Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Γιατί οι δικαστές έστειλαν γράμμα (δια της ψήφου τους) στην Βασιλική Θάνου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί οι δικαστές έστειλαν γράμμα (δια της ψήφου τους) στην Βασιλική Θάνου

Η ψηφοφορία στη μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική ένωση για τις προτάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης σχετικά με τη δικαιοσύνη, είναι μια αποτύπωση μιας κατάστασης που επικρατεί στο χώρο: Η Βασιλική Θάνου είναι περίπου «κόκκινο πανί».

Θα σκεφτεί κανείς πως κάτι τέτοιο μπορεί να είναι και λογικό αφού η κα Θάνου δεν είναι μια «χλιαρή» προσωπικότητα. Έχει διατελέσει σε όλες τις θέσεις εξουσίας στη Δικαιοσύνη και τα τελευταία χρόνια είναι ένα πολιτικό πρόσωπο με θέση δίπλα στον πρωθυπουργό. Όμως συνήθως οι δικαστές έχουν ένα «μέτρο» στην αντιπαράθεση. Εν προκειμένω παρατηρείται μερικές από τις πιο σοβαρές εναντιώσεις των δικαστών, στην ψηφοφορία για τις προτάσεις ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, ήταν είτε για προτάσεις, είτε για δράσεις της Βασιλικής Θάνου.

Ιδού:

-Η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να καταλαμβάνουν πολιτικές θέσεις οι δικαστές ή θέσεις επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών, τουλάχιστον για 2 χρόνια από την συνταξιοδότησή τους.

-Παράλληλα να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστών στα 70 χρόνια.

Και οι 3 τελευταίες αναφορές είναι προφανές πως «στοχεύουν» προς την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία είναι αμισθί σύμβουλος του πρωθυπουργού και ήδη προτεινόμενη ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Παράλληλα ήταν αυτή που ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστών. Παρά τις αντιδράσεις (κάτι τέτοιο απαιτεί συνταγματική ρύθμιση) το κατέβασε ως πρόταση στην Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου υπέστη ήττα.

Πολιτικές θέσεις

Η κα Θάνου δεν είναι η πρώτη ανώτατη δικαστής που καταλαμβάνει κυβερνητικές θέσεις. Ο προκάτατοχός της στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (και οι δυο διατέλεσαν πρόεδροι) Χαρ. Αθανασίου, έφυγε από το δικαστικό σώμα για να πολιτευθεί στο Επικρατείας της ΝΔ. Παράλληλα, θα πει κάποιος πως εδώ και χρόνια οι σχέσεις της κας Θάνου με την Ένωση Δικαστών είναι τεταμένες. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε είχε -όπως της χρεώνουν- δημιουργήσει την Ένωση Ανωτάτων Δικαστών για να διασπάσει -όπως λέγεται- την μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση. Όμως το γεγονός ότι οι δικαστές επιμένουν να εμφανίζονται εναντίον της, κάτι δείχνει. Γι’ αυτό έστειλαν νέο «μήνυμα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ