Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Η Υπουργοποίηση του Ναυάρχου Αποστολάκη και το Σύνταγμα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Υπουργοποίηση του Ναυάρχου Αποστολάκη και το Σύνταγμα

Οι τελευταίες εξελίξεις στη κυβέρνηση πέραν του πολιτικού ζητήματος το οποίο τέθηκε μας έδωσαν τη δυνατότητα για πρώτη φόρα μετά τη μεταπολίτευση να ασχοληθούμε με το συνταγματικό ζήτημα της υπουργοποίησης εν ενεργεία στρατιωτικού.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Ανεξάρτητα επομένως από τη πολιτική χροιά που μπορεί να δίνεται στη συμμετοχή στη κυβέρνηση στρατιωτικού προσώπου, κρίσιμο είναι αν και κατά πόσο πληρώθηκαν οι συνταγματικές διατάξεις στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σύμφωνα με το άρθρο άρθρο 29 παρ. 3 του Συντάγματος:

«Απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας. Απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στους υπαλλήλους του Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή επιχειρήσεων η διοίκηση των οποίων ορίζεται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχο».

 Παράλληλα το άρθρο 56 παρ. 3 του Συντάγματος αναφέρει:

«Δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι, ούτε να εκλεγούν βουλευτές σε όποια εκλογική περιφέρεια υπηρέτησαν ή σε όποια εκλογική περιφέρεια εκτεινόταν η τοπική αρμοδιότητά τους μέσα στους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες της τετραετούς βουλευτικής περιόδου:

γ) Οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας». Από τις ανωτέρω διατάξεις επομένως προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουμε προσβολή του άρθρου 56 του Συντάγματος καθώς η υπουργοποίηση από μόνη της δε δίνει στον Υπουργό την βουλευτική ιδιότητα. Επομένως, ούτε χρονικός περιορισμός τίθεται στην ανάληψη καθηκόντων ούτε οιοδήποτε άλλο κώλυμα.

Ζήτημα ωστόσο προκύπτει από την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για ανάληψη καθηκόντων Υπουργού από πρόσωπο το οποίο εκείνο το χρόνο διατηρούσε τη στρατιωτική ιδιότητα. Η ανακοίνωση από μόνη της απαιτεί προηγούμενη συνεννόηση και συναίνεση του εν ενεργεία στρατιωτικού.

Κρίσιμο επομένως για την παράβαση ή μη του άρθρου 29 παρ. 3 είναι κατά πόσο η διαβούλευση προ της ανάληψης της θέσης συνιστά εκδήλωση υπέρ πολιτικού κόμματος.

Κατά την άποψη του συντάκτη του παρόντος «εκδήλωση» καθ’ ερμηνεία του Συντάγματος μπορώ να έχω μόνον όταν αυτή γίνεται στο πολιτικό βίο και δημόσια. Από τη στιγμή που η προ συνεννόηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών ουδεμία παράβαση έχει γίνει. Παράλληλα, η ανακοίνωση της υπουργοποίησης σε χρόνο κατά τον οποίο το πρόσωπο έφερε τη στρατιωτική ιδιότητα δε συνιστά «εκδήλωση» από μέρους του καθώς ο ίδιος σε ουδεμία δήλωση προέβη ούτε εξέθεσε τις προσωπικές του πολιτικές απόψεις επί του θέματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ