Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ελβετική «ταφόπλακα» στη λίστα Λαγκάρντ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελβετική «ταφόπλακα» στη λίστα Λαγκάρντ

Από Ελβετικός σουγιάς, κατέληξε «ελβετική ταφόπλακα». Εν ολίγοις η περίφημη λίστα Λαγκάρντ ότι ήταν να δώσει σε επίπεδο ποινικής εκμετάλλευσης στη χώρα μας, το έδωσε.

Τα ούτως ή άλλως πενιχρά αποτελέσματα, θα παραμείνουν πενιχρά καθώς η πρόσφατη κερδισμένη δικαστική μάχη στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας, δεν αφορά μόνον τον Γιώργο Κανδαλκέπα, κουμπάρο του Γιάννου Παπαντωνίου.

Δεν είναι δηλαδή πλήγμα μόνο για την έρευνα σε βάρος του Έλληνα πρώην υπουργού  (για να μάθει η δικαιοσύνη την προέλευση 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ) αλλά συνολικά για όλες τις σχετικές ποινικές υποθέσεις.

Τα “κλεμμένα” δεδομένα

Το πλήγμα είναι μεγάλο για τις ελληνικές υποθέσεις αφού το Δικαστήριο έκρινε ουσιαστικά ότι αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε διεθνείς ποινικές υποθέσεις θα πρέπει να απορρίπτονται, εφόσον κρίνεται ότι αυτά βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από την Ελβετία ή από τρίτη χώρα.

Το σκεπτικό της απόφασης (όπως εξηγεί ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας , συνήγορος του αιτούντος στην Ελβετία, στο άρθρο της ημέρας) στηρίζεται στην πιθανολόγηση πως  το αιτούν κράτος (σ,σ Ελλάδα) γνωρίζει ότι αυτά έχουν αφαιρεθεί από τις ελβετικές τράπεζες μέσω αξιοποίνων πράξεων.

Η απόφαση αυτή δείχνει και την τύχη άλλων σχετικών αιτημάτων από ελληνικής πλευράς σε υποθέσεις που σχετίζονται με την λίστα Λαγκάρντ. Ουσιαστικά δηλαδή καμία τύχη..

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ