Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Γιώργος Ρωμανιάς: Επιβαλλόμενες αλλαγές στη συνταξιοδοτική νομοθεσία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιώργος Ρωμανιάς: Επιβαλλόμενες αλλαγές στη συνταξιοδοτική νομοθεσία

Συγκεκριμένες διατάξεις της ισχύουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας επιβάλλεται να τροποποιηθούν η να καταργηθούν.

Ειδικότερα:

Επιβάλλεται η κατάργηση του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016 που έχει τροποποιήσει κατά τρόπο εγκληματικό τις προϊσχύουσες διατάξεις για 5ετεις συντάξεις χηρείας. Επιβάλλεται να ισχύσει εκ νέου η προ του Ν. 4387/2016 νομοθεσία.

Αναλύει ο δικηγόρος Γιώργος Ρωμανιάς

 Επιβάλλεται η κατάργηση της διάταξης που προβλέπει, για τους ασφαλισμένους στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, την υποχρέωση ασφάλισης επί τουλάχιστον 100 ημέρες κα’ έτος στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, ώστε να μπορούν να λάβουν μειωμένη σύνταξη. Η διάταξη αυτή είναι απαρχαιωμένη και οδηγεί σε πληθώρα άδικης μεταχείρισης των συνταξιούχων εκείνων που  τους λείπουν λίγα μόνο ημερομίσθια σε κάποιο από τα τελευταία 5 χρόνια.

 Επιβάλλεται η κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στον πρώην ΟΑΕΕ η οι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι) που χρωστούν πάνω από 15.000 ευρώ στο πρώην ΕΤΑΑ η οι ασφαλισμένοι αγρότες που χρωστούν πάνω από 4.000 ευρώ στον πρώην ΟΓΑ, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη εάν δεν εξοφλήσουν προηγουμένως το ποσόν του υπερβαίνει αντιστοίχως τις 20.000 η τις 15.000 η τις 4.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να δοθεί στου χρεώστες ασφαλισμένους το δικαίωμα να επιλέξουν η να διαγραφούν τα υπερβάλλοντα χρέη τους με παράλληλη απώλεια και του αντίστοιχου ασφαλιστικού χρόνου η να μπορέσουν να εξοφλήσουν το χρέος τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις με διατήρηση ως συντάξιμου του αντίστοιχου χρόνου.

 Επιβάλλεται να νομοθετηθεί ειδική μεταβατική διάταξη (ισχύος 1 χρόνου η 9 η έστω 6 μηνών) που να δίνει τη δυνατότητα σε όσους εγκλωβίστηκαν με τις αιφνιδιαστικές ανατροπές του Ν. 4336/2015, σε σχέση με τα όρια ηλικίας και τα συντάξιμα χρόνια, να ασκήσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από το Ν. 4336/2015.

*δικηγόρος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ