Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Η «ηλεκτρική» καρέκλα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η «ηλεκτρική» καρέκλα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς

Όπως φαίνεται η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς είναι μια «ηλεκτρική καρέκλα» για τους επικεφαλής της, η οποία «ενεργοποιείται» όταν πλησιάζει η λήξη της θητείας τους.

Λίγες ημέρες πριν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου συγκληθεί για να αποφασίσει αν η Ελένη Τουλουπάκη θα παραμείνει στη θέση της για ακόμη δύο χρόνια ή θα αντικατασταθεί από άλλον συνάδελφό της, ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, «τσαλακώνει» την εικόνα της.

Το ίδιο είχε γίνει και με την προκάτοχό της, Ελένη Ράικου, που επίσης λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία της «πρωταγωνιστούσε» σε πρωτοσέλιδα κάποιων εφημερίδων τα οποία της απέδιδαν ολιγωρία στην υπόθεση Novartis και πρόθεση να καλύψει συγκεκριμένους επιχειρηματίες που εμπλέκονταν σε υποθέσεις Διαφθοράς. Τον Μάρτιο του 2017 η κ. Ράικου είχε υποβάλει την παραίτησή της, επίσης λίγες ημέρες πριν συνεδριάσει το ΑΔΣ, το οποίο θα έκρινε αν θα ανανεωνόταν η θητεία της για τρίτη φορά ή όχι.

Στην επιστολή που είχε αποστείλει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ζητούσε την αντικατάστασή της, αρνούμενη να μετατραπεί σε «Ιφιγένεια» στο βωμό των συμφερόντων διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου, που θίγονταν από τα νέα στοιχεία, που όπως υποστήριζε είχαν συγκεντρωθεί για την υπόθεση της Novartis -μία υπόθεση την οποία η ίδια χαρακτήριζε «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».

«Déjà vu»…

Έκτοτε «κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι». Ωστόσο και η διάδοχός της βρέθηκε τώρα στο «στόχαστρο» και μάλιστα, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της κ. Τουλουπάκη, αιτία είναι η ίδια υπόθεση: Η Novartis και το ότι από μέρα σε μέρα ολοκληρώνεται η προκαταρκτική έρευνα και θα αποσταλούν κλήσεις σε εμπλεκόμενους -ακόμη και πολιτικούς-να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Η ίδια η εισαγγελέας με εξώδικό της στον τηλεοπτικό σταθμό χαρακτηρίζει «απολύτως αναληθές και άκρως συκοφαντικό» το ρεπορτάζ που αφήνει υπόνοιες για «ύποπτη» αγορά ακινήτου από μέρους της, εμβαδού 110 τετραγωνικών, 4ου ορόφου κάτω από την Ακρόπολη, έναντι 280.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αναφέρει στο εξώδικό της ότι το μοναδικό ακίνητο που έχει στην κατοχή της είναι ένα ενυπόθηκο διαμέρισμα στο Κουκάκι για το οποίο δήλωσε το πλήρες τίμημα αγοράς του τόσο στη φορολογική της δήλωση όσο και στη δήλωση Πόθεν Έσχες. Όπως επισημαίνει, για την αγορά καταβλήθηκε το σύνολο της πραγματικής του αξίας και σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία η οποία προέβλεπε πλήρη απαλλαγή από την καταβολή φόρου μεταβίβασης για ακίνητο πρώτης κατοικίας με εμβαδόν μικρότερο από 200 τ.μ. (Ν3634/2008 αρ. 3), δεν ήταν υπόχρεη στην καταβολή του συγκεκριμένου φόρου. Κατόπιν αυτών, διερωτάται «τι είδους συμφέροντα εξυπηρετεί η αφιλτράριστη δημοσίευση ενός αδιασταύρωτου δημοσιογραφικού ρεπορτάζ σε βάρος μιας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία υπηρετεί στη νευραλγική θέση της προϊσταμένης στην Εισαγγελία Διαφθοράς».

Αναφέρει τέλος, ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια επικοινωνίας μαζί της προκειμένου να εξακριβωθούν τα καταγγελλόμενα και να ζητηθούν διευκρινήσεις, ενώ ζητά δημόσια δήλωση συγγνώμης για τα όσα «ψευδή και συκοφαντικά» παρουσιάστηκαν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε άλλες δικαστικές ενέργειες εναντίον του σταθμού.

Παραμένει;

«Η Τουλουπάκη είναι πεντακάθαρη. Όσο και να ψάξουν δεν θα της βρουν τίποτα το μεμπτό», λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός της. Άλλωστε, συμπληρώνουν, πλην του μισθού τη , που ως γνωστόν λόγω του ότι είναι δικαστική λειτουργός αυτός είναι σαφώς υψηλότερος από των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων, προέρχεται από μία ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το αν η υπόθεση  Novartis θα “καταπιεί” και την κ. Τουλουπάκη, θα φανεί τις επόμενες ημέρες από την απόφαση που θα λάβει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια δεν έχει έως σήμερα πει ότι δεν θα ήθελε να παραμείνει στη θέση της ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ