Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Η “άλωση” της ποινικής και της αθλητικής δικαιοσύνης 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η “άλωση” της ποινικής και της αθλητικής δικαιοσύνης 

Σε μια ευθεία καταγγελία κατά της κυβέρνησης  για προσπάθεια – περαιτέρω- ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης, ποινικής και αθλητικής, μετά την προσπάθεια «άλωσης» του Συμβουλίου επικρατείας, προχώρησαν χθές οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι στο βουνό των καταγγελιών από κάθε κατεύθυνση για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο θεσμό.

Σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων! «Η κυβέρνηση «μαγειρεύει» τις προαγωγές στον Άρειο Πάγο»

Η μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική ένωση της χώρας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει ουσιαστικά πως η κυβέρνηση μετά την αύξηση των αντιπροέδρων στο ΣτΕ (από 10 σε 12) που της δίνει το δικαίωμα λόγω αποχωρήσεων να επιλέξει τον νέο πρόεδρο και (πλέον) 4 αντιπροέδρους στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο , προχωρεί σε «μαγείρεμα» στις προαγωγές στον Άρειο Πάγο ώστε να επιλέξει από τους «αρεστούς της» τους 3 νέους αντιπροέδρους του έτερου ανωτάτου δικαστηρίου. Παράλληλα καταγγέλλουν πως παρατείνει ουσιαστικά τις θητείες και των αθλητικών δικαστών, οι οποίοι προφανώς είχαν επιλεγεί από την ΕΠΟ αλλά ανήκουν στον κύκλο των μη «δυσάρεστων» -για τους κυβερνώντες- προσώπων. Ουσιαστικά δηλαδή μιλούν για μια τριπλή επιχείρηση μαγειρέματος προαγωγών και επιλογών στον πιο ευαίσθητο θεσμικό χώρο αυτό το Δικαιοσύνης.

Το ξεκίνημα από το ΣτΕ  

Η επιχείρηση «αντιπρόεδροι» ξεκίνησε από το Συμβούλιο Επικρατείας στον απόηχο της παραίτησης του προέδρου του Νικ. Σακελλαρίου τον περασμένο Μάιο, κι ενώ στο δικαστήριο εκκρεμούν σοβαρές αποφάσεις  για κρίσιμο ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής με τεράστιο λαϊκό αντίκτυπο. Η απόφαση είναι να αυξηθούν κατά 2 οι αντιπρόεδροι  στο Συμβούλιο Επικρατείας . Η κυβερνητική απόφαση είχε ληφθεί προ πολλού (πολύ πριν παραιτηθεί ο πρόεδρος Σακελλαρίου) και σύμφωνα με αυτή αυξάνονται οι θέσεις αντιπροέδρων του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά 2 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 12 (2 για κάθε ένα από τα 6 τμήματα του δικαστηρίου). Δηλαδή ο αρχαιότερος ιεραρχικά θα είναι ο πρόεδρος του Τμήματος,   ενώ σήμερα έχουν δεύτερο αντιπρόεδρο τα 4 από  τα 6 Τμήματα του ΣτΕ. Συνεπώς το υπουργικό συμβούλιο θα επιλέξει πλέον έναν πρόεδρο και 4 αντιπροέδρους για τον Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας. Η προηγούμενη αύξηση των θέσεων αντιπροέδρων, που επί πολλά χρόνια ήταν 6 , έγινε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ , η οποία τους αύξησε στους 10. Η συνέχεια σε Άρειο Πάγο Η επιχείρηση «αντιπρόεδροι» τώρα μεταφέρεται στον Άρειο Πάγο για τον οποίο το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να επιλέξει 3 αντιπροέδρους. Μέχρι σήμερα για να γίνει κάποιος από αρεοπαγίτης, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου έπρεπε να έχει υπηρετήσει ήδη για 3 χρόνια (ως αρεοπαγίτης) στο Ανώτατο Δικαστήριο. Με διάταξη νόμου όμως που έφερε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο το ανώτατο αυτό όριο μειώνεται κατά 1 έτος, δηλαδή στα 2 χρόνια, γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να γίνει «βουτιά» στην ιεραρχία, να παρακαμφθούν μη αρεστοί αρεοπαγίτες και τελικώς να επιλέγουν οι εκλεκτοί της κυβέρνησης. Η Ένωση Δικαστών, που ζητεί την απόσυρση της διάταξης, μιλά ευθέως για σκοπιμότητες και υπενθυμίζει πως η Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, κινήθηκε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή ζήτησε να μειωθεί ο αριθμός των προσώπων από τα οποία θα γίνεται η επιλογή για την ανάδειξη στις κορυφαίες θέσεις, ώστε να μην δίδεται η δυνατότητα να αναπτύσσονται πολιτικές σκοπιμότητες στην επιλογή των προσώπων με βουτιές στην επετηρίδα κλπ.

Όπως λένε όμως οι δικαστές η κυβέρνηση κινήθηκε τελικά αντίθετα:  «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το άρθρο 15 του νέου Σχεδίου Νόμου, που εισάγει, προχωράει σε αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και συγκεκριμένα μειώνει το ελάχιστο όριο της υπηρεσίας των Αρεοπαγιτών και των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προκειμένου να επιλεγούν οι νέοι Αντιπρόεδροι και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Της απόφασης αυτής του Υπουργείου δεν προηγήθηκε και πάλι κανένας διάλογος με τις Δικαστικές Ενώσεις, μια παγιωμένη πλέον πρακτική εδώ και αρκετό διάστημα. Αυτό που ωστόσο θεωρούμε μεγαλύτερο ολίσθημα είναι ότι τροποποιείται μία διάταξη λίγες εβδομάδες πριν τις προαγωγές των νέων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, η οποία συστάθηκε από το ίδιο Υπουργείο, ολοκλήρωσε τις εργασίες της πριν ένα μήνα περίπου και κατευθύνθηκε σε εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτήν που υιοθέτησε το κατατεθειμένο Σχέδιο Νόμου.  Η Ένωση ζητά στην παρούσα φάση την άμεση απόσυρση της διάταξης και την επιλογή των νέων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου με το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε να μην δημιουργούνται υπόνοιες για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής».

Και οι αθλητικοί δικαστές Οι δικαστές επίσης καταγγέλλουν πως το «τρίγωνο» της επιχείρησης «δικαιοσύνη» καταλήγει στην αθλητική δικαιοσύνη, καθώς είναι προφανές από το 2015 ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στο χώρο του ποδοσφαίρου. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν αρμόδιος για τον αθλητισμό πριν προαχθεί στη σημερινή  θέση του. Μάλιστα ήταν αυτός που είχε ψηφίσει το νομοθετικό πλαίσιο βάση του οποίου ορίζονται οι αθλητικοί δικαστές από την τακτική δικαιοσύνη και επί των ημερών του επιλέχθηκαν από το αρμόδιο όργανο της ΕΠΟ οι σημερινοί δικαστές με τριετή θητεία και χωρίς δικαίωμα ανανέωσης προκειμένου προφανώς να μην δημιουργούνται «σχέσεις εξάρτησης λόγω μεγάλης διάρκειας υπηρεσίας  στον ίδιο χώρο».

Κι όμως ξαφνικά, όπως λένε οι δικαστές,  η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει αυτή την απαγόρευση ανανέωσης της θητείας των υφιστάμενων λειτουργών: «Επίσης με τροπολογία και χωρίς να έχει αναφανεί κάποιος ιδιαίτερος λόγος παρατάθηκε η θητεία των αθλητικών δικαστών, παρά το γεγονός ότι με το ν. 4326/2015 οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ορίζονται για τριετή θητεία χωρίς δυνατότητα ανανέωσής της. Η Ε.Δ.Ε. εκφράζει την αντίθεσή της σε τέτοιες λογικές που καθιστούν άνευ αξίας τους καταλόγους που αποστέλλονται στην Ε.Π.Ο. από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ