Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η Μυρσίνη Λοϊζου και άλλες 2.998 περιπτώσεις: Η ανάληψη των χρημάτων από το ΑΤΜ και η «ειλικρινής μεταμέλεια»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Μυρσίνη Λοϊζου και άλλες 2.998 περιπτώσεις: Η ανάληψη των χρημάτων από το ΑΤΜ και η «ειλικρινής μεταμέλεια»

Υπάρχουν δυο στοιχεία στην υπόθεση της Μυρσίνης Λοΐζου και της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος της που δεν έχουν επισημανθεί.

Ως γνωστόν   η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά της όταν έγινε γνωστό μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων “Φιλελεύθερος” και “Πρώτο Θέμα”, πως συνέχισε και μετά τον θάνατο της μητέρας της να  εισπράττει επί 5,5 χρόνια την σύνταξη της θανούσης, κάτι για το οποίο καταδικάστηκε το 2017 σε δυο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Α. Πως η έρευνα δεν έγινε ειδικά για την περίπτωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή, αντίθετα ξεκίνησε το 2012  στην προσπάθεια απογραφής όλων των συνταξιούχων και από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών και  τελικά εντοπίστηκαν 2999 περιπτώσεις που πρόσωπα που υπήρχαν ενδείξεις πως ελάμβαναν παράνομα τις συντάξεις πεθαμένων συγγενών τους.

Μάλιστα τα άτομα αυτά αν και φέρονται να γνώριζαν την καθολική απογραφή που είχε διαταχθεί αγνόησαν τον κίνδυνο και συνέχισαν, σύμφωνα με πόρισμα επιτροπής του ΥΠΟΙΚ, να κάνουν αναλήψεις στις συντάξεις. Όπως προβλέπει ο κώδικας συντάξεων του Δημοσίου «όποιος παραλείπει να ενημερώσει τις Διευθύνσεις Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους , τιμωρείται ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών».

Διώξεις

Μετά από αυτή την έρευνα ασκήθηκαν διώξεις σε 91 περιπτώσεις ενώ η έρευνα συνεχίστηκε για άλλες 179 περιπτώσεις στις οποίες εστίασε η αρμόδια επιτροπή και τις έστειλε για περαιτέρω διερεύνηση στον εισαγγελέα.

Τελικά μετά από 12 μήνες έρευνας εντοπίστηκαν 92 περιπτώσεις απάτης με εκτιμώμενη ζημία (από το 1991 έως το 2012) περί τα 12.864.730 ευρώ.

Β) Η ανάγνωση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος της κας Λοΐζου, αναδεικνύει πάντως και μια άλλη πτυχή η οποία έχει να κάνει με συγκεκριμένα «γεγονότα».

  • Πως δηλαδή τον Οκτώβριο του 2013 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, φέρεται να ζήτησε από την κα Λοΐζου να επιστρέψει τα 52.000 ευρώ που είχαν κατατεθεί στην τράπεζα στον κοινό λογαριασμό με τη μητέρα της. Αυτή όμως φέρεται να μην το έπραξε  με αποτέλεσμα να κινηθεί η ποινική διαδικασία.
  • Πως έγινε προσπάθεια ανάκτησης του ποσού από το κράτος αλλά στο λογαριασμό ειχε γίνει ανάληψη και είχαν μείνει 5.63 ευρώ.
  • Πως η κατηγορουμένη ζήτησε από το δικαστήριο να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό των «μη ταπεινών κινήτρων» αλλά το δικαστήριο το απέρριψε. Αντίθετα της έδωσε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Εν ολίγοις η δικαστική απόφαση αποδέχεται πως στόχος της ήταν να οικειοποιηθεί τα χρήματα, όμως για αυτή την πράξη αποδέχτηκε πως έχει μετανιώσει ειλικρινά.

Η επιστολή

Αυτό βέβαια είναι σε αντιδιαστολή με τη δημόσια δήλωσή της πως .το λάθος δεν ήταν δικό της :

«Προφανώς αναγνωρίζω ότι λανθασμένα καταβαλλόταν για κάποιο διάστημα η σύνταξη αυτή. Ωστόσο, το λάθος αυτό δεν είναι δικό μου, αφού, μετά το θάνατο της μητέρας μου, αμέσως τον δήλωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο λόγος που η σύνταξη συνέχισε να καταβάλλεται σχετίζεται με γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάτι το οποίο εξ όσων γνωρίζω συμβαίνει συχνά και ταλαιπωρεί αρκετούς πολίτες. Μάλιστα, αναγνώρισα το χρέος μου γι’ αυτή την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου και το αποπληρώνω».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ