Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Βαρύς χειμώνας έρχεται για τον Γιάννο, πριν έρθει το… Φθινόπωρο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βαρύς χειμώνας έρχεται για τον Γιάννο, πριν έρθει το… Φθινόπωρο

Βαρύ, νομικό, χτύπημα , λίγες μέρες πριν απολογηθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είναι αυτό που δέχτηκε χθες ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου για τον οποίο η Ελληνική Δικαιοσύνη δείχνει – αντίθετα με το παρελθόν- για μεγάλη κινητικότητα γύρω από την υπόθεσή του.

Πρόκειται για την αποστολή στη Βουλή 2 δικογραφιών, εκ των οποίων  η μια αφορά εξοπλιστικά προγράμματα με βάση νεώτερα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί από την Ελβετία και την Κύπρο και η δεύτερη  τη μεταβίβαση του πολυτελούς ακινήτου του πρώην Υπουργού στη Σύρο.

Το νομικό χτύπημα εδράζεται στο  γεγονός ότι λίγες μέρες πριν απολογηθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος , μαθηματικά οδηγείται σε νέα δίωξη(;) για παθητική δωροδοκία.

Η νομική ντρίπλα οδηγεί εκ νέου την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη μέσω της Βουλής

Τυπικά αυτά τα νέα στοιχεία που στάλθηκαν στη Βουλή δεν αποτελούν μέρος της δικογραφίας για την οποία θα απολογηθεί αλλά προφανώς βαραίνουν πολύ το κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αποστολή στη Βουλή έγινε μετά την αποκάλυψη από τις αρχές στοιχείων από τις Ελβετικές και Κυπριακές αρχές, που αφορούν τόσο σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών , όσο και διαφόρων off shore, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών λειτουργών.

Αλα Novartis

H νομική ντρίπλα με την οποία θα επιχειρηθεί να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας ο πρώην υπουργός έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δικογραφίες δεν διαβιβάζεται για το αδίκημα της απιστίας αλλά για αυτό της παθητικής δωροδοκίας. Τι σημαίνει αυτό:

Ως γνωστόν η Βουλή και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ η υπόθεση Novartis έχει κρίνει πως το αδίκημα της απιστίας είναι παραγγεγραμμένο με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Για την περίπτωση όμως της παθητικής δωροδοκίας οι απόψεις διίστανται, όμως τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει αυτή η οποία έχει γίνει γνωστή ως «δόγμα Παπαγγελόπουλου», όπως την είχε εκφράσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης πριν από αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με αυτή το αδίκημα της δωροδοκίας δεν είναι παραγγεγραμμένο καθώς “πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αφορά πράξεις πολιτικών προσώπων που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και όχι οποιαδήποτε άλλη πράξη” και πρόσθεσε: “Δεν μου περνά από το μυαλό ότι ο νομοθέτης θεωρεί ότι ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού η δωροδοκία ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη”. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως , όπως έγινε και με τη Novartis (που επικράτησε η άποψη Παπαγγελόπουλου) ,  προφανώς η Βουλή θα αποφασίσει ότι και η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Ακίνητο , χρυσός, ασήμι

Τα προβλήματα όμως του πρώην υπουργού ( ο οποίος αρνείται λάθε κατηγορία, όπως και η σύζυγός του) έχουν να κάνουν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με το γεγονός πως οι αρχές έχουν σχηματοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο – κατά την κρίση τους- ξεπλενόταν μαύρο χρήμα.

Το κατηγορητήριο μιλάει ακόμα και για επενδύσεις σε χρυσό και ασήμι

Αυτό είναι το τρίγωνο ακίνητο, ασήμι , χρυσός, καθώς για αυτά υπάρχει αναφορά στο 800 σελίδων κατηγορητήριο. Η ανακρίτρια Ζαμανίκα , επί της ουσίας, επικαλείται ένα δίκτυο με πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις και μέσω επενδυτικών σχημάτων χανόταν το ίχνος του χρήματος. Μιλάμε για  7 λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες και – κατά την κατηγορία- 35 υπολογοριασμούς. Χαρακτηριστικό είναι πως γίνεται αναφορά  για επένδυση σε 200 ουγγιές χρυσού και 600 ουγγιές ασημιού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ