σημειώνω ότι ο Φρούζης σε ιδιόχειρες του αναφέρει συνάντηση 30 λεπτών και με τον Ιωάννη Στουρνάρα, Κι εδώ δηλαδή φαίνεται η ίδια τακτική του Φρουζή, όπως και με τον Γεωργιάδη, για την παράδοση των χρημάτων δωροδοκίας, όπως σας έχω καταθέσει ήδη. Θέλω επίσης να σας αναφέρω, ότι στις αρχές του έτους 2014, ο κ. Γεωργιάδης παρέδωσε στον Φρουζή εμπιστευτικό ανεπίσημο έγγραφο, με το οποίο τον ενημέρωνε για τις δαπάνες που θα έκανε το Υπουργείο Υγείας το πρώτο τετράμηνο του 2014 στον χώρο του φαρμάκου, για τα ποσά του rebate και του clow back των φαρμακευτικών εταιρειών, για τις συμμετοχές των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων, για τις συνταγογραφήσεις των γενοσήμων φαρμάκων και για τα φάρμακα υψηλού κόστους, ήτοι πληροφορίες για ενέργειες του Υπουργείου, που δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Φρουζής. …»

Τι αναφέρει για τον Άδωνι Γεωργιάδη

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της αναφέρει: «…Γνωρίζω ότι ο Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος. Στην περίπτωση όμως του Άδωνι Γεωργιάδη, γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρουζής; τον χρημάτισε απευθείας (χέρι με χέρι), σε τρεις περιπτώσεις, τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του Γεωργιάδη η ιδιαιτέρα γραμματέας του Βασιλική Κατραβά, εντός κίτρινων φακέλων, μια φορά εντός του ξενοδοχείου Λίντρα Μάριοτ όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Άδωνι Γεωργιάδη, και τις άλλες δύο φορές εντός του Υπουργείου Υγείας, όπου έλαβε 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ, αντίστοιχα, περίπου…»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ