Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Γιατί η Ελένη Ράικου στρέφεται κατά της Ελένης Τουλουπάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί η Ελένη Ράικου στρέφεται κατά της Ελένης Τουλουπάκη

Τελικά γιατί η Ελένη Ράικου επέλεξε να στραφεί κατά της Ελένης Τουλουπάκη; Γιατί μια έμπειρη εισαγγελέας όπως η κα Ράικου, η οποία έχει διατελέσει προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς επί 4 χρόνια επέλεξε να κάνει μια τόσο επιθετική κίνηση; Μάλιστα να στραφεί κατά εν ενεργεία συναδέλφων της αξιώνοντας (συνολικά αυτή και ο σύζυγός της) αποζημίωση 300.000 ευρώ.

Τι καταλογίζει η πρώην στην νυν εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς

Η αλήθεια είναι πως η είδηση πως διεκδικεί χρήματα από συναδέλφους της, ακούστηκε άσχημα στα αυτιά πολλών. Πολλοί όμως ήταν εκείνοι που έλεγαν πως το ύψος της χρηματικής αξίωσης έχει να κάνει με το μέγεθος της «βλάβης» που θεωρεί ότι υπέστη η ίδια και η οικογένειά της.

Αξίζει όμως να παρατεθούν οι λόγοι που επικαλείται η ίδια η εισαγγελέας στην 17σελιδη αγωγή κακοδικίας με την οποία στράφηκε κατά της διαδόχου της Ελένης Τουλουπάκη και των δυο Επίκουρων εισαγγελέων στην ίδια υπηρεσία (κατά της διαφθοράς).

Οι διαρροές Το dikastiko.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως στην αγωγή δεν υπάρχει ούτε μια μομφή για το γεγονός ότι διενεργείται έρευνα από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κατά του συζύγου της κας Ράικου, στο λογαριασμό του οποίου εντοπίστηκε έμβασμα της Novartis. Αντίθετα ολόκληρη η αγωγή είναι αφιερωμένη σε μια σειρά ενέργειες που φέρεται να καταλογίζει η κα Ράικου στην κα Τουλουπάκη σχετικά με τη διαρροή προς τον Τύπο , του περιεχομένου της έρευνας.

Εν ολίγοις θεωρεί πως εκείνη ήταν που διέρρευσε στον Τύπο ότι μεταξύ των προσώπων που ερευνώνται είναι ο σύζυγός της, ιατρός στο επάγγελμα. Θεωρεί δηλαδή πως μεταξύ των 4.000 γιατρών που έχουν εντοπιστεί (να λαμβάνουν πολύ περισσότερα χρήματα) επιλέχθηκε να ανασυρθεί στην επιφάνεια το όνομα του συζύγου της με στόχο να τρωθεί η δικαστική της ακεραιότητα και να εμφανιστεί πως ενεργεί με τρόπο ασυμβίβαστο με την υποχρέωση αμεροληψίας. Εν ολίγοις πιστεύει πως έπεσε θύμα πολιτικής σπέκουλας και η διάδοχός της έπαιξε ρόλο σε αυτό.

Μυστικότητα

Η αγωγή , φέρεται να επικεντρώνεται στο γεγονός ότι για την υπόθεση δεν έχουν κληθεί ούτε καν ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων, άρα πλήρη αντίγραφα της δικογραφίας έχουν μόνον οι τρεις εισαγγελείς. Συνεπώς , θεωρεί ότι η διαρροή των πληροφοριών προς τις εφημερίδες μπορούσε να γίνει μόνον από εκείνους. Η κα Ράικου φέρεται να επιχειρεί να ξεκαθαρίσει επίσης:

  • Πως δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός ότι η ίδια είχε παραλάβει την λίστα των γιατρών οι οποίοι είχαν πάρει χρήματα από τη Novartis, όταν ξεκίνησε την έρευνα για την φαρμακοβιομηχανία. Η απάντησή της είναι πως η λίστα παραλήφθηκε ολόκληρη μετά την παραίτησή της τον Μάρτιο του 2017, άρα δεν γνώριζε πως σε αυτή ήταν και το όνομα του συζύγου της.
  • Πως η συμμετοχή του ιατρού συζύγου της αφορά νόμιμη αμοιβή μαζί με πλήθος άλλων ιατρών, σε κλινική μελέτη για επίδραση αντιυπερτασικού φαρμάκου για την οποία κατόπιν συνάντησης ειδικών ιατρών συντάχθηκε ερευνητικό πρωτόκολλο. Η αμοιβή, όπως φέρεται να λέει ήταν καθόλα νόμιμη ύψους 1.020,00 ευρώ, και δηλώθηκε στα εισοδήματα του γιατρού και στην δήλωση «Πόθεν Έσχες» της εισαγγελέα για το 2010.

Αδικήματα

Η εισαγγελέας καταλογίζει στους συναδέλφους της το αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών καθώς και παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων αφού θεωρεί ότι δημιούργησαν αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για την οικονομική τους κατάσταση, και άλλα προσωπικά στοιχεία . Το αδίκημα τιμωρείται είτε ως πλημμέλημα με φυλάκιση και πρόστιμο, είτε ως κακούργημα με ποινή έως 10 χρόνια αν κριθεί ότι ο υπαίτιος είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να βλάψει τρίτον.

Μάλιστα θεωρεί πως η προσπάθεια που έγινε ήταν να καταδειχτεί ότι η ίδια είχε ως στόχο να συγκαλύψει ή να παρεμποδίσει την ταχεία και αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης , όπως καταγράφηκε στα δημοσιεύματα.

Μπλοκάρει μόνο για τον ίδιο

Ένα ακόμα επιχείρημα που διατυπώθηκε είναι πως ουσιαστικά με την αγωγή μπλοκάρεται συνολικά η έρευνα για την υπόθεση Novartis . Η αλήθεια είναι πως μπλοκάρεται μόνον για τον προσφεύγοντα (τον γιατρό σύζυγο της κας Ράικου). Κι αυτό βέβαια θα το αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών το οποίο επιλαμβάνεται υποχρεωτικά μετά από αγωγή κακοδικίας για να κρίνει αν θα απέχουν από ενέργειες οι εγκαλούμενοι εισαγγελείς. Και πάλι το «πάγωμα» πιθανόν θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο, οπότε έχει οριστεί να συζητηθεί η υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ