Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Γιατί έγιναν έξαλλοι οι εισαγγελείς με όσα τους «έσυραν» για την υπόθεση του χρυσού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί έγιναν έξαλλοι οι εισαγγελείς με όσα τους «έσυραν» για την υπόθεση του χρυσού

Η εξέλιξη της υπόθεσης του χρυσού ήταν σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα «Βατερλό» που παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε από μόνο του το φαινόμενο, τη μια μέρα να μιλάμε για θρίαμβο της αστυνομίας και την επομένη να μιλάμε για το απόλυτο φιάσκο, είναι ένα μη σύνηθες φαινόμενο.

Το κυριότερο είναι, πως  άλλο να συλλαμβάνεις κάποιον για ένα αδίκημα και να αποδεικνύεται αθώος και άλλο να τον συλλαμβάνεις για μη υφιστάμενο αδίκημα. Το πάθημα, όπως εξελίσσεται, θα διδάσκεται στις σχολές της αστυνομίας αλλά και στις Νομικές Σχολές ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Η «έκρηξη» λοιπόν των εισαγγελέων που χθες εξέδωσαν μια οργίλη ανακοίνωση ήταν αναμενόμενη και κυρίως εξηγήσιμη. Όχι όμως και δικαιολογημένη. Γιατί είναι άλλο να δέχονται πυρά οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας (που συμβαίνει συνεχώς) και άλλο να ασκείται δριμεία κριτική για την απαγγελία – κατά την  επίσημη Αρχή της ΑΑΔΕ- μιας ανύπαρκτης κατηγορίας. Είναι ένα γεγονός – εφόσον δεχτούμε πως πρόκειται για μια εντελώς λάθος  εκτίμηση των αρχών – το οποίο σηκώνει οξεία κριτική.

Είναι όμως και οξύμωρο να προσπαθεί η αστυνομία να ρίξει το λίθο του αναθέματος στους εισαγγελείς οι οποίοι είχαν ελάχιστο χρόνο (καμιά ώρα δηλαδή)   να αξιολογήσουν  μια ογκωδέστατη δικογραφία την οποία σχημάτιζαν κομμάτι κομμάτι επι μήνες οι αστυνομικοί. Δηλαδή υποδεικνύει ως υπεύθυνο αυτόν που ασχολήθηκε για μια ώρα, αυτός που ασχολούνταν επι μήνες.

Και μη ρωτήσει κανείς γιατί δεν δίδεται περισσότερος χρόνος στους εισαγγελείς, διότι έτσι το νομικό μας σύστημα. Εντός 24 ωρών απο τη σύλληψη οι ύποπτοι πρέπει να οδηγηθούν στον εισαγγελέα που ασκεί δίωξη επι μιας δικογραφίας χιλιάδων σελίδων, την οποία έχουν φτιάξει και γνωρίζουν απέξω κι ανακατωτά οι αστυνομικοί. Εντός πενθημέρου μάλιστα  πρέπει να αποφασιστεί η προφυλάκιση ή όχι των κατηγορουμένων.

Αποχρώσες ενδείξεις 

Για να γίνει πιο ξεκάθαρο το πράγμα οφείλουμε να πούμε πως ο εισαγγελέας ασκεί δίωξη με βάση αποχρώσες ενδείξεις και είναι θέμα της ανάκρισης να αποφασίσει αν προκύπτει ή όχι το κακούργημα της ποινικής δίωξης. Επίσης ειναι ξεκάθαρο πως ο ισχυρισμός  , την οποία χρησιμοποιούν πηγές στης αστυνομίας για να αποσείσουν ευθύνες, πως η εισαγγελία εποπτεύει των ερευνών, είναι διάτρητος.

  • Πρώτον γιατί το να υποβάλλεις ένα ερώτημα δεν σημαίνει πως υπάρχει εποπτεύων εισαγγελέα, αφου ως γνωστόν δεν μπορεί να έχει πλήρη γνώση της δικογραφίας. Επίσης είναι τραγικό να χρειάζεται να πεί ο εισαγγελέας σε έναν προανακριτικό υπάλληλο ότι για θέματα λαθρεμπορίας οφείλει να ρωτήσει την αρμόδια κρατική υπηρεσία (ΑΑΔΕ) κι όχι έναν ιδιώτη εκτελωνιστή που έτυχε να είναι γνωστός κάποιου…
  • Δεύτερον για να υπάρχει εποπτεύων εισαγγελέας σε μια έρευνα θα πρέπει να υπάρχει πράξη του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, κάτι που εν προκειμένω δεν υπάρχει.

Παρεμβάσεις

Η ανακοίνωση πάντως που εκδόθηκε χθες μιλάει για παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελικών αρχών με σκοπό την χειραγώγηση της έρευνας, με αφορμή τις βολές για τον χειρισμό της υπόθεσης διακίνησης χρυσού. Το Δ.Σ της Ένωσης Εισαγγελέων, τονίζει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε πως «δικαστές και εισαγγελείς ενεργούν σύμφωνα με τον νόμο και τη συνείδησή τους και δεν πτοούνται από ανεύθυνες απειλές μηνύσεων».

Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται:

«Με αφορμή το περιεχόμενο ανακοινώσεων κατά εισαγγελικών λειτουργών για χειρισμούς τους σε εκκρεμή, στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, υπόθεση, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει ότι  η εκτόξευση απειλών κατά εισαγγελικών λειτουργών με το πρόσχημα της έκφρασης γνώμης ή διατύπωσης κριτικής είναι αντίθετη στο νομικό μας πολιτισμό, καθόσον με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η χειραγώγηση του χειρισμού της υπόθεσης. Οι ανωτέρω ενέργειες αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο των κατά νόμο αρμοδίων να κρίνουν Εισαγγελικών και Δικαστικών Λειτουργών. Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις αυτού του είδους αφενός μεν υποκαθιστούν  τη συντεταγμένη λειτουργία της δικαιοσύνης, αφετέρου δε υποσκάπτουν το δικαιικό οικοδόμημα της Χώρας. Οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους και δεν πτοούνται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους από ανεύθυνες απειλές μηνύσεων.»

Η σιωπή

Το προβληματικό, κατά την άποψη πολλών νομικών, δεν εμφανίζεται τόσο στην πρόβλημα λοιπόν δεν εμφανίζεται τόσο στην άσκηση της δίωξης αλλά στην αποκατάσταση του τυχόν λάθους. Κι αυτό γιατί οι εισαγγελείς εμφανίζονται (δικαίωμά τους) λαλίστατοι στην ανακοίνωση, όμως, όπως προκύπτει από όλες τις πληροφορίες, τήρησαν σιγήν ιχθύος όσον αφορά στο αίτημα γνωμοδότησης το οποίο υπέβαλε από την Τρίτη η ανακρίτρια, διαπιστώνοντας πως πρέπει να αποφυλακιστούν αμέσως όλοι οι κατηγορούμενοι, καθώς δεν υφίσταται λαθρεμπορία για εξαγωγές στην Τουρκία.

Δηλαδή επί τόσες μέρες η εισαγγελείς δεν γνωμοδότησαν, αφήνοντας στη φυλακή ανθρώπους που σύμφωνα με την ανακρίτρια έπρεπε να αποφυλακιστούν. Προτίμησαν – προφανώς- να μην εκτεθούν υποβάλλοντας άμεσα μια πρόταση, κάτι το οποίο θα κάνει εντός των ημερών, ίσως και σήμερα, η εισαγγελέας που θα εισαγάγει τις αιτήσεις αποφυλάκισης προς συζήτηση στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Περίμεναν να καταλαγιάσει ο θόρυβος, όπως λένε κάποιοι; Ποιος ξέρει; Το σίγουρο είναι πως και μια ώρα επιπλέον φυλακή για κάποιον που έχει συλληφθεί για ανύπαρκτο αδίκημα, είναι βαρύ πράγμα. Και δεν ξέρω –ούτε με νοιάζει- αν υπάρχει ποινικό θέμα όπως λένε οι δικηγόροι, αλλά σίγουρα ηθικό θέμα υπάρχει…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ