Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δάνεια κομμάτων, Πετσίτης και Novartis στο δρόμο προς τις κάλπες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δάνεια κομμάτων, Πετσίτης και Novartis στο δρόμο προς τις κάλπες

Στρωμένος με δικογραφίες, διώξεις και αλληλοκατηγορίες για σκάνδαλα είναι ο δρόμος προς τις κάλπες, καθώς μπαίνουμε στην ευθεία για τις Ευρωεκλογές, με τον χρόνο να είναι ανοιχτός για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Η απαγγελία κατηγοριών για τα δάνεια των κομμάτων, η «απάντηση» με αποκαλύψεις για τον φερόμενο ως εκλεκτό του Μεγάρου Μαξίμου, Μαν. Πετσίτη και η επικείμενη ολοκλήρωση, ενός τμήματος, της έρευνας για την υπόθεση Novartis, είναι το περιτύλιγμα όσων θα ακολουθήσουν.

H Novartis

Παρά τη ρητή, προ καιρού, διαβεβαίωση, υψηλά ιστάμενου δικαστικού παράγοντα πως «η υπόθεση Novartis θα ολοκληρωθεί σε χρόνο πολύ πριν τις εκλογές. Η Δικαιοσύνη έχει τους δικούς της ρυθμούς, αλλά η συγκεκριμένη υπόθεση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε χρόνο που δεν είναι πολιτικά ουδέτερος», τελικά όχι μόνο η Novartis αλλά και η υπόθεση των δανείων των κομμάτων έρχονται σε χρόνο που κάθε άλλο παρά πολιτικά ουδέτερος είναι.

Η ανανέωση της θητείας

Υπάρχει βέβαια ακόμα ένα γεγονός που έχει προκαλέσει συζητήσεις και αφορά στο τυχαίο -προφανώς- γεγονός ότι αυτές τις μέρες λήγει η 2ετής θητεία της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Απριλίου του 2017. Συνεπώς, εντός των ημερών θα πρέπει να υποβληθεί η πρότασης της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την παράταση της θητείας της κας Τουλουπάκη ή την αντικατάστασή της προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ). Θεωρείται πως η κα Ξένη Δημητρίου (που συνταξιοδοτείται σε ακριβώς 60 μέρες) θα είναι θετική για την κα Τουλουπάκη αλλά άγνωστο παραμένει αν το 15μελές συμβούλιο θα ακολουθήσει την πρόταση. Το ερώτημα είναι όμως αν είναι δόκιμο να οδηγούμαστε σε μια δικαστική κρίση για μια βαθιά πολιτική υπόθεση, ακριβώς πριν τις εκλογές και ακριβώς τη στιγμή που κρίνεται η παραμονή στη νευραλγική θέση του του προσώπου που θα αποφασίσει για αυτήν την υπόθεση. Πληροφορίες αναφέρουν, πως τις επόμενες ώρες η δικογραφία για την Novartis θα γεννήσει μια κλήση υπόπτου για πρώην υπουργό και θα αποσταλεί στη Βουλή. Θεωρείται επίσης πιθανόν, να μείνει ανοιχτή για κάποια ακόμα πρόσωπα (λίγα) και να αρχειοθετηθεί για πολύ περισσότερα.

Τα δάνεια

Στο ίδιο καζάνι της εκλογικής συγκυρίας πέφτει και το θέμα των δανείων των κομμάτων για τα οποία -ενώ η έρευνα ανακινήθηκε το 2017- η οικονομική εισαγγελία έδωσε εντολή για δίωξη σε βάρος πάνω από 100 τραπεζικών στελεχών και 9 κομματικών προσώπων (ταμίες) του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την περίοδο 2005-2011. Η δικαστική έρευνα που διενεργούσε ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης, κατέληξε στο αίτημα απαγγελίας κατηγοριών για τα κακουργήματα της απιστίας (για τα τραπεζικά στελέχη) και ηθικής αυτουργίας σε αυτή (για τους ταμίες των κομμάτων της περιόδου 2005-2011 και συγκεκριμένα για δάνεια που ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια και σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

Η υπόθεση Πετσίτη

Την ίδια στιγμή σε Κύπρο και άλλες χώρες αναζητούν οι αρχές τις κινήσεις του χρήματος με κατάληξη τον Μανώλη Πετσίτη. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ήδη έχει αποστείλει σε διάφορες χώρες αιτήματα για να εντοπιστεί τυχόν μαύρο χρήμα σε λογαριασμούς του προσώπου που σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας βρισκόταν στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου. Απαντήσεις ολοκληρωμένες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν δοθεί ακόμα, αλλά ήδη έχουν σταλεί τα πρώτα στοιχεία -προ μηνών- στην Εισαγγελία, η οποία έχει διατάξει την έρευνα για τον Μαν. Πετσίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς αναμένονται απαντήσεις σε σχετικά αιτήματα, καθώς εδώ και καιρό έχει τεθεί στο στόχαστρό της η υπόθεση της ΔΕΠΑ αναζητώντας πιθανές διαδρομές μαύρου χρήματος.

Μόλις οι απαντήσεις αυτές  φτάσουν στην Αρχή, αμέσως θα σταλούν στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές ενώπιον των οποίων υπάρχουν ήδη ανοιχτές δικογραφίες, με σοβαρά κακουργήματα για την υπόθεση της ΔΕΠΑ.

Διαρροές

Στην επίσημη ανακοίνωση της Αρχής κατά του ξεπλύματος, ουσιαστικά λαμβάνεται θέση και για τα όσα κατήγγειλε με την επιστολή παραίτησής του ο επικεφαλής ελεγκτής της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο οποίος αιφνιδιαστικά υποβιβάστηκε σε απλό υπάλληλο και μετατέθηκε σε άλλη υπηρεσία. Ουσιαστικά, από τα όσα αναφέρει η Αρχή, αφήνεται να εννοηθεί πως θεωρείται «ύποπτος» για διαρροές πληροφοριών προς τον Τύπο.

Αναφέρει η ανακοίνωση: «Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διέπεται από μυστικότητα των ερευνών της, η οποία τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχει παραβιαστεί. Οι υπαίτιοι των διαρροών ερευνώνται αρμόδια. Οι διαρροές έχουν στόχο να εξαναγκάσουν την Αρχή σε αποκαλύψεις, που ασφαλώς θα βλάψουν τις συνεχιζόμενες έρευνες.

Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, ότι οσάκις εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία προσώπων που εμπλέκονται στο έγκλημα, δεσμεύονται άμεσα και χωρίς εξαίρεση ενημερώνονται σχετικά οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές.

Ειδικότερα, για την υπόθεση ΔΕΠΑ, οι πληροφορίες που διέρρευσαν   είναι διαστρεβλωμένες, δεδομένου ότι η έρευνα συνεχίζεται, ενώ εστάλη προ μηνών ενημέρωση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών  με όσα στοιχεία είχαν τότε συλλεχθεί.

Εφόσον υπάρξουν νέα στοιχεία, η Αρχή θα προβεί και πάλι άμεσα στις νόμιμες ενέργειές της και εφόσον εντοπιστούν ύποπτα χρήματα στους λογαριασμούς των ελεγχομένων, θα δεσμευθούν. Τέλος, τονίζουμε, ότι οι πληροφορίες εξωθεσμικής προέλευσης συνήθως είναι κακόβουλες  και διαστρεβλωμένες επιδιώκοντας να  πλήξουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Αρχής».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ