Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Η απλή μέθοδος των τριών στη Novartis

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η απλή μέθοδος των τριών στη Novartis

Ως γνωστόν, η μέθοδος των τριών, είναι μια μέθοδος για την λύση των προβλημάτων στα ανάλογα ποσά και στα αντιστρόφως ανάλογα ποσά.  Στα μαθηματικά αυτό, αλλά προφανώς και στη ζωή: Αυτή είναι προφανώς και η λύση για πολλά προβλήματα στον πολιτικό στίβο της χώρας, κυρίως όταν συμπυκνώνονται σε μια υπόθεση πολιτικής διάστασης, η οποία βρίσκεται όμως στα χέρια δικαστών.

Αυτή η μέθοδος, θα είναι πιθανότατα, και η εξέλιξη, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πιθανόν έως τα μέσα Φεβρουαρίου, στην υπόθεση Novartis, αφού η τροχοδρόμηση της κλήτευσης ως υπόπτων τουλάχιστον 3 πολιτικών προσώπων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Σε δικαστικό επίπεδο, παρότι λένε πως τα νομικά είναι τα μαθηματικά της θεωρητικής κατεύθυνσης, ο αριθμός είναι μονοσήμαντη έννοια, δηλαδή, απλώς εκεί υπάρχουν ενδείξεις (αποχρώσες) της διάπραξης ενός αδικήματος. Στην πολιτική όμως, ο αριθμός αυτός λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, αφού ουσιαστικά θα είναι αρκετός, σε μια προεκλογική περίοδο που ήδη έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό, για να γεμίσει η πολιτική αρένα με «σκάνδαλα», «μίζες» και κατηγορίες εναντίον πολιτικών αντιπάλων. Όπως λοιπόν εκτιμούν δικαστικές αλλά και πολιτικές πηγές, το καμπανάκι για το επόμενο βήμα της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση Novartis , έχει ήδη χτυπήσει.

Ροή χρήματος;

Σε επίπεδο πληροφοριών, τίποτα δεν παραπέμπει στην ύπαρξη χρηματικών ευρημάτων τους ελληνικούς λογαριασμούς των πολιτικών προσώπων. Υπάρχει όμως μια διάχυση πληροφοριών – φημών, σύμφωνα με τις οποίες, έχει βρεθεί η διαδρομή κατάληξης χρημάτων σε αξιωματούχους, κάποιοι εκ των οποίων, μπορεί να ήταν κοντά σε υπουργούς. Και πάλι όμως η σύνδεση, πώς θα γίνει;

Η νομική εκτίμηση είναι πως για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της δωροδοκίας δεν απαιτείται η αποκάλυψη της ροής του χρήματος αλλά αρκούν οι μαρτυρικές καταθέσεις, κάποιες υπουργικές αποφάσεις που (εκτιμάται ότι) βοηθούν την εταιρία και προφανώς κάποια στοιχεία που κατατείνουν σε υπόσχεση δώρου. Αρκεί αυτό για να κατηγορηθούν ή να κληθούν ως ύποπτοι πολιτικά πρόσωπα; Εντός των προσεχών ημερών θα μάθουμε.

Στη Βουλή και αρχειοθετήσεις

Για να προχωρήσει όμως η έρευνα θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί και να αποσταλεί στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, το πόρισμα της επιτροπής που συγκρότησε η Μάρη Παπασπύρου, για την τιμολόγηση των φαρμάκων και τις ευθύνες κρατικών αξιωματούχων. Το πόρισμα, το οποίο εκτιμάται πως ήδη θα έπρεπε να έχει παραδοθεί, είναι κομβικής σημασίας για την συνέχεια της έρευνας.

Πάντως, είναι πλέον ξεκάθαρο, πως η ολοκλήρωση της έρευνας θα αφορά ένα μικρό χρονικό διάστημα (π.χ 2009-2013 ή 2010-2012), αφού έχει αποφασιστεί λόγω όγκου να υπάρξει σαλαμοποίησή της.

Ενδιαφέρον επίσης, έχει το γεγονός, ότι υπάρχει η νομική αντίληψη (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί να κλητευθούν ως ύποπτοι πολιτικά πρόσωπα, τότε θα πρέπει εκ νέου να ζητηθεί η άδεια της Βουλής εφόσον μιλάμε για εν ενεργεία βουλευτές. Αυτό σημαίνει πως η δικογραφία θα πάει εκ νέου στη Βουλή, θα υπάρξει ανακοίνωση και συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ξεκάθαρο είναι επίσης, πλέον, πως για κάποιους από τους 10 πολιτικούς θα κλείσει οριστικά η έρευνα και θα τεθεί στο αρχείο, εξαιτίας απουσίας οποιουδήποτε στοιχείου ενοχής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ