Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η Δικαιοσύνη βάζει «πλάτη» στις εκλογές;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Δικαιοσύνη βάζει «πλάτη» στις εκλογές;

Η Δικαιοσύνη, εντελώς τυχαία και συμπτωματικά, βάσει πλάτη στις επερχόμενες εκλογές, καθώς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ανοίγει η αυλαία για «καυτές» υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα τόσο τον πολιτικό κόσμο, όσο και την κοινή γνώμη.

Γράφει ο Παναγιώτης Τσιμπούκης

Χαρακτηρίστηκε, από κομβικό κυβερνητικό στέλεχος-«μάγειρα» στο χώρο της Δικαιοσύνης, ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο, που δεν είναι άλλο από αυτό της Novartis.

Εντελώς τυχαία, μετά το βάπτισμα της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο,  δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί (ο ένας μάλιστα υπηρεσιακός), υπέστησαν την βάσανο της Βουλής. Σπιλώθηκαν ως προσωπικότητες και ως άνθρωποι, χωρίς ουσιαστικά στοιχεία και η δικογραφία επέστρεψε στους εισαγγελείς διαφθοράς.

Εντελώς, τυχαία άρχισε ένας αγώνας δρόμου να βρεθεί μαύρο πολιτικό χρήμα, εάν ήταν δυνατόν και στους δέκα. Ζητήθηκε Αμερικανική εισαγγελική βοήθεια ακόμη και από το FBI, δεν έβγαλε όμως καρπούς.

Η παραίτηση

Έγινε ταξίδι των εισαγγελέων διαφθοράς στην Βιέννη προκειμένου να ζητηθούν από τους Αμερικανούς κάτω από το τραπέζι στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Και πάλι δεν βγήκε τίποτα, αλλά όμως, παραιτήθηκε από επικεφαλής της διαφθοράς, ένας εκ των φίλα προσκείμενων προσώπων στην Ξένη Δημητρίου,  ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Αφού επέστρεψε από την πρωτεύουσα της Αυστρίας ο Ιωάννης Αγγελής, στην αναφορά του  προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επισήμανε ότι «εγώ δεν θα πάω φυλακή για την Novartis». Όμως, το ίδιο φώναζε και στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου. Είναι τυχαίο;

Νέα προσπάθεια ανασύνταξης των εισαγγελικών δυνάμεων της διαφθοράς. Φούλ οι μηχανές να βρεθούν στοιχεία για τους δέκα. Άκαρπη και αυτή η προσπάθεια. Μαύρο πέπλο απελπισίας.

Στο εισαγγελικό τραπέζι πέφτει η ιδέα, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία για υπόγειες διαδρομές πολιτικού χρήματος προκειμένου να τους πάμε για ξέπλυμα ,να αλλάξουμε «ρότα», γιατί πλησιάζουν οι εκλογές.

Λαμβάνεται στα υψηλά κλιμάκια απόφαση να κληθούν κάποιοι από τους δέκα για ανωμοτί κατάθεση. Θα χρησιμοποιηθούν  στοιχεία που – σύμφωνα με πηγέ του Αρείου Πάγου- δεν μπορούν να θεμελιώσουν ουσιαστικά κατηγορία ούτε ακόμα για πλημμελήματα (σημειώματα, μηνύματα, κ.λ.π.), όπως και μια κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, ώστε να  γίνει θόρυβος, ότι κλήθηκαν πολιτικά πρόσωπα, από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, ως εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο της Novartis.

Δόγμα;

Με άλλα λόγια, όπως λένε οι ίδιες πηγές, επικράτησε το  «δόγμα» του Μαξίμου και της Λεωφόρου Μεσογείων «να ασκηθούν διώξεις και ας πάνε παρακάτω (σ.σ. τα πολιτικά πρόσωπα) να δικαιωθούν», κάτι που έχει καταγγείλει ήδη δημόσια η παραιτηθείσα πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου.

Ενδεικτικό του πνεύματος που κυριαρχεί στην Δικαιοσύνη είναι  ότι κορυφαίο εισαγγελικό στέλεχος έλεγε ότι «θέλει να ξεμπερδεύει αυτή η ιστορία της Novartis», έτσι ώστε «ο πολίτης όταν πάει στην κάλπη να ψηφίσει να ξέρει ποιοί είναι οι πολιτικοί που αντιμετωπίζουν κατηγορίες» και προσέθεσε: «Έτσι είναι το σωστό».

Στην τελική ευθεία η υπόθεση της ΚΕΕΛΠΝΟ

Ήδη όμως άνοιξε (χρονικά τυχαία προφανώς) το κεφάλαιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ήδη ασκήθηκαν διώξεις με βάση πόρισμα του κλιμακίου που συγκροτήθηκε από την γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μάρη Παπασπύρου για την υπόθεση προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο μέχρι και το έτος 2014 . Στην τελική ευθεία  και η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, εντελώς τυχαία προ των εκλογών ενώ επικεινται και άλλα πορίσματα! Ο κατάλογος της δικαστικής και εισαγγελικής προεκλογικής περιόδου δεν σταματά εδώ.

Αναλώσιμο υλικό οι 123 απώλειες συνανθρώπων μας;

Ακολουθεί, η  εγκληματική αδιαφορία του Νοεμβρίου του 2017 για τους 23 νεκρούς στην Μάνδρα Αττικής και η πύρινη λαίλαπα του περασμένου Ιουλίου που απανθράκωσε 100 κατοίκους στις περιοχές Μάτι-Βουτσά-Ραφήνα, όταν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας έδειξαν την γύμνια της ανικανότητας, της αδιαφορίας και της ολιγωρίας τους.

Και οι δύο εισαγγελικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και μέσα στις επόμενες μέρες θα απαγγελθούν οι κατηγορίες- πιθανότατα- για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Η εισαγγελική αναζήτηση ευθυνών και η απαγγελία κατηγοριών σε βαθμό πλημμελήματος -όπως οι πληροφορίες θέλουν- καταδεικνύουν ότι η απώλεια 123 συνανθρώπων μας, από την Δικαιοσύνη δεν έχει καμία μα καμία αξία, καθώς ο απλός πολίτης αποτελεί περίπου αναλώσιμο υλικό.

Δεν μπορεί ο απλός πολίτης να δεχθεί ότι τόσους μήνες εισαγγελικής προσπάθειας, ο πνιγμός και η αποτέφρωση 123 πολιτών, η καταστροφή περιουσιών (κατοικιών, αυτοκινήτων, κ.λπ.), η απώλεια τόσων στρεμμάτων δασικού πλούτου, δεν μπόρεσαν να θεμελιώσουν έστω ένα κακουργηματικό αδίκημα.

Ίσως δίκαια οι πολίτες αμφισβητούν το τελευταίο καταφύγιο που είχαν και ήταν η Δικαιοσύνη και κάνουν λόγο για δεσμούς αίματος δικαστικής και πολιτικής εξουσίας.

Καλό προεκλογικό χαρτί η δανειοδότηση των κομμάτων

«Βούτυρο στο ψωμί» του κυβερνώντος κόμματος βάζει προεκλογικά η Δικαιοσύνη με τις δανειακές συμβάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στον προεκλογικό κατάλογο σειρά έχει η υπόθεση της δανειοδότησης των πολιτικών κόμματων που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και φαίνεται να καταλήγει  σε πόρισμα.

Η έρευνα αφορά 15 δανειακές συμβάσεις από το 2000 ως το 2011 εκ των οποίων οι οκτώ είναι της ΝΔ και οι επτά του ΠΑΣΟΚ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες Εθνική, (πρώην) Αγροτική, Πειραιώς, Alpha, Marfin και Εγνατία.

Η Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να έχουν δανειοδοτηθεί με πάνω από 230 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία, δίνοντας ως εγγύηση τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα ελάμβαναν βάσει των ποσοστών τους κατά τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Ήδη έχουν κληθεί από αρχές Σεπτέμβρη πλέον των 50 τραπεζικών στελεχών και στελεχών κομμάτων ως ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων.

Αναμφίβολα, ο κάθε πολίτης είναι αντίθετος στις χρηματοδοτήσεις «αέρα πατέρα» των κομμάτων και ειδικά χωρίς εγγυήσεις, όπως είναι αντίθετος και στη χορήγηση υψηλών καταναλωτικών δανείων σε βουλευτές, με προέχον το δάνειο των 100.000 ευρώ προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη

 Ο Τσουκάτος «καίει» το κόμμα στο οποίο ήταν «στρατηγός»

Στον κατάλογο, περιλαμβάνεται η μαρτυρία του άλλοτε παντοκράτορα στρατηγού του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρου Τσουκάτου, ο οποίος δικάζεται στην υπόθεση Siemens για τη «δωρεά» από την Γερμανική εταιρεία με 420.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά μπήκαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, αλλά επιβεβαιώνουν και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις (σ.σ οι ταμίες του κόμματος)

Πάντως, στην απολογία του ο κ. Τσουκάτος ισχυρίσθηκε ότι πρόκειται για συνήθη (για την εποχή εκείνη, αλλά γιατί όχι και τη σημερινή) πρακτική ιδιωτικής χρηματοδότησης και ανέφερε ως παράδειγμα την εκλογική χρόνια του 2000 όπου το ΠΑΣΟΚ πήρε ιδιωτική χρηματοδότηση περί τα 16 δις δρχ.

Μετά την μαρτυρία αυτή του πρώην παντοκράτορα στρατηγού του ΠΑΣΟΚ, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, άδραξε την ευκαιρία αυτή και διέταξε προκαταρκτική εξέταση που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ, συνεχίζεται. Λίγο υπομονή έως την επόμενη φορά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ