Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Γερμανικές αποζημιώσεις: Το Spiegel επιβεβαιώνει πλήρως το dikastiko.gr

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γερμανικές αποζημιώσεις: Το Spiegel επιβεβαιώνει πλήρως το dikastiko.gr

Στην ευθεία νομική διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων για τις θηριωδίες των Ναζί στη χώρα μας, θα προχωρήσει η Ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Το  γερμανικό περιοδικό επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του dikastiko.gr  , το οποίο στις 5 Οκτωβρίου αναφέρθηκε εκτενώς στο πλάνο της Ελληνικής πλευράς για νομική και διακρατική διεκδίκηση με προμετωπίδα της επιθετικής διπλωματίας τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

280 δις.

Όπως γράφει το Spiegel λίγες μέρες πριν από τη επίσημη επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα (10 – 12 Οκτωβρίου) και τις προγραμματισμένες συναντήσεις με το πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα εκστρατεία διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων:

Η νομική διεκδίκηση είναι το επόμενο βήμα της Ελλάδας

«Όσο η Ελλάδα εξαρτώταν από τη οικονομική στήριξη της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα προτίθεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Δεν είναι σύμπτωση ότι οι δύο κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί αναφέρθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο ζήτημα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χωριό Καλλικράτης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χωριό Κάνδανος. Σηματοδοτεί την απαρχή μιας μακράς εκστρατείας», η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Το πόρισμα

Όπως έγραψε το dikastiko.gr ο πρόεδρος της Βουλής Νικ. Βούτσης, είχε πει ξεκάθαρα πως η ελληνική βουλή θα επικυρώσει κατ΄ αρχήν έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεις 269,5 δις ευρώ από τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ποσό αυτό προστίθεται το κατοχικό δάνειο ύψους 10,3 δις ευρώ, βάσει υπολογισμών από τα τέλη 2014.

Ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης από τον οποίο ξεκίνησε το θέμα των αποζημιώσεων

Ο κ. Βούτσης μάλιστα είχε δηλώσει ότι η διεκδίκηση δεν μπορούσε να γίνει όσο η Ελλάδα ήταν σε πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά προφανώς πλέον ο δρόμος είναι ανοικτός. Αυτό θα γίνει με διεθνοποίηση του ζητήματος όπου η Ελλάδα θα παρουσιάσει τα επιχειρήματά της σε παγκόσμιο επίπεδο: στη Γερμανία, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον ΟΗΕ.

Η επόμενη φάση θα είναι η διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων. Από τη πλευρά της πάντως η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να απορρίψει το αίτημα. Ήδη στο παρελθόν έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει νομικό δικαίωμα να διεκδικεί αποζημιώσεις για τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά την άποψη ορισμένων Ελλήνων νομικών, ακριβώς αυτή η άρνηση της Γερμανίας ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Ο Πρόεδρος

Όπως έγραψε το dikastiko.gr η στρατηγική της χώρας έχει θέσει σε πρώτο πλάνο τον πρώτο πολίτη της χώρας, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ξεπερνώντας τις περιορισμένα περιθώρια δράσης ελέω συντάγματος, έχει – με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης- διεθνοποίησε το θέμα ως πρώτο στάδιο της διπλωματικής διεκδίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το γεγονός ότι ο κ.Παυλόπουλος έχει γίνει επίτιμος δημότης κάθε μαρτυρικού χωριού της χώρας που υπέστη τη θηριωδία των Ναζί. Χαρακτηριστικά (π.χ) έγινε επίτιμος δημότης στο Δίστομο (Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας) το 2015, στα Καλάβρυτα το 2015, στην Υπάτη (Λαμίας) το 2015, στο Κομμένο (Νικολάου Σκουφά) το 2017, στην Κερδύλια (Αμφίπολης) το 2017, στα Ανώγεια το 2017, στον Βιάννο το 2017 και τα Σφακιά το 2018 .

Το ρεπορτάζ ανέφερε πως «ο κ.Παυλόπουλος έχει γίνει διεθνώς πρεσβευτής της καμπάνιας υπέρ της δικαίωσης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και αυτό προφανώς αποτελεί τμήμα της «βήμα- βήμα» προσπάθειας της ελληνικής πλευράς να διεθνοποιήσει το θέμα και ταυτόχρονα να κάνει το επόμενο βήμα της ευθείας διεκδίκησης».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ