Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κατερίνα Φραγκάκη: Οι αδικίες για τους συνεπείς δανειολήπτες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατερίνα Φραγκάκη: Οι αδικίες για τους συνεπείς δανειολήπτες

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης γινόταν λόγος μόνο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όχι όμως για τους υπερχρεωμένους καλοπληρωτές, παρότι ήταν  πολλοί εκείνοι οι δανειολήπτες, οι οποίοι αν και υπέφεραν λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους, δεν άφηναν ούτε ένα λογαριασμό απλήρωτο, καθώς έκοβαν δαπάνες από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Αναλύει η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη*

Έτσι λοιπόν ένας δανειολήπτης με κόκκινο δάνειο μπορούσε είτε να ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη μέσω του οποίου θα μπορούσε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του ή μέσω μιας εξωδικαστικής πρότασης να ρυθμίσει το δάνειο του. Πολλές δε ήταν οι περιπτώσεις των γενναίων διαγραφών ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε εμπράγματη εξασφάλιση. Όμως οι καλοπληρωτές συνέχιζαν να πληρώνουν χωρίς για εκείνους να υπάρχει κάποια πρόβλεψη.

Ενόψει αυτής της άδικης κατάστασης ήταν πάγιο το αίτημα να δοθεί και για τους συνεπείς δανειολήπτες επιβράβευση από τις τράπεζες. Μέχρι πρόσφατα οι Τράπεζες είχαν υιοθετήσει για τους συνεπείς μόνο το µοντέλο τιµολόγησης που αφορά το ύψος επιτοκίου για τα μελλοντικά δάνεια, σύμφωνα με το συνολικό προφίλ και τη συµπεριφορά του κάθε δανειολήπτη, επιβραβεύοντας τους µε χαμηλότερο επιτόκιο. Μελετώντας το προϊόν αυτό είναι ξεκάθαρο  ότι  και η επιβράβευση αυτή ήταν χαμηλή σε σχέση με την εικόνα του καλοπληρωτή δανειολήπτη.

Πρόσφατα λοιπόν εμφανίστηκαν και άλλα προϊόντα τα οποία όμως ανταμείβουν και αυτά φειδωλά όσους πλήρωναν την περίοδο της κρίσης. Προϋπόθεση για την επιβράβευση σύμφωνα με τα νέα αυτά προϊόντα είναι η εκταμίευση του στεγαστικού δανείου να έγινε πριν από τουλάχιστον πέντε χρόνια,  και η εμπρόθεσμη καταβολή της δόσης  τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια . Η επιβράβευση αυτή μεταφράζεται σε οικονομικό όφελος στο τέλος κάθε έτους. Και περιλαμβάνει την επιστροφή τόκου σε ποσοστό από 2% έως 5% ανάλογα με την Τράπεζα. Ενδεικτικά μπορούμε να  αναφέρουμε ότι για έναν δανειολήπτη που καταβάλλει δόση περί τα 600 ευρώ μηνιαίως εκ των οποίων περί τα 300 ευρώ είναι οι τόκοι, στο τέλος του έτους θα πιστωθούν στο λογαριασμό μόλις 200 ευρώ.  Επίσης οι Τράπεζες επιβραβεύουν με εξαργύρωση πόντων οι οποίοι αποδίδονται σε μηνιαία βάση όπως έπρατταν και σε περιπτώσεις χρησιμοποίησης της πιστωτικής κάρτας σε συμβεβλημένα καταστήματα. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι τα προϊόντα αυτά δεν επιβραβεύουν ουσιαστικά έναν δανειολήπτη, ο οποίος υπέφερε προκειμένου να είναι συνεπής.

Εύκολα θα μπορούσαν οι Τράπεζες να δημιουργήσουν πιο «ελκυστικά» προϊόντα για τους συνεπείς, στα οποία θα προβλέπεται  μείωση του επιτοκίου ή εναλλακτικά μεγαλύτερη επιβράβευση η οποία να αποδίδεται στον δανειολήπτη κάθε μήνα και όχι στο τέλος της χρονιάς.

Αν  οι Τράπεζες σταματήσουν να κρατούν αντιστάσεις για την επιβράβευση των συνεπών, είναι βέβαιο ότι και οι μη συνεπείς θα ακολουθήσουν το παράδειγμά των καλοπληρωτών, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί ώθηση και στην Ελληνική οικονομία.

*Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ