Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Θάλεια Χούντα: Μια πρώτη μετεκλογική αποτίμηση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θάλεια Χούντα: Μια πρώτη μετεκλογική αποτίμηση

Ολοκληρώθηκαν τόσο οι ευρωεκλογές όσο και αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακό και Δημοτικό επίπεδο. Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει εξαχθεί και το συμπέρασμα είναι ένα: η πλήρης επικράτηση των υποψηφίων που στηρίχθηκαν, που προέρχονται ή που πρόσκεινται στη ΝΔ.

Αναλύει η δημοσιογράφος Θάλεια Χούντα

Το αφήγημα – «κόλπο» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για ενιαία διεξαγωγή όλων των εκλογικών αναμετρήσεων, τελικά, γύρισε εις βάρος της, αφού οι ψηφοφόροι για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια έδωσαν το σαφές μήνυμά τους.

Οι κυβερνητικές επιλογές απέτυχαν. Όλα τα ωραία λόγια, όλες οι προσπάθειες αλλοιώσεως της πραγματικότητας που η κοινωνία βίωσε και βιώνει, όλα όσα απαρτίζουν την καθημερινότητα του πολίτη – με κυρίαρχα το εθνικό και οικονομικό – δεν μπορούν με ψέματα και υποσχέσεις να γίνουν αποδεκτά.

Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, ως απόρροια των ευρωεκλογών, η ΝΔ έχει εμπράκτως πλέον αποτιμημένη την πρωτιά της, πέραν των δημοσκοπήσεων, ενώ αντίθετα το ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε αυτό ακριβώς που έδωσε σαν κυβέρνηση και το οποίο δεν είχε την όποια σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του.

Αξίζει όμως, να τονισθεί η οριστική αφάνεια από το εκλογικό γίγνεσθαι των πιο μικρών κομμάτων, με κορυφαίο αυτό των ΑΝΕΛ και την τετραετή συγκυβέρνηση και απόλυτη στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Καμμένος το μόνο πια που μπορεί, να κάνει, είναι ελάχιστες τηλεοπτικές μεσημεριανές εμφανίσεις, όπου θα μας διηγείται με στομφώδη τρόπο λεπτομέρειες της κυβερνητικής θητείας του – λες και θα αφορούν κανέναν – ακολουθώντας το παράδειγμα προηγουμένων πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι είχαν την ίδια μοίρα με αυτόν.

Ο πατριωτικός χώρος, στον οποίο απευθυνόταν, του έδωσε σαφέστατο μήνυμα και χωρίς περιθώριο παρερμηνειών.  

Με αυτά τα δεδομένα πια, οδηγούμαστε σε ένα μήνα στις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες ο Α. Τσίπρας σύρθηκε από το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών. Τα μεγάλα λόγια περί «εξαντλήσεως της τετραετίας και το επιπλέον είκοσι ημερών» μόνο γέλωτα προκαλούν και προστίθενται σε όλα όσα έχουμε ακούσει, να μας αναφέρει μέσα στην τετραετία.

Τα έλεγε εξ’ ονόματος του λαού αλλά χωρίς την έγκριση του λαού. Η ΝΔ έχει πλέον τον ¨αέρα¨ του νικητή, ο οποίος δεν πρέπει επ’ ουδενί να την απογειώσει από τώρα αλλά πρέπει να τον διαχειριστεί με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως έκανε έως σήμερα.

Ο προσεχής μήνας είναι αμιγώς πολιτικός και η ευκαιρία για αλλαγή του πολιτικού χάρτη στη χώρα μας. Το μέλλον είναι εκεί και μας περιμένει και εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να το αδράξουμε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ